IcOn4 Pasivní předzesilovač

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
tesarpa
Příspěvky: 225
Registrován: 03 bře 2017 10:58
Kontaktovat uživatele:

IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od tesarpa »

Rád bych zde uvedl svou krátkou referenci na produkt icOn4 Pro, který prodává Life-Changer Audio UK na adrese https://www.passivepreamp.com. K dnešku má na webu pořád popsaný jen základní model, oproti kterému ten "Pro" má o něco lepší parametry (stupně hlasitosti). Model "Pro" byl recenzován např. na https://6moons.com/audioreview_articles/passivepreamp/. Majitelem této jednomužné firmy je maďarský exulant Pal Nagy. Konfigurace produktu je hodně individuální, vyrábí to prakticky na zakázku.

Pro mne je tento produkt splněním snem resp. výsledkem hledání předzesilovače, který nijak neovlivní signál. Při hledání jsem vyzkoušel mj. tyto konkurenty:
  • Schiit Freya - za dané peníze (800 USD) spousta funkcí, tři režimy (pasivní, JFET, lampy), ale zvukově mid-fi. Pokud někdo potřebuje vytáhnout výšky a detaily z příliš temného systému, lampový režim hodně pomůže.
  • BVaudio P1SE - low-fi, nedoporučuji.
  • BVaudio PRE1 - solidní produkt, není drahý, ale zvuk trochu ztratil jiskru, živost.
  • Classé CP-47.5 - zvukově výborné, ale příliš velký zisk. Testovaný kousek je na prodej.
  • Vincent SA-32 - nezaujal, řekl bych asi tak na úrovni PRE1, ale zbytečná starost s lampami, zahříváním, pak horkem a taky neuměl sleep režim.
  • klon Hattor Mini - lokální výroba s komponenty Hattor, nebylo to špatné, ale přece jen ne dokonalé.
  • RIHA Line-4 - velice solidní produkt, robustní, výroba na míru, zvukově asi tak stejně jako Hattor. Myslím, že pokud někomu vyhovuje zvuk DAC RIHA, tak je to velmi výhodná koupě.
  • iFi iCan Pro - sluchátkový zesilovač s funkcí předzesilovače, dva režimy solid state/ lampy, jako předzesilovač nezaujal. Testovaný kousek je na prodej.
Hraji ho v sestavě s koncovým zesilovačem Benchmark AHB2, původně BVaudio PA300SSE. Repro mám AudioNote s vysokou citlivostí, což byl tak trochu problém, protože např. Classé CP-47 je velmi kvalitní kousek, ale úplně zbytečně přidával velký zisk a s mými bednami se to nedalo reálně provozovat, protože jen malé klepnutí do dálkového ovladače přidalo moc hlasitosti. Proto jsem své hledání směřoval nakonec k pasivním předzesilovačům, resp. atenuátorům a nakonec našel tento produkt, se kterým jsem úplně spokojen.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3959
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od PítrsPraha »

Díky za hezký přehled *palec* .

Neuvažoval jsi o Benchmarku LA4, když máš konec Benchmark?

tesarpa
Příspěvky: 225
Registrován: 03 bře 2017 10:58
Kontaktovat uživatele:

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od tesarpa »

Vyšel by skoro dvakrát dráž, ale hlavně jsem zesilovač AHB2 pořídil až po předzesilovači, takže jsem dopředu nevěděl, jak to dopadne.

blesk666
Příspěvky: 897
Registrován: 03 dub 2013 16:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od blesk666 »

dik za skusenost s preampami. Sam som to riesil posledne mesiace. Mal som doma svoje alebo pozicane: Audia Flight Pre mk3, Acon SCA12R, SPX2010 full, Parasound JC2, Ayre K5XE. Pred Auiou som mal vela rokov P1SE - Audia bola asi v kazdom smere lepsia (ale aj cena vyrazne vyssia)
Kazdy z uvednych kuskov som doma pocuval minimalne tyzden intenzivne. Repro:Acon Divus mkIII, zdroj Aurender N100H, zdroj signalu: Emm Labs DAC2, Sony SCD1, Project 2Xperience Acryl+Ortofon Blue+Mofi studiophono/Project phono box RS.

Kazdy z preampov mal svoje plus ale aj minus. Hodne blizko tomu co som ocakaval mal Parasound JC2 (bohaty na informacie, najsirsia a najlbsia scena, skor jemnejsi charakter, velky a autoritativny uplny spodok, avsak tensie tela...). Neutralne boli Acon a SPX2010 - oba trochu suchsie a tvrdsie podanie vysokych frekvencii. SPX o nieco este lepsie rozlisenie ako Acon. (SPX2010 nevyhoda - neda sa kupit a trochu tvrdsie podane vysky proti Parasound). Audia - celkovo skor prijemny univerzalny bez preferencie zanrov, pasma vyvazene. Nepreferoval ziadny zaner. Avsak proti ostatnym (az na Ayre na vyskach) menej rozlisujuci - co bol aj dovod preco som po 5-tich rokoch zacal hladat nieco ine. Ayre K5XE - dynamicky niekedy az prekvapive stredne pasmo (udery na klavir a perkusie...) ale v komplexnych pasazach kde bolo velke obsadenie nastrojov a vsetky hrali v plnom nasadeni plus pripadne spev to zacinalo byt “toporne” alebo “tlacit” v strednom pasme. Najmensi podiel vysokych frekvencii, vhodne napr k svetlo az navyskovane znejucim repro. Podla vsetkych referencii na tom mal byt lepsie inovovany K5XE MP ktory som sa snazil kupit, len ked to vcera nevyslo (ked som prisiel do Platanu tak sa ukazalo ze to je tiez K5XE ktore ma nezaujima uz) Takze som objednal Denafrips Athena, ktory som sledoval info na webe a uz aj nejaku referenciu. No a to je hlavny dovod preco sem pisem.
Asi dva mesiace mam tento pristroj v merku, ale kedze je to len par mesiacov novinka, je na to minimum recenzii a meranie (velmi slusne) len od vyrobcu.
Je to celosymetricky releovy atenuator s radenim presnych metalickych odporov. Na vstupe ma celosymetricky diskretny linkovy zosilnovac s jednotkovym ziskom a s nizkou mierou negativnej spatnej vazby a na vystupe tiez celosymetricky diskretny v A-cku pravujuci buffer tiez s jednotkovym ziskom a nizkou urovnou negativnej spatnej vazby. Oddelene trafaky v separatnej skrini v spodnej casti, predimenzovane filtracie, ziadne kablovacky, minimalne drahy signalu, kvalitne interkonekty Neutrik, Furutech, celkovo spravovanie aj pouzite suciastky vyborne...
No a porovnavaju to (sj sam autor) s pasivnymi preampami len s tym ze sa snazili odstranit necnosti pasivu (inpedancne neprisposobenie vstup/vystup). Kedysi som mal postavene DPA380SSE s k tomu pasivny preamp a bolo to krasne ciste ale zvuk “tenky” a zvysujucou hlasitostou sa to zhorsuje, tak casto charakterizuju pasivne riesenia. Tym som take riesenie uz neuvazoval. Ty take nebadas?

tesarpa
Příspěvky: 225
Registrován: 03 bře 2017 10:58
Kontaktovat uživatele:

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od tesarpa »

Nejsem elektrikář, ale ten můj má transformátory, takže by se měl chovat jinak, než modely založené na sérii odporů. Zatím nepozoruji žádná negativa ve zvukovém projevu. Jen mi výrobce nedoporučoval používat moc velké snížení hlasitosti, což se mi v praxi potvrdilo. Do nějakých -35 dB, možná -40 dB je to zvukově OK, ale když jsem nastavil koncový zesilovač na vyšší zisk (resp. vyšší citlivost vstupu) a na předzesilovači musel použít rozmezí zhruba -55 dB až -60 dB, tak už se mi zvuk zdál tak nějak plochý. Takže u mne vlastně čím vyšší hlasitost, tím lépe :-)

Celý ten problém s přebytkem zisku či výkonu je docela zajímavý. Když mám v součtu zisk aktivního předzesilovače + zisk koncového zesilovače moc velký, tak musím strašně snížit úroveň signálu mezi předzesilovačem a koncovým zesilovačem. Což je podobné, jako kdybych v autě šlapal na plyn a na brzdu zároveň. Proto jsem zvolil pasivní předzesilovač + koncový, který umí snížit citlivost vstupu, aby to dohromady pěkně hrálo s mými citlivými repro.

blesk666
Příspěvky: 897
Registrován: 03 dub 2013 16:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od blesk666 »

ja mam nastavitelnu uroven vystupu na DAC (low output 4V a high output az 8V na XLR) co je pre bezne aktivne preampy pouzitelne max len ten low input a aj to je niekedy vela. Repro mam nastavitelnu vstupnu citlivost od 0dB po -14dB. Najnizssi sum (uz par cm od vyskaca nepocutelny) je na -14dB kedze su to aktivy. Tvoj pripad tiez chapem. Pozerm detajlnejsie ten tvoj preamp ako to riesia. On ma moznost aj osadenia navyse bufferu ak sa nemylim lebo aj cena je ze od - do.

ZdenekJR
Příspěvky: 108
Registrován: 19 dub 2017 12:12
Kontaktovat uživatele:

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od ZdenekJR »

mohl byste prosím (klidně do samostatného vlákna) rozvést zkušenosti s iFi iCan Pro?
- jak hodně se projevil zvuk lampy + dalších úprav
- jak "neutrální" je zvuk bez ní (jak preamp hodně zasahuje do zvuku)
- zda je možné ho provozovat po delší dobu v kuse (8 h denně?)

- předpokládanou prodejní cenu (asi do SZ)

děkuji za případné odpovědi

tesarpa
Příspěvky: 225
Registrován: 03 bře 2017 10:58
Kontaktovat uživatele:

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od tesarpa »

Ten iCan Pro jsem zkoušel celkem krátce, protože jako předzesilovač mi nevyhovoval, už proto, že k němu nebylo dálkové ovládání. Jeho hlavní výhoda je v tom, že má opravdu velký výkon, takže utáhne i hodně žravá sluchátka typu Hifiman Susvara. Je tam spousta možností, jak si zvuk upravit. Kromě těch tří režimů (tranzistor, lampa se zpětnou vazbou, lampa bez zpětné vazby) nabízí crossfeed a tradiční funkci od iFi "XBass". V tranzistorovém režimu se lampy vypnou, takže se neopotřebují a navíc to pak moc nehřeje. Jinak výrobce píše: "Each GE5670 tube has undergone a special rejuvenation process and the tube circuit is specially-designed for long life. Combined, the tubes should offer many years of enjoyment.". Samozřejmě, v lampovém režimu to hřeje dost. K vašim dotazům:
- režim Tube je ještě celkem neutrální, ale já stejně preferoval Tranzistorový. Tube+ je už dost zkreslený.
- v tranzistorovém režimu je to neutrální předzesilovač, jak dokládají i měření na https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.12247/.
- v tranzistorovém režimu není problém ho používat non-stop
Cenu pošlu do SZ.

ZdenekJR
Příspěvky: 108
Registrován: 19 dub 2017 12:12
Kontaktovat uživatele:

Re: IcOn4 Pasivní předzesilovač

Příspěvek od ZdenekJR »

díky za info

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host