mám otázku ohledně limitace výstupního signálu ze zesilovače. Tedy spíš jsem trochu zmatený z toho, co říká teorie a měření (podotýkám neprováděná mnou) a co říká praktický pokus (provedený mnou). Předesílám, že nemám technické vzdělání v oblasti elektrotechniky, proto mi promiňte, jestli mi uniká nějaká věc z oblasti "ježišmarjá, to je přece jasný"

Na jedné straně je měření NADa C372, která provedl John Atkinson ze Stereophile, a která ukazují, že k výraznější limitaci signálu by nemělo docházet dříve než při výkonu nějakých 170-190W (1% THD+N, 8 Ohm, buzeny oba kanály). To cca odpovídá výrobcem udávanému maximálnímu výkonu, tedy Volume na max.
Na druhé straně je mé sluchové "měření" za pomocí testovacího CD z dílny Bohumila Sýkory vydaném Studiem Bevox jako neprodejnou přílohou tehdejšího časopisu Stereo&Video. Track č. 7 nazvaný jako "Modulační test pro zjištění limitace" by měl pomoci ke zjištění nástupu limitace zesilovaného signálu. Princip testu spočívá v tom, že se ozývá jen slabý stálý tón, signál není v limitaci. Jakmile se při zvyšování hlasitosti ozve periodické cvakání v signálu, jedná se údajně o projev limitace. Pokud bude zájem, mohu sem onen signál dát ke stažení.
A moje zmatení plyne z toho, že na mém NADu C375, který je konstrukcí i výkonem podle všeho velmi podobný Atkinsonem testovanému C372, dochází podle tohoto testovacího tracku k limitaci signálu už při Volume v poloze někde mezi 10. a 11. hodinou, kde je dodávaný výkon evidentně ještě hluboko pod těmi 170-190W.
Kde je tedy ta pravda

Předem děkuju za soucit s neznalcem a vstřícné odpovědi