Cambridge CXA61
Prošlo mi teď poslechovkou celkem dost zesilovačů do 30t (hlavně různých hybridů) a nakonec v ní zůstal tenhle nádherný čistě tranzistorový kousek. Co je na něm úžasného?
1/ Je to maximálně neutrální zesilovač.
Opravdu nikde a v ničem nic nepřidává ani neubírá. Neutralita dotažená na maximum. To neznamená, že má "chudý" zvuk. To ani náhodou. Dokáže hrát bohatě, sytě, detailně, dynamicky. Všechno záleží od nahrávky.
2/ Rytmus a timing.
Co se v každé recenzi dočtete je, že má vynikající smysl pro rytmus. A je to naprostá pravda. Muzika šlape a je to opravdu paráda. Osobně jsem časem zjistil, že to je nejdůležitější vlastnost jakéhokoliv zesilovače. Může být na sto způsobů vynikající, ale když nemá rytmus a timing, brzy omrzí.
3/ Hladkost a kultivovanost
Nebo britský šarm, chcete-li. Tenhle zesilovač v žádném případě "nezrní", hladkostí zvuku se trochu podobá lampám, každopádně je neagresivní, aniž by ztrácel detail nebo rozlišení na výškách. Dokonalý pro dlouhodobý poslech.
4/ Digitální sekce.
Je opravdu lahůdkově sladěná se zbytkem zesilovače, i když to v integrovaném řešení nemůže být jednoduché. V mnohých recenzích se uvádí, že CXA61 zkoušeli s externími DACy, ale ve výsledku se vždy nejvíc líbil zvuk vestavěného DACu. Opět můžu jen potvrdit. Ostatně v řadě CX už nenajdete klasický CD přehrávač, pouze transport.
Právě tahle famózní digitální sekce dělá z CXA61 budžetového krále. Za 24t totiž kromě klasických analogových vstupů máte i 2x optiku, 1x coax, 1x asynchronní USB třídy 2, a Bluetooth aptX HD.
Osobně mám přes USB připojený PC na streaming a hi-res, přes optiku jako diskový transport Philips CD850 s jeho bleskovou mechanikou, a TV jedu přes Bluetooth a vysílač Sennheiser BT100. A všechno to hraje jako z praku. Opravdu. Mám ho už celkem dlouho a pořád mi to hlava nebere, že je něco takového za ty peníze možné...
Už u mě zůstane a na dlouho.
A teď k tomu ne tak dobrému. Našel jsem jen jednu věc. Ovládání hlasitosti přes dálkový ovladač je hrůza. Je hrubé a reaguje ve skocích tak minimálně 10dB, navíc knoflíky jdou špatně a prostě přidáš/ubereš na jedno zmáčknutí trojnásobek. Osobně mám zesilovač vedle poslechového místa, takže mi to nevadí, dálkáč nepoužívám, ale tohle je problém.
A to je vše.
Cambridge CXA61 je opravdu skvělý zesilovač za málo peněz a ve své třídě v podstatě nemá konkurenci.