Třídy zesilovačů

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Re: Třídy zesilovačů

Příspěvek od Mazlik »

Boxer, co máš zase teď. Nechceš tady začít přece něco, co už tu jednou bylo.
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=28&t=888
Kdybys četl o pár řádků víš, tak by ses dočetl, že speciálně p. Macuru jsem vyzval, aby mi k tomu řekl svoje, protože ho jako odborníka uznávám. Ať mi napíše, že nemám pravdu, plácám hovadiny a jdu se raději navečeřet, ale bude to odpověď od profesionála, co zesilovače konstruuje. Příspěvky tvého typu, ať si nechá každý pro sebe, ale vidím, ...no... tohleto nemám zapotřebí.

Osobně zesilovač stavět nechci, když už, tak koupím hotový tř. do p. Hlavy. Aleska, o tvém zesilovači vím, taky jsem o něm přemýšlel
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =24&t=2678

V dohledné době bych se již chtěl pustit do známé skládačky
http://www.humblehomemadehifi.com/LBS.html
a asi i něco k tomu, aby to tu jen tak nestálo :-)

Takže jak to máte. Preferujete lampy před tranzistorem? Cena lampy není tak strašná. Bohužel jsem neměl možnost si poslechnout např. 2x Vincent 997 oproti leckterému lampáku. Z tama, odkud pocházím, nemáme moc kvalitní poslechovou. Jedině vzít nohy na ramena a vydat se k někomu z vás :-)

Rozeberte tedy prosím teoreticky a prakticky (vlastním poslechem, určitě někteří zkušenosti mají s Vincent 997) rozdíl lampy a tř. Vincent (ve stejné třídě). Dík *thumbs up*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Mám lampy (Leben CS-300) a tranzistory (Mark Levinson No.436). Stejná kategorie to není. Poslouchám podle chuti a nálady. Každé má to svoje. Mohl bych klidně žít s jedním nebo s druhým. Každý by si měl vybrat sám podle svých preferencí. Samozřejmě nejlepší cesta je obojí. *thumbs up*

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

IMO by bylo nejlepší toho nechat.
Pavel Macura Audio

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Z mého absolutního hlediska jsou nejlepší zesilovače ve třídě AB, více otevřené, do cca 0.5 W hraje ve třídě A. Více není potřeba, neboť ve "vyšší" oblasti je tranzistor "lineární".
Kdo si však chce "risknout" třídu A, tak ať vezme v potaz hlavně cenu a fakt, že i mezi A zesilovači jsou rozdíly v charakteru zvuku. Nicméně takový Griphon bych na své poličce (pro výstavu) uvítal velmi rád.

Nicméně zesilovač beru jako kus železa a pokud nehraje, tak beru jiný. Musí se poslechově zalíbit. Vědu v tom nehledám.

... a LCD televizi také nemám, přikláním se raděj k topícímu zesilovači, v zimě krásně hřeje a přidává pocit útulnosti. ;)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

MilanTuma píše:, do cca 0.5 W hraje ve třídě A. Více není potřeba, neboť ve "vyšší" oblasti je tranzistor "lineární".
)
To má být vtip korespondující s celou úrovní diskuse??

Na tomto fóru se mi líbí, když si vyměňujete poslechové zkušenosti. Pokusy o vysvětlení technické problematiky jsou ale skoro vždy taková katastrofa, že nemá význam se pokoušet něco "osvětlovat". Držte se toho, co Vám jde.
Pavel Macura Audio

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Konečně sem i zavítal náš velký guru :) Hned toho využiji a zeptám se. Dobře, nejsme odborníci jako vy, takže jakou třídu zesilovače stavíte nejraději. A, B, AB, xyz, … Které nejvíce jako konstruktér věříte.

boxer

Příspěvek od boxer »

Mazlík

Nevím,proč se do mne navážíš?
........
Myslím,že PMA už i odpověděl.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Je to tak. Řešit zde nějaké třídy zesilovačů je na nic. A myslím si, že i vedle bych s tím nešel. Například třída "D" je podle nich celkově špatně. Já si to nemyslím, ale již se nemíním hádat. Třída AB a všechny další různé finty s připínáním vyššího napětí, nebo připojením dalších a výkonějších tranzistorů bude vždy problém. Třída A je ze všech nejčistší a to i měřením. Zvukově si to provnat mohlo podlě mě velice málo lidí. Proč se například na signálových úrovních výlučně používají topologie, kde všechny tranzistory pracují ve třídě A?

PMA - Dneska jsem objednával něco u Borbelyho(Později ukážu až to dorazí a bude hotovo). A ptal se ho na ty dvojité j-fety do diferenciálu. Nechce prodat. Prý jen pro svoje kity. I on jich má už málo.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Měl jsem možnost přímého porovnání 2 vynikajících zesilovačů.Jedním byl tranzistorový Audia 50 (50w v čistém A) a druhý Almarro monobloky lampové(tvrdí že mají 40w v A).Almarro mne bavilo více,byl jsem přímo nadšený,Audia se mi líbila,ale to bylo všechno.Almarro podávalo hudbu tak ,že srdce plesalo,krásné barvy nástrojů,mohutný a pevný bas,super rozlišení,výborný prostor, přirozeně znějící vocály.Znělo to jaksi analogicky oproti Audia,která hrála analytičtěji a studeněji bez těch zhora zmíněných atributů Almarra.Jako netechnikovi je mi divné,že jsou tak velké rozdíly mezi tak kvalitními áčkovými zesilovači,i když na druhé straně jsem poučen,že lampy se prostě chovají jinak než transistory.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Pasul: Pomohly by i 2SK170/2SJ74. Je to totéž, ale nejsou dvojité a vybírané. Ale Erno nemá 2SJ74, IMO.

Jdeš správným směrem, jestli se někde potkáme, třeba na BP, tak to probereme. Pre standard two má velmi mnoho společného s Johnem Curlem a Erno Borbelym, je to něco jako "fůze" + PMA k tomu.

Zappa: nemůžeš srovnávat lampy a tranzistory.
Pavel Macura Audio

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Aha. Bral jsem ty J103 BL a K246 BL. Vzal jsem toho větší hromadu. Vyberu si sám párované čtveřice. Cena u párovaných je již trochu drsnější. Mám ještě v šuplíku po dva kousky těch dvojitých J-fet. Zkusím s tím něco později postavit.

Má tam teď v "sale" nějaké stavebnice. Tal jsem si vybral a vzal si ten all-fet line amp. Sice mě lámal na ten jeho top preamp, ale to případně příště. Vím, že provedení DPS je proti všem tvým zásadám, ale mám to na hraní si na měřácích. Uvidíme. Porovnáme.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ty jsou mi nanic, potřebuji nízké Vp a vysoké Idss. Pročti si "frontiers" díl 1 a 2 v dokumentech na E.B. stránce. Ty, co jsem psal, vedou na mnohem nižší zkreslení a šum, několikanásobně.
Pavel Macura Audio

Mazlik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mazlik »

Boxer, nechme toho, ani jeden z nás to nechce.

Pasul, nechceš přece říct, že dělení zesilovačů do tříd je jen další marketingový trik, jak nás výrobci chtějí utáhnout na nudly.
„Čistá třída A, kupte, nebude“
„Čistá třída AB, kupte, nejlepší volba“
„Toto nekupujte, to je takové a makové“

Zkreslení zesilovače je způsobeno přece nelinearitou aktivních součástek. Jednoduše řečeno změnou vstupního napětí se mění i zesílení. Toto nelineární zkreslení vykazuje každý zesilovač. Jeho velikost se vyjadřuje činitelem harmonického zkreslení k, který udává kolik procent vyšších harmonických kmitočtů se po zesílení v původním signálu objevilo. Nelineární zkreslení např. zvukových (nf) zesilovačů bývá v rozmezí 0,1 až 5%. Zkreslení větší než 1% lze rozeznat sluchem (i když PMa kdesi uváděl, že slyší rozdíl mezi 0,2 a 0,5). Zesilovače třídy HiFi mají povoleno zkreslení maximálně 0,5%. Zkreslení velmi závisí na amplitudě. Při zvětšování hlasitosti reprodukce zvuku se i od určité meze zkreslení velmi zvětšuje.

A z jakého důvodu nelze srovnávat mezi tranzistory a lampami. To je zakázáno? Prosím tedy o odpověď, zda se nemýlím. Je lepší ve stejné třídě lampa o malém výkonu (cca 15W) oproti tranzistoráku, který má třeba 2x150W? Jasné, někdo bude říkat „jedině baňka“, tak z jakého důvodu tedy kupujete integráče ve třídě A, AB za padesát/šedesát klacků. Pasul má oboje, dobře, tolik peněz mít ani nebudu *fnuk*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

PMA - Kouknu na to. Mám to již mnoho let vytištěné. Ještě v dobách kdy o tom básnil Dudek na Lopuchu jsem si to stáhl a pročítal. Musím si to přečíst znova. Zajímalo by mě, co používá v tom MM/MC phono preampu. Má jich tam snad deset v kaskádě. Ale ono to bude kvůli tomu šumu a že ty 2SJ74 jsou již problém pokud si dobře vzpomínám.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jsou tam 170/74 paralelně (obojí). 246 se dávají nad ně do kaskody.

BTW, mám v plánu něco jako je Vendetta.
Naposledy upravil(a) PMA dne 08 črc 2009 21:20, celkem upraveno 1 x.
Pavel Macura Audio

Odpovědět