pravda o highendu (?)
Re: pravda o highendu (?)
Nič nie je ideálne. Ak bude zlá akustika, muzikanti zrovna nebudú mať svoj deň, ideálnejšie bude sedieť doma před reprákmi. Je úplne jedno či je to živá hudba, reprodukovaná, alebo živá cez repro, vo finále z toho musí byť dobrý pocit.
To čo Ty myslíš, je hra na zvuky. S radosťou z hudby to nemá nič spoločné
jo
to je co jsem tím svým elaborátem vlastně chtěl říct--- radost z hudby versus (anebo?) hra na zvuky----a to je oč tu běží 
Väčšinou sa také koncerty uskutočňujú v akusticky upravených koncertných sálach.Acon píše:Nič nie je ideálne. Ak bude zlá akustika, muzikanti zrovna nebudú mať svoj deň, ideálnejšie bude sedieť doma před reprákmi. Je úplne jedno či je to živá hudba, reprodukovaná, alebo živá cez repro, vo finále z toho musí byť dobrý pocit.
K radosti z hudby nemusíš mať aparatúru za 10k€ ale ti postačuje aj rádio Sokol z čias komunistov.
A o tom hovorím. Ak je nálada a atmosféra, aj ten Sokol spraví radost. Aj keď by som to bral s rezervou.
Živé koncerty sú na námestaich, nádvoriach, na ulici, amfiteátri, na lúke (viď Pohoda) takže s tými upravenými halami by som bol tiež opatrný, ako s tým Sokolom
Živé koncerty sú na námestaich, nádvoriach, na ulici, amfiteátri, na lúke (viď Pohoda) takže s tými upravenými halami by som bol tiež opatrný, ako s tým Sokolom
To už zas nechcime aby sme mali akustiku na koncertoch ako v nahrávacích štúdiách. Ja som myslel na menšie koncertné sály, kde je akustika vyriešená.Acon píše:A o tom hovorím. Ak je nálada a atmosféra, aj ten Sokol spraví radost. Aj keď by som to bral s rezervou.
To nechceme
Len poukazujeme na to, že ani živý koncert nemusí byť a ani nie je tá pravda ktorú mnohý hladajú.
Bohužiaľ je to tak. 
K radosti z hudby mi možná postačí píšťalka z proutku,ale radio Sokol tedy rozhodně ne. To si radši poslechnu šumění listí na stromech,hvízdání větru,ticho..
A teď si představ, že si na něm omylem naladíš Ráááádio Impuls, to je Highend jak břehfajfka píše:K radosti z hudby mi možná postačí píšťalka z proutku,ale radio Sokol tedy rozhodně ne. To si radši poslechnu šumění listí na stromech,hvízdání větru,ticho..
Skvělý článek. Konečně mi to někdo řekl. Jsem ve fázi,kdy sedím a poslouchám,jestli slyším ten přehmat hráče na kontrabasu,jestli uslyším to nadechnutí a zapomínám na to hlavní,na muziku. Řeším dráty,jestli nejsou tamty lepší,šetřím na lepší bedny,pořád chci něco zlepšovat. To je asi úděl všech. Lepší,ještě lepší,..... Ve finále jsem ale spokojen s tím,co mám. Ale ten červík vrtá dál. Trochu odbočím-nedávno jsem četl,že Češi patří mezi horních deset tisíc na planetě. Říkal jsem si,že to píše vůl,kterej má 200tis měsíčně. Ale článek psal o něčem jiném. Že pro 3/4 světa není normální otočit kohoutkem,aby tekla voda,že pro 3/4 světa není mormální večer vyhodit chleba a ráno si koupit novej,atd. Že mi Češi řešíme lepšíme mít lepší auto,lepší dovolenou,lepší mobil,lepší barák,lepší...Hifi,atd. A 3/4 světa řeší,co dá svým dětem vůbec jíst. My jsme věčně nespokojeni. Se vším. I s tím,co doma posloucháme. Vím,že pokrok nezastavíš,ale....POTŘEBUJEME TO VŮBEC???? Asi je pravda,že se potřebujeme zastavit a jít do lesa a jenom ŽÍT.
Spousta se mnou asi nebude souhlasit,je to jen můj názor.
Tím jsem si prošel taky, ale má to jednu výhodu. Když je sestava schopna přenést i ty ruchy v nahrávce jako nadechnutí a nebo zvuk klapek harmoniky a ještě u toho zahrát zvuk samotného nástroje, tak je relativní jistota že zvládne dobře zahrát i ten nástroj. Když sestava nepřenese ty ruchy, tak ani zvuk samotného nástroje není úplný. S tímto jsem se setkal už mnohokrát, ovšem kdybych neznal zvuk některých nástrojů jako klavír, viola, tah. harmonika na živo, tak bych si to těžko uvědomil.Jsem ve fázi,kdy sedím a poslouchám,jestli slyším ten přehmat hráče na kontrabasu,jestli uslyším to nadechnutí a zapomínám na to hlavní,na muziku.
Třeba kamarádka měla na svatbě dva harmonikáře a když jsem si vzpomněl jak mi doma hraje Tiersen tak jsem měl radost. Ano, stále to není ono, ale je to hodně blízko.
Ale největší radost mám z toho že už zase konečně poslouchám hudbu a nesoustředím se vyloženě na detaily. Červík i tak bohužel vrtá dál, ale je ukojen slibem stavby planárních reproňů.
Je to všetko len o prostriedkoch. Aj v týchto zemepisných šírkach sa (bohužiaľ) nájdu takí, ktorých HiFi netrápi, lebo žijú na ulici a tiež nemajú, čo nemá 3/4 sveta.Jindras píše:... My jsme věčně nespokojeni. Se vším. I s tím,co doma posloucháme. Vím,že pokrok nezastavíš,ale....POTŘEBUJEME TO VŮBEC???? ..
HiFi je len nadstavba k niečomu, čo už prirodzene funguje. Ak funguje nadprirodzene, tak potom lietajú desaťtisíce za bižutériu, práčky, nové a stále drahšie prístroje.....hovorí sa tomu sloboda peňazí. Podstatné je, aby na konci bolo prevošetkým uspokojenie z muziky, a nie z faktu ďalšej investície a aby z toho nebola duševná choroba, fetiš, čo pri neobmedzenej slobode peňazí reálne hrozí...
Palipol-máš pravdu,je to o penězích. Je mi 53 a žiju sám s 9letou dcerou. Peněz je opravdu jen tak-tak. Ale stejně šetřím a občas si něco koupím. Ale znám se,kdybych ty peníze měl,tak aparaturu mám jinou. Jen jsem se zamyslel nad -dokonalostí zvuku-,po přečtení toho článku. Znám se-dřív jsem chytal ryby,teda jen kapry. Trofejní,jen fotku a zpět do vody. Chytal jsem 35let. Výbava asi za 120tis. Byl jsem tím posedlý,kapří byli vším. Jenže pak jsem zůstal sám s malou a bylo po. Vše jsem prodal za 35tis. A bylo po rybách. A žiju dál,i když jsem si to bez kaprů nedokázal představit. Tím chci jen říct,že vždy jdu do všeho naplno,poslední roky do muziky. Jen nevím,jestli skutečně tu-DOKONALOST- potřebuju. Ale asi jo,jinak bych tu nebyl. 
Jednoducho sa zmenia priority a akýkoľvek highend musí ísť bokom. Je to podobné, ako so zdravím. Máš ho, je to prirodzené. Nemáš ho - a zrazu to nie je samozrejmosť.
Je bežný prípad, že sa človek musí zrieknuť koníčkov v prospech vyššieho princípu (rodina, deti, bývanie...) ale vždy je cesta späť, len je to otázka času a (povedzme) po päťdesiatke je už človek opatrnejší a možnosti sa zmenšujú. Mal by si však vedieť urobiť radosť aj maličkosťou a na slušnú kvalitu skutočne nepotrebujeme až tak veľa prostriedkov. Ale to sa tu už niekde preberalo.
Je bežný prípad, že sa človek musí zrieknuť koníčkov v prospech vyššieho princípu (rodina, deti, bývanie...) ale vždy je cesta späť, len je to otázka času a (povedzme) po päťdesiatke je už človek opatrnejší a možnosti sa zmenšujú. Mal by si však vedieť urobiť radosť aj maličkosťou a na slušnú kvalitu skutočne nepotrebujeme až tak veľa prostriedkov. Ale to sa tu už niekde preberalo.
palipol suhlasim - je vela ludi, co maju ovela viac spokojnosti a zabavy s entry level aparaturou, pocuvaju na nej hudbu. Nemenia kazde 2 mesiace nove pristroje, kable, poistky, hroty a nepocuvaju dookola 4 CDcka, ktore "hraju"
Kazdy si musi zvolit svoju cestu.