Časové zkreslení u zesilovačů

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Zamčeno
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Časové zkreslení u zesilovačů

Příspěvek od BVa »

2 perys
"Nakopnutie" -lepšie než sa spoliehať na to, že celková NFB si poradí so (zbytočne) nelineárnymi stupňami, cez ktoré je uzavretá, je tieto stupne linearizovať lokálnymi NFB(degeneračné odpory vo vstupe, lokálna NFB vo VAS, prípadne zníženie zaťaženia VAS pridaním bufera (budič fetov), čo výrazne zníži skreslenia ešte pred uzavretím NFB, takže ich netreba prácne odstraňovať a "presúvať" do vyšších harmonických. Zníži to OLG, zvýši šírku pásma pred uzavretím NFB (menšie fázové skreslenie) zmenší všetky skreslenia, zlepší stabilitu, zvýši rýchlosť (bude stačiť menšia kompenzácia).. Spoliehať sa len na celkovú NFB je najhorší možný spôsob jej použitia..

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

Láďo, to je ale těch padesát let špatný cesty, což Címa " rozkryl ".... :mrgreen:

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Možno za ďaľších 50rokov na to príde..Alebo jednoducho za 14 dní bude tvrdiť, že on to predsa vie už 50 rokov.

perys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od perys »

chlapi, nechci tady nějak rušit vaše rozjímání, ale hraje to jak svině!
dorovnal jsem u HQQF klid. proud na cca 600mA jako má můj dosavadní model, přepojil to na Shany a je to více než srovnatelné! Výšky rovněž krásně průzračné, a přehraje je to jakoby s rezervou....
S rezervou zisku :mrgreen:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

perys píše:... ale hraje to jak svině!...
Sice jsem svini slyšel maximálně chrochtat a mlaskat u koryta,
ale přesto se těším na ten test !

Takže zbytečně netlachat a dělat !
Čas kvapí a já se jej chci dožít !

danhard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od danhard »

Perys, ten zesilovač se ale zanačně liší od hlásaných "doporučení topologie Federmann", že ?

perys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od perys »

danhard: mimo těch dvou toroidů (a nevyužití modulů ochran) ani ne...

perys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od perys »

Aleska píše:Sice jsem svini slyšel maximálně chrochtat a mlaskat u koryta.....
Takže zbytečně netlachat a dělat ! Čas kvapí a já se jej chci dožít !
přesně takhle to hraje!
Dobrá tedy, aktualizuju progress-bar: cca 81% :P

chci tomu ještě malinko zvednout zisk, asi o 6dB, aby se to chovalo při přepojení i co do hlasitosti stejně jako dosavadní stroj, a pak teprve můžu podmazat chladiče vazelínou a až pak přes to hodit plech (ochrana krytím..)
A pak myslím už to bude plně zralý na ChiChi-voice :mrgreen:

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Těch posledních 19% progress-baru bude nejtěžších, protože jak je známo:
a) Nejdříve jsou potíže růstu
b) Poté jen nepřetržitý růst potíží
Přesto (nebo právě proto) držím *thumbs up* *thumbs down*

perys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od perys »

aha, já myslel že je to možný jen u nás v práci :shock:

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pro zajímavost - konstrukce + chladiče podle autora by jistě neumožnily klidový proud 600mA. Jak to hraje při původních 50 - 100mA?
Pavel Macura Audio

danhard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od danhard »

"Oživení HQQF-55-506W-5-1
Oživení zesilovače je naprosto ukázkové, pečlivě sestavený modul připojíme na napájecí napětí ±15V s proudovým omezením cca 200mA. Před připojením napájecího napětí vytočíme trimr nastavení klidového proudu do pravé polohy, po připojení napájecího napětí nalezneme proudové minimum a proud zvětšíme o 50÷80mA, tedy o 10÷16mA/tranzistor. Větší klidový proud není zapotřebí."

Tak to Perys zase pěkně stáhni ten kliďák na 65mA, aby jsi to testoval pěkně ve středu rozsahu doporučovanýho konstruktérem !

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Taky se za to přimlouvám. U mosfetového konce bez korekce chyby to má zcela zásadní vliv na zvuk. A při 600mA jede většina pasáží v běžné hlasitosti ve třídě A.

To, co perys zkouší, je jiný zesilovač, než popisuje autor.
Pavel Macura Audio

perys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od perys »

oživení tak jak píše danhard (v originále B.Federmann, JP tímto zdraví BF *thumbs up* ) jsem samozřejmě provedl tak jak je zde uvedeno.
několikrát :D A zesilovač, tak jak popisuje autor, jsem vlastně taky zkoušel.

nicméně jak to hraje při 50-100mA do reproduktorů, nevím, pouze jak to hraje do odporu.... první poslech na repro (Primissima) proběhl při celk. spotřebě 300mA, tedy kolem 180mA koncovými tranzistory (36mA na tranzistor), viz těch pár vět výše v této diskusi a pár obrázků na rajčeti http://www.rajce.net/u468132. Dnes jsem ještě na Primissimách přeladil (live!) na zmiňovaných 600mA klid. proudu (120mA na tranzistor), a pak teprve to přepojil a poslal do Sněhulí.
Proč? jednak pro možnost jakési relevance při srovnání obou strojů (1 pár laterálů vs. 5 párů IRF, ehmm...), a pak hlavně pro jasně se zlepšující chování zapojení (viz obrázky kl. proudu při podkompenzování NFB) při vyšším proudu. Teď je samozřejmě vykompenzováno až lehce překompenzováno, viz rajče, vyšší proud je jen pro radost. mám rád rezervy, ve všem.

Takže ke zvuku asi takhle: zásadní vliv zvýšení klid. proudu na zvuk se nekonal. Lehce se s proudem zlepšila taková ta údernost na basovém impulsu, a zlepšil se o něco dojem plasticity prostoru. Výšky objemově shodné, po prvním poslechu i podobně čisté. Zlepšil se ale takový ten hudební drajv, zvuk je takový o něco smělejší (kazzatel si nechá své poznámky....... díky :P:P ). Ale celkově relaxovanější, Ačko je Ačkovější. Jak jinak ;)
Možná lepší vodítko bude to, že když jsem měl původních doporučovaných 230mA na Krausovi, tak to takhle (jako doporučovaných 50-100mA zde) rozhodně nehrálo, dobrý zesilovač se z něj stal až nad 500mA.
Já to mám prostě rád když to hřeje, připadá mi celý takový víc živoucí *jupi*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Perysi, kdy proběhne akce "pod dohledem" na B&W 802?
Pavel Macura Audio

Zamčeno