Digitální zesilovače

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od dadaft »

je to velmi složité, ale v podstatě platí: vzhledem k věkovému složení členů tohoto fóra nad 16kHz neslyšíme nic. :D

lidský sluch je velice důmyslná věc a bůh ví, že Bůh si s ním pěkně vyhrál. je vymazlený.
zřejmě nemá cenu se tady do toho pouštět, ale pokud to chápu, je oblast řeči a hudby ve sluchovém poli omezena hodnotami 40Hz - 20kHz a 30-100dB, s největší citlivostí v oblasti 3-4kHz. obecně se tedy dá říct, že to, čím se zabývá hifi marketing a značná část hifistů, tedy subbasy a supervýškami do 40kHz, je reklamní pomatení mysli. rovněž honba za minimalizaci zkreslení je poněkud pochybná, cituji prof. Syrového: citlivost ucha ke zkreslenéu signálu je různá. při párovém srovnávání dvou následných tónů, prvního čistého a druhého s proměnným zkreslením, je možno bezpečně rozeznat již zkreslení kolem 0,3%. u běžné reprodukce hudby bez možnosti obdobného srovnání je praktická hranice rozpoznatelného zkreslení 5 (slovy pět) %.
:shock:

tajemství kvalitní reprodukce leží v místech, které jsou mnohem více skrytá a nedostupná, než by se mohlo zdát.

a proto se v tušené, ale neartikulované bezmoci tak rádi vrháme tu do náručí voodoo šamanů plné slastných extází, tu mezi řádky technických specifikací v strohé a rázné řeči techniků.

halelujá.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Samotný ultrazvuk není slyšet, ale v doprovodu signálu v "akustickém" pásmu být slyšet může. Mechanismus slyšení je intermodulace v uchu. Ucho je dost znamenitě nelineární, zejména pro větší hladiny ak. tlaku. Jelikož spousta nástrojů má různé projevy ve spektru bohatě nad 20kHz, jsou tyto vnímány jako intermodulační produkty. Ořezat je nad 20kHz je tudíž samozřejmě chyba, jelikož při živé produkci akustických nástrojů se to neděje, ledaže by si někdo dal mezi hudebníky a posluchače deku.
Pavel Macura Audio

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ano, tak nějak to bude. Syrový označuje ucho za nelineární přenosový řetězec a tvrdí, že chybějící basy si doplni mnohem snadněji než chybějící výšky.

pokud jde o basy, zajímavý je třeba následující experiment: tón tvořený složkami 400, 600, 800 a 1000Hz o stejné amplitudě má subjektivní výšku 300 melů. při doplnění o frekvence 500, 700 a 900Hz klesne na hodnotu 160 melů. zvláští, není-liž pravda? doplněním třech vyšších frekvencí než je nejnižší frekvence klesla subjektivní výška (lépe snad hloubka) tónu skoro na polovinu!!! a teď třešičku na dort - pokud přidáme ještě složku o frekvenci 650Hz, klesne subjektivní výška tónu na hodnotu odpovídající frekvenci 50Hz !!!!!!
a stejně ale naopak :mrgreen: : stejnou subjektivní výšku jako výše zmíněný složený tón z frekvencí 400, 500, 600, 700, 800, 900 a 1000Hz o stejné amplitudě bude mít tón tvořený složkami 100, 200, 300, 400 a 500Hz. není to kouzelné? a teď něco, co je přímo boží: když z tohoto složeného tónu odebereme složku o hodnotě 100Hz, tak simsala bim! - subjektivní výška tónu zůstane stejná !!!
*hura*
a to mluvíme pouze o frekvencích. pravý ráj vypukne, když začneme měnit i amplitudy a časový průběh.

coz toho plyne? to nechám na vás.

za sebe můžu říct: udávané technické parametry v brožurách, všechny ty frekvenční rozsahy a míry zkreslení už jsem dávno přestal číst...

boxer

Příspěvek od boxer »

Stupeň odbornost,....... Tolik jen na úvod případné rozumné a věcné diskusi....

Tak dlouhý příspěvek od PD jsem nečetl...no moc dlouho.

Hezký,až na tu PRDUKCI :P

Jinak dotaz. Když P.Lyngdorf založil tolik uznávaných kvalitních značek a dá se předpokládat,že není trouba...

...proč navrhuje a dělá něco,co tedy má tolik zvukových,frekvenčních a já nevím jakých nedostaků,když vytváří stejným způsobem supersystém ze Steinwayem (což je tedy asi uznávaná značka)?
Věnuje se digitálu jako takovému mnoho let,tak by měl snad vědět,že s tímto systémem ho pošle k šípku kdejaký konstruktér hifin.

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

Třeba se snaží o kvadraturu kruhu... 8-) ...zkus se ho zeptat sám, co tím sleduje...

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Boxer
Třeba i proto, že kouká dál dopředu. Obchodní budoucnost zcela jistě patří digitálům a ten náskok se bude hodit.
Může se nám to nelíbit, nemusíme s tím souhlasit, ale to je tak všechno, co s tím pár hifíků udělá.

Navíc si myslím, že u něj to má návaznost i na jeho RoomPerfect. Asi to není high-end v původním slova smyslu, ale v drtivé většině moderních interiérů (plovoucí podlahy, dlažby, souvislé prosklené plochy, minimum nábytku) je to často menší zlo, než puristická sestava, zvukově se tlukoucí v nezatlumeném prostoru.

Ono to naživo špatně nehraje, stačí si zajít poslechnout Holcnerovy (Melissa) expozice na vystavách. Na místě jeho aparát pravidelně velká většina přítomných (nehodnotím teď jejich poslechovou erudici) hodnotí velice kladně (mně nevyjímaje).

boxer

Příspěvek od boxer »

Křeček

No mě je to celkem jedno a hlavně proto,že dám na svý uši,ať jsou hluchý jak chtěj a jestli maj rády zkreslení,tak jim ho dopřeju.

Mě jde o to,že jsem vlastně nenalezl za celou dobu na našich fórech jediný přístroj hifi a to z (i) nejvyšších tříd (především teď myslím zesilovače a je jedno zda třída A,AB,D,lampy,tranzistory,ale týká se to v podstatě čehokoliv),který by byl přijat veškerým hifistickým česko-slovenským světem a na kterém by ten který konstruktér neohrnul nos.Když ho pochválí jeden,druhý má pádný důvod jej potopit.Dohadují se i v celkovém pohledu na měření a přístup k poslechu.(Za všechno třeba viz poslední BP nebo jiné zcela nejednotné hodnocení akcí).

Prostě o takovém přístroji ,který by byl "100%" přijatelný nevím.

No a pak když se konečně člověk dostane k poslechu něčeho,co je v místnosti upravené osobou XYZ,osazené výrobky člověka ABC, majícího všude měření o hodnotách 4,5 nul za destinou čárkou,přímo tuningované na tuto místnost a.......po 5 minutách ,musíš utéct (a není to zdaleka jen moje zkušenost) protože se to nedá poslouchat,tak si o tom myslím svý a opravdu dám jen na to,co slyším.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Boxer - musí to hrát blbě když to dává Steinway ke svým milionovým bednám, stačí se podívat na jejich stránky jaké získali ocenění a kde mají instalace. Nebo mají jen výborné PR oddělení... Ona ta potvora PRAVDA je zase někde jinde...

boxer

Příspěvek od boxer »

Mih

Marketing a nic jiného.
To že to stojí prachy a jsou za tím jména,která "mají zvuk",je jen rošáda o penězích.

Chci vědět,kterou sestavu by nikdo nepotopil a byla by vzata,že ...ano,takto ano,tak to má být..

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

BVa píše:Ramones
Čo má Nuforce patentované? Ten spínaný zdroj z PC, alebo batériu kondenzátorov? Určite to bude ten vstup (Cinch) tesne vedľa výstupu pre repro s krížom ťahanými káblami. A pre istotu ešte aj tesne pri sieťovom prívode ? Hodné "patentu"... :lol:
A ten odkaz- pri spínanom(switching) zosilňovači sinus hľadá len totálny diletant...Na výstupe (za filtrami) je niečo, čo sa sinusu nanajvýš podobá .
BVa for President :D

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

dadaft píše:podle mě téměř geniální řešení, ovšem předběhlo dobu, která mu navíc nepřála.

Obrázek
Philips Digital Speaker System 930

každý měnič má vlastní převodník (TDA1547 užívaný v SACD přehrávačích) a zesák. koupíš bedny a máš to vychytané. stačí připojit jakýkoliv digitální zdroj a nekompromisně hraješ na vyladěných bednách. jediný problém, který můžeš mít, je akustika poslechovky a kvalita nahrávek. žádný jiný.

to nemohlo projít - jednak na vyladění takových beden musíš mít (rozuměj, tohle garážové firmy stloukající z polotovarů nedávají), jednak by se zhroutil obrovský byznys...
..nemáš to náhodou doma??? To by stálo za poslech *thumbs up*

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Donuts píše:Jsem rad, ze se Ramones neurazil, ona to taky nebyla urazka, jenom spis povzdechnuti nad tim, jak si kazdy nekriticky bojuje za to co ma doma.
Donutsi, já mám doma klasiku i ten Nuforce, není důvod něco zavrhovat nebo vychvalovat...ale některé zde interpretované názory, byť odborníků, mi tak připadají...a to mi vadí, víš :?: :idea:
Jednoduše řečeno, neposadím se před nimi na zadek jen proto, že oni jsou fundovaní a já jen laik a spoléhám se hlavně na to, co a jak slyším ;)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

kazzatel píše:Stupeň odbornost, Ramonesi, není dán počtem světových patentů ( na jejichž už pouhou registraci by asi většina z nás těžko měla, rozuměj finančně ), nýbrž zkušeností v daném oboru. Mají-li někteří z nás námitky proti aplikaci PWM ve výkonovém stupni, není to proto, že bychom byli staří páprdové, kteří nepřejí novým a progresívním principům, nýbrž proto, že na rodíl od vás máme dostatek zkušeností, abychom si uvědomili ( a slyšeli ! )úskalí tohoto principu. Tato úskali lze popsat a vysvětlit, ovšem ne předpojatému plénu zaslepených nadšenců. Ideální by samozřejmě bylo, doplnit vše i praktickými ukázkami, ale to je těžko realizovatelné, takže by zbývalo věřit, že nekecáme, respektive že máme dostatek zkušeností, aby se nám dalo věřit. Mnohé z vás popuzuje rčení " vidím něco a vím předem, jak to hraje " - ano, je to tak, protože se v tomto oboru pohybujeme už desítky let, mnoho věcí jsme si prakticky ověřili a UDĚLALI JSME MNOHO CHYB...vidíš-li pak na schematu nebo v konstrukci stejnou nebo podobnou chybu, není těžké odhadnou její důsledky. To se ale těžko vysvětluje laikům, neboť to přesahuje jednak jejich odbornost a druhak by to potřebovalo neúměrně času. Taktéž se něco těžko vysvětluje někomu, kdo jaksi " sežral hada ", má tu věc doma ( to platí obecně ) a kdo si pochopitelně myslí, kterak dobře učinil, že není vše zlato, co se třpytí...ale to je samozřejmě běžná psychologie....
Slyšel jsem už několik " digitálů " a všechny měly společnou vlastnost, absenci toho, co se běžně popisuje jako " luft ", tj. dostatečné rozlišení na nejvyšších výškách. To je pochopitelně dáno principem, protože hodinový kmitočet je zatím příliš nízký, takže se s tím nedá nic dělat. Protože podobný " luft " chybí i spoustě běžných zesilovačů, nezkušený posluchač si to ani nemusí uvědomit, takže mu podvědomě ani nic nechybí a může se za tento princip bít. Je zajímavé, že poslední dobou se tento princip začíná uplatňovat i v nástrojových zesilovačích, ale tam je to zdůvodnitelné, protože reproduktory používané v kombech stejně ultravysoké kmitočty nepřenášejí a ani přenášet nemusejí.
Oblíbenosti napomáhá i příznivá cena, neboť relace výkon/cena je velmi dobrý ( vše je vyráběno podobnou technologií jako masová počítačová prdukce, takže se nelze divit ). Tolik jen na úvod případné rozumné a věcné diskusi....
O.K.....jeden z mála rozumně napsaných názoru *bravo*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Ramones
bohužel nemám. a rád bych měl. jednou mi proklouzly mezi prsty...
ale holandsko nebo belgie je daleko a jinde to moc neseženeš.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

dadaft píše:Ramones
bohužel nemám. a rád bych měl. jednou mi proklouzly mezi prsty...
ale holandsko nebo belgie je daleko a jinde to moc neseženeš.
Trocha (více) snahy a máš je doma :D
Já mám Nuforce Ref 9 SE v 2 z Maďarska a předzesilovač P 9 z Holandska ;) ...držím palce *palec*

Odpovědět