Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
slavo75
Kontaktovat uživatele:

Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Příspěvek od slavo75 »

Kód: Vybrat vše

http://kultura.idnes.cz/anketa-cedecka-hudebnici-0ww-/hudba.aspx?c=A140403_224041_hudba_vdr

kite19
Kontaktovat uživatele:

Re: Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Příspěvek od kite19 »

Je to dávno, ja som vtedy nemal ani šajnu o internete a bol to článok v časopise, kde sa Billy Idol vyjadroval k nahrávaniu svojho albumu. V čase absolútneho progresu digitálu, odmietal digitálny záznam s odôvodnením, že to nemá ten správny smrad a atmosféru, ktorú potrebuje punk a rock. Hodil som to aj do Googlu, ale zatiaľ som to nenašiel, vyjadrení v tomto duchu je viac.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Klasická hudba z CDP pod 20-30t. je tragedie.

Tiché pasáže symfonii se do Red book nevejdou, formát je řídký .
Každá suprafonská deska má lepší tělo dřevěných dechových nástrojů.

Ani jedno, ani jedno album LP z mé sbírky klasiky nehraje tak blbě, jak pár CD s "to nejlepší z ".
Stačí slušný gramec a přenoska za litr, phono integrované, nebo nějaký ten phono box.
Klasika se stane informačně bohatou, i přes dané zkreslení a omezení technickými kompromisy.

Největší tragedie je saxofon, živě nebo z CD? Mulligena dávám jen z LP.
I nahrávky vzniklé z CD masteru mě přijdou lepší, přenoska zahladí zoubky 44,1 kHz a napodobí původní hladký analogový zvuk.

Obrázek

Digital musí být fakt kvalitní. Slyšel jsem HI-RES z převodníku za 120t.
Takový Vagner - Valkýra se z LP dostat neumí.
Ale přehrávat z počítače je pro mne staromilce utrpení. Jak mám v ruce myš, klikám a klikám, nic nedoposlouchám.
Myšlenky utíkají, hudba se stane kulisou.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Po nahrání desky na DAT a synchronní reprodukci (ten samý gramofon a vše okolo něj) poznáš rozdíl?

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Možno ten rozdiel nepozná nik, možno sú ľudia ktorý ho spoznajú bez problémov, Richard Krajčo to v tom článku popísal presne : "Možná je to jenom psychické, ale mám pocit, že když si pustím vinyl, tak se mu musím věnovat a prostě to zní nějak líp,zase jsem díky tomu začal hudbu opravdu poslouchat a ne jen konzumovat. Jako když mi bylo patnáct nebo šestnáct a byl jsem nadšený z každého nového alba."
Ono je to aj o tom, že pause neexistuje, neskáčem pesničky, počúvam interpreta.
Tá otázka na spoznanie rozdielu nie je správna, resp. nie je na ňu správna odpoveď v zmysle áno-nie.
Toto nie je téma o kábloch, nožičkách a stoperoch, je o nosičoch hudby. A keďže ja veci nekomplikujem a nekombinujem, tak si položím adekvátnu otázku téme: Rozoznám rozdiel medzi prehrávaným CD a prehrávaným LP s tým istým obsahom? odpovedám si: Áno rozoznám :D podotýkam, že aj v slepom teste a vôbec neriešim čo je kvalitnejšie, momentálne ma bavia LP.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Muzikanti jsou všeobecně jako etalon hudební kvality dost dobře nepoužitelní, neboť jejich hudební představivost snadno zamaskuje nedostatky reprodukčního řetězce.
Další nepříjemností je jejich návyk na zvuk, na který jsou zvyklí, ten, kteří oni považují za ten "správný".

Správná barva zvuku (rozuměj zkreslení) je jim bližší, než zvuk aparátu, který ono charakteristické zabarvení postrádá.
...

A dávat jako příklad zrovna hudlaře jako je Krajčo...k smíchu...
kabelguru.cz

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

šeďour:
Pre mňa to ako príklad stačí, určite je lepší muzikant ako ja, lepší interpret, má lepší sluch a považujem ho za talentovaného hudobníka, ktorý má za sebou zopár hitov a albumov. Dokonca je pre mňa multitalent.
A aj z tohto dôvodu, dokážem jeho názor dať ako príklad, pričom tvoj názor a jeho výpovedná hodnota - jednoducho si na tom lepšie ako hudobníci so svojimi pomýlenými predstavami o hudbe, alebo som to len zle pochopil?
Inak kľudne mi nechaj odkaz, rád si niečo prečítam a vypočujem z toho čím si sa zapísal do dejín hudby alebo hifi. A hlavne to neber ako iróniu, možno len nemám rozhľad a netuším kto a prečo napísal ten príspevok pod nickom šeďour.
Ak budem mať v zostave TAD reference one a k tomu aj ich zosilňovače a prehrávač, tak bude pre mňa názor hudobníka znamenať viac ako názor zvukára alebo nebodaj hifistu ktorý sa potrebuje vyjadriť. Stále sú interpreti, ktorý na albume realizujú svoju predstavu o svojej hudbe, pre úplnosť, teraz nehovorím o Britney Spears :D
Albumy si kupujem kôli hudbe interpretov a práve tých interpretov ktorých charakter zvuku sa mi páči (nemyslím skreslenie).

*offtopic* Muzikanti jsou všeobecně jako etalon hudební kvality dost dobře nepoužitelní ... absurdné a smiešne zároveň ... :lol:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Znám pár muzikantů, kteří jsou hluší jako poleno. :lol:
*offtopic* Krajčo mi taky nikdy svým "uměním" neučaroval. Nedovedu si představit, že bych si jeho nemasnou muziku někdy pustil. Ale to je věc názoru. Každý ať si poslouchá, co se mu líbí. :)
Jsem velkým zastáncem gramofonu, ale některé CD hrají lépe než vinyl. Gramofon pro mne má ale své kouzlo. Nostalgie hraje taky velkou roli. Vážnou hudbu neposlouchám, takže neumím posoudit.
Gramofon taky poznám ve slepém testu, protože deska občas lupne. :lol:
Pánové, hlavně se nehádejme. Vždyť na světě je pořád co nového poznávat.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Foxi , lépe bych to nenapsal *palec* *palec* *palec*

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Len aby nebol problém niekde inde :D Hudobník robí hudbu tak ako ju chce počuť a ako ju cíti, hifista niekedy nemá potrebu počuť to tak ako to má znieť a žije v predstave, že muzikant to urobil zle a potom sa dolaďuje káblami a podobne, ak nepomôže vymení zostavu a potom umelec chvíľku zodpovedá predstave hifistu, kým nemá potrebu obmeniť zostavu :D
Ja osobne počúvam to čo sa mi páči a nepočúvam interpretov, ktorých hudba ma neoslovuje, ale vzhľadom na to, že nemám šajnu ako vytvoriť melódiu , nesnažím sa ani hodnotiť ich tvorbu - teda neprezentujem to.
Nejde o Krajča, ale neviem pochopiť ten príspevok.
Nech mi niekto vysvetlí kto vytvoril kvalitnú hudbu, lebo stále mi to vychádza tak, že dobrá zostava je dôležitejšia ako hudba na nej prehrávaná :D nemôžem uveriť napísanému textu :D Ešte dlho sa na tom budem smiať a už aj ľutujem, že som vôbec reagoval, skutočne neskutočné :D
Tiež mám Pink Floyd a na CD je to lepšie ako na súčasnej LP, neviem ako by znela LP MFSL

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Obrázek

Pokud má někdo z vás rád akustický moderní jaz, pořiďte si tuto desku od NAIM. Na vinylu to je naprostá špica. *palec*

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

kite19: Ja tiež radšej počúvam vinyly kvôli tomu rituálu ale neodvážil by som sa tvrdiť nič o "riedkom formáte" 44,1/16, protože tú LP vypálenú na CD by od LP "direct" nikto nerozoznal.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

S499_1023 píše:kite19: Ja tiež radšej počúvam vinyly kvôli tomu rituálu ale neodvážil by som sa tvrdiť nič o "riedkom formáte" 44,1/16, protože tú LP vypálenú na CD by od LP "direct" nikto nerozoznal.
O tomto sa vôbec nepriem :D ja som to aj doslovne napísal a je to tak ako povedal fox, že to spoznám podľa lupanca a šumu drážky, teda porovnával som CD s LP, nie záznam z LP - s tým ja nemám žiadne skúsenosti. Napísal som to ako svoj názor a názor môže byť mylný - som človek :D
Ja svoju nevedomosť v pohode priznám, s tým problém nemám.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Při poslechu vinylu je každá změna v řetězci okamžitě poznat. Zrovna jsem vyměnil phono předzasilovač RCM za Dynavector P75MKII a charakter zvuku se změnil. To u CD přístroje nelze jen tak lehko dosáhnout.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

šeďour: Takto som mal pôvodne odpovedať, tá odpoveď začína 2:18 vo videu :D
[youtube]tdbJccIshbQ[/youtube]

týmto sa zároveň ospravedlňujem, ak by bolo na mojej prvej reakcii niečo nevhodné.

Odpovědět