Pro-ject 7 AMP - vadné tranzistory, schéma

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
Venousek
Kontaktovat uživatele:

Pro-ject 7 AMP - vadné tranzistory, schéma

Příspěvek od Venousek »

Dobrý večer,

dostal jsem tento krásný exportní czech handmade zesilovač od svého strýce, bohužel se mi při předání zapomněl zmínit, že pravý kanál je vadný a já s ním odpálil dvě celkem slušné bedny AIWA. Zjistil jsem, že koncové tranzistory pravého kanálu (TIP142 a TIP 147) mají neustále spojený kolektor s emitorem, což (pokud to dobře chápu) vysvětluje ty spálený bedny - prostě tím pořád naplno procházel proud.

Mám otázky:

1. Můžu tyto tranzistory vyměnit za běžně prodávané, nebo se můžou nějak lišit kvalitou, což by mělo za následek zhoršení zvuku?

2. Pátral jsem po důvodu spálení tranzistorů a objevil jsem zvláštnost s kondenzátory. Levý kanál má čtyři velké 4700uF/35V kondenzátory, kdežto pravý má tyto jen tři a jeden 220uF/200V. Vzhledem k tomu, že je celý zesilovač dělaný pro kanály symetricky, čekal bych, že i kondenzátory budou pro oba kanály stejné. Vzhledem k tomu, že strýc nikdy kondenzátory neměnil, musí to tak být už z výroby. Jde o chybu? Mohlo toto způsobit spálení tranzistorů? Zesilovač fungoval od výroby jen pár (max. 5) let. Kvůli tomuhle by se celkem hodilo schéma nebo někdo, kdo by to na svém kusu ověřil.

3. Pokud by byl ten kondenzátor opravdu špatně, vyměnil bych raději všech 8. Stačí kondenzátory např. z GME, nebo se dají sehnat nějaké "lepší"? A má to význam?

4. Musí se po výměně tranzistorů nebo kondenzátorů něco ladit? A je to vůbec možné naladit doma svépomocí?

Před týdnem jsme psal do Projectu ve Vídni mail, ale zatím mi nikdo neodpověděl. Pokud byste někdo třeba věděli, čí je tento zesilovač práce a případně na něj měli kontakt, byl bych vděčný.

Děkuji moc za odpovědi, Véna.

Venousek
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro-ject 7 AMP - vadné tranzistory, schéma

Příspěvek od Venousek »

Oprava, s kondenzátory je to naopak - pravý kanál má všechny 4700uF/35V, kdežto levý má jeden 220uF/200V. Navíc jsem si teď ještě všiml dvou silně očazených odporů v části pravého kanálu a že pravý phono předzesilovač má mírně nafouklý kondenzátor (to už bych ale tipl, že je shoda náhod).

Odpovědět