Nedávno jsem při dotyku na krabici měl dojem, že mě brni prsty. Jelikož jsem elektrikář, bylo mi jasné která bije
Na kostře cca 50 voltů plus mínus určitě, což už je mez dovoleného dotyk napětí. Různým odsroubovavanim trafa, různých desek, rozpojováním obvodu jsem zjistil, že problém je někde asi až na základní desce kde je chladič s tranzistory, ale i třeba zdroj od vyhlazovacích kondiku dal.
Když od trafa a usm. diod odpojim konektory vedoucí dal do obvodů, na kostře rázem nic není.
No hrabal jsem se v tom dost dlouho, konce jsem se ještě nedobral, asi to budu muset komplet vykostit.
Takže jsem to zas složil a odložil, s tím , že mám práci na jindy( až si přivezu poradny měřák a bude se mi chtít). Když jsem to složil, zkusil jsem ještě změřit napětí jenom s vraženým zesilovačem do zásuvky ( vypnutém), kupodivu ještě o dvacet voltů víc.
Dovezl jsem si z bývalého bydliště ještě jeden identický zesilovač , jen tak na zkoušku poměřil, a plus mínus stejné, což jsem tedy nečekal, čekal jsem, že se doberu problému srovnávací metodou.
Dnes jsem si vzal z práce poradny měřák, nastavil klidový proud když už jsem ho tu měl
Mám na stole ještě jeden Grundig V7000, změřil jsem též, 16 voltů při vyplem, 35 voltů při zapnutem. To by šlo, netuším jak to mají jiné, nicméně v7000 vyhovuje zatím z hlediska bezpečnosti
Je to zajímavé, tohle přece nemůže být konstrukční problém, spíš nějaká degradace dvojité/ zesílené izolace po třiceti letech. Jen najít to místo. Funkčně rozbité to není, ovšem že jsou na tom oba stejně takhle blbě z hlediska bezpečnosti jsem nečekal. Takže on to vlastně konstrukční problém bude.
No , mám co dělat až nebude do čeho píchnout
Takže taková rada pro ostatní - zkuste si prověřit své klumpy z osmdesátých let raději