Slepá ulička High-Endu - Hyperrealita

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Slepá ulička High-Endu - Hyperrealita

Příspěvek od BVa »

Nakoniec to dopadne takto (s dovolením, bacil2..) :D
Obrázek

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Myslim, ze ta prva zla odbocka bolo presvedcenie ze pre audio plati uplne ina sada fyzikalnych zakonov ako pre zvysok vesmiru.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Jedno, podľa mňa dosť poučné, videjko s mojim obľúbeným Bruce Swedienom (dá sa tam zapnúť aj prepreklad titulkov) ... je síce dlhé vyše 58 minút, ale pre tých, ktorých nezaujíma technika nahrávania, je hlavná pointa "vernosti zvuku" a filozofie nahrávania hudby niekde medzi 4-tou a 6-tou minútou ...

https://www.bing.com/videos/search?q=br ... M%3DHDRSC3

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

To mám kliku, že se za realitou nehoním a stačí mi, když se mi to líbí.

Mike_Czech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Czech »

*2thumbsup* přesně. Mám to úplně stejně.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Fidji99 píše:
23 črc 2022 13:29
Myslim, ze ta prva zla odbocka bolo presvedcenie ze pre audio plati uplne ina sada fyzikalnych zakonov ako pre zvysok vesmiru.
Naprosto souhlasím... *thumbs up*

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Pěkný článek *thumbs up* Myslím, že ta paralela s různými vyobrazeními citrónů je velice trefná.

S čím se neztotožňuji je však závěr, ke kterému autor článku dochází. A to je celkem logické, protože máme odlišný pohled na věc už v samém základu. Článek je postaven na premise, že hifi/highend je jen a výhradně o hudbě, respektive o přibližování reprodukce k skutečnému živému přednesu hudby (navíc jen k té akustické, pač ten zbytek už není tak docela "čistá" hudba :) ). Autorovi tento postoj neupírám, nic proti tomu, ale proč implicitně předpokládat, že to tak musí mít všichni stejně!?

Pro mne je toto dávno překonané (prosím, není zde třeba dávat odkazy na wikipedii na definici pojmu high fidelity). Pokud někdo miluje hudbu a chce ji reprodukovat v domácích podmínkách, dokáže si k tomu sestavit systém za velice rozumné peníze a jeho touha může být jednorázově naplněna a pak může v klidu zapomenout, co mu doma žere elektřinu. Takový člověk nemá moc důvod na fórum, jako je toto, vůbec chodit.

Hifi/highend je pro mne koníček, který již není o hudbě jako takové. Obrazně řečeno, je to o vyobrazení onoho citrónu v hliníkové fólii, jakkoli je to vyobrazení hyperreálné. Na tom já nevidím nic špatného a už vůbec nechápu, proč by taková záliba měla "zabíjet hudbu".
Vlastně jsem se špatně vyjádřil - nechápu, proč by to spolu mělo souviset - je to jiná disciplína. Asi jako kdybychom označili umělecky zpracovaný obraz mostu negativním přídomkem "hyperrealistický" jen proto, že nevypadá jako jeho technický nákres.

@Fidji99: Nějak mi uniklo, na co reaguješ ve svém příspěvku ohledně fyzikálních zákonů. Můžeš, případně, objasnit?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Velmi pekne napsane FS!!

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

@FS: v zásade sa zhodujeme ;)
... možno až na to, že podľa mňa ten článok jednoznačne nepodmieňuje "mieru zabitia hudby" mierou "hyperreality" reprodukčného reťazca - je to vždy vec vkusu každého jedného poslucháča
... vždy som tvrdil že samotná skutočnosť, že realita ("verná reprodukcia"), tak ako ju neustále chápu "ortodoxný hifisti" neexistuje (de facto ani nikdy neexistovala) ... a popisuje to Bruce Swedien v tom videu ... hovorí tam však (v čase od 6-tej minúty) aj o nutnosti naviazanosti na realitu

PS1: ten príspevok s tými fyzikálnymi zákonmi som tiež vôbec nepochopil

PS2: možno by bolo celkom zaujímavé (a možno aj dosť kontroverzné) keby sem každý napísal aj konkrétne svoje príklady evidentne "hyperreálne" znejúcich aparátov. Podľa mňa sú to u sluchátok napríklad Sennheiser HD800 alebo Fostex TH-900 ... a naopak "normálne" znejúce Sony MDR-100AAP alebo Audeze LCD-1)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Pěkně napsanej článek.

Před časem se mi stala taková věc, která v podstatě potvrzuje to, co v článku zaznělo.Byl jsem na návštěvě u mýho dobrýho kamaráda, povídali jsme si, poslouchali hudbu.A já jsem si uvědomil, jak bezvadně mu to hraje, na prakticky levným aparátu.
Profi CD přehrávač (DJ Technics), obyč. zesilovač (studiový PA) a malý reprobedny JBL.

Prostě jsme poslouchali hudbu a užívali si to.

Pak byl na návštěvě u mě.
Moc se mu líbil poslech nahrávek který dobře znal.Ale prohlásil jednu pravdivou větu....hraje to skvěle, detailně, ale mám pocit, jako bych pro samý detaily přestal vnímat samotnou hudbu.

Přemejšlel jsem o tom a postupně změnil svůj aparát a mírně i přístup k poslechu hudby.
Míň efektnosti, víc emocí.
kabelguru.cz

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Ten samotny clanok je typickym prodktom dnesnej doby- vytvaranie iluzie hlbky posolstva, ale ked sa nad tym co len trochu zamyslis je to len nekoherentna zbierka klise, argumentacnych faulov a v podstate len dalsia verzia prazdneho filozofovania na temu "dnesny svet nema dusu". Menej kriticky zmyslajuceho citatela ohuri - nepresne pouzivane efektne analogie, citacie na pseudozdroje, ktore maju dodat intelektuallnu vahu a samozrejme uz asi 5.000 rokov popularne nariekanie nad upadkom sveta, ktory sa z nejakeho dovodu ruti do zahuby. Napriklad ten citron - nie je v nijakom pripade hyperrealisticky - je to akurat velmi realisticky zobrazeny predmet pomocou narocnej techniky - bez ziadnej hodnoty, akurat ze autor nam ukazal, ze vie namalovat nieco velmi podobne, ako ked sa to odfoti.

AJ ten zvysok, to je len taka zbeirka plytkych klise. Samozrejme, ze zvukovo referencovat zivy amplifikovany koncert ako etalon domaceho stereo posluchu je nezmysel. Stereo ako take ma samozrejme svoje limity - a jeden z nich je podanie realneho ambientu - chod niekedy do kina na koncertny film [niekedy to je] a ten zazitok tam mas. A to iste, ked si schopny replikovat kinove parametre doma, co nie je az take komplikovane ako sa moze zdat.

No a k tej fyzike - reprodukcia cez 2 kanaly je velmi jednoducha vec - existuje sada nutnych podmienok, ktore zostava musi splnat, aby sme sa vobec mohli bavi to nejakom priblizeni k realite master tape. Lebo o nicom inom to neni - verne reprodukovat cstupny signal. A tie pdomienky su relativne dobre zdokumentovane - miesnost ma mat dozvuk os X- do Y v celom pasme, plnorozsahove reproduktory, maju byt tonalne a casovo koherentne, elektronika ma mat urcity odstup signalu od sumu a skreslenie, digitlany signal ma splnat zase inu sadu parametrov. A zaroven treba mat tu pokoru a priznat si, ze najslabsim clankom zostavy si vzdy ty.

Ked nemas doreisenu fyziku - cely ten zvysok je na nic.

@sedour - vies to rozviest? min efektu, vic emoci?

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Ja si dovolim citovat sam seba z vedlajsieho fora k tomuto istemu clanku:
Doplnil by som k tomu prave to co sa velmi casto v danej eseji spomina - to ze vela posluchacov reprodukovanej hudby ocakava istu hyperrealitu. Dovody su rozne. Cast nechodi na zivu hudbu vobec, cast len na amplifikovanu. Aj ti co chodia na “zivu” hudbu, tak okrem par vynimiek sa neamplifikuje skoro vyhradne len “vazna hudba”. Preto spomeniem moj ostatny zazitok z posluchu amplifikovanej hudby na festivale Pohoda. Vsimol som si ze na vsetkych stageoch boli line array modularne systemy a zvuk bol vsade velmi podobny. Hlavny stage bol osadeny systemom Bose Showmatch. Zvuk koncertov bol frekvencne vyvazeny, nastavenie vkusne malo to detajl aj primeranu hlasitost vo vsetkych pasmach. Dynamika bola ako inak vyborna…Uvedomoval som si ze niektore mne zname veci hraju “vacsie”. Naplno sa to prejavilo ked na tomto podiu vystupil Luhansky filharmonicky orchester. Zvuk bol v plnej nahote tupy, chybal detajl, akekolvek alikvoty… Este aj moja zena si to vsimla (ze ju to nebavi lebo to ma zly zvuk bez detajlu). No a ked toto ludia vnimaju ako “zivu” hudbu, tak to nemoze hrat ani doma vyborne Metalicu (ktora by na dany soundsystem a jeho nastavenie hrala urcite vyborne) a aj symfonicky ci komorny orchester. Preto si za roky skusenosti so zivym aj reprodukovanym zvukom, myslim ze kto pocuva siroke spektrum hudby, sa mu moze castejsie stavat ze jeho hladanie idealu reprodukovaneho zvuku zostane ako nikdy nekonciaca cesta. Alebo sa zmierit s istym suborom kompromisov

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Fidji99: Teda, ty ses do chudáka autora článku pěkně opřel :) Mně se článek, jak jsem psal, líbí tou IMHO pěkně postavenou paralelou. Nicméně máš pravdu, že pokud bychom chtěli článek rozebrat opravdu kriticky (ve smyslu kritického myšlení), tak bychom museli začít analýzou předpokladů, na kterých je další sdělení odvozeno.
V tomto případě je to cca tento výchozí předpoklad:
Aby nebylo mýlky, je stále dost a dost značek, které pokračují v odkrývání toho, co je na nahrávkách ukryto bez toho, abyste přišli o zábavu (za všechny TAD, Bowers & Wilkins, Dynaudio nebo ATC) a jsou i takové, které pro které je hudebnost vším a ostatní jde stranou (Sonus Faber, Duevel nebo Usher). Naneštěstí je však také stále více a více těch, kteří se vydali cestou vypilovávání zvuku k jakési iluzorní hyperdokonalosti, ve které se pak to podstatné, tedy muzika, úplně ztrácí.
Takže otázka zní: Je ten výchozí předpoklad obhajitelný?
Mimochodem, má skromná zkušenost s highend sestavami je spíše hodně různorodá než primárně sterilní Takže pokud bych chtěl rozcupovat ono sdělení v článku, tak bych začal právě zpochybněním výchozích předpokladů :D

A co se týče té "fyziky", máš zhusta pravdu, řekl bych ale, že o tom ten článek není. Respektive, třeba by bylo na místě tu fyziku zmínit, kdybys to pro mne/nás uvedl do jasného vztahu - například: Tvrzení o směrování highendu k odosobnění hudby není IMHO pravdivé. Slyšel jsem údajně sterilní highendové systémy v upravených akustických podmínkách a o žádné sterilitě nemůže být řeči...

Na druhou stranu, pokud myslíš zcela vážně Ked nemas doreisenu fyziku - cely ten zvysok je na nic., pak je spíše s podivem, že jsi ten článek vůbec četl a že máš potřebu se k němu celkem obsáhle vyjádřit. Ale to tě jen tak trochu popichuji, diskuse s tebou je vždy osvěžující *thumbs up*

Odpovědět