Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
klapka162
Příspěvky: 2
Registrován: 17 bře 2023 11:57
Kontaktovat uživatele:

Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od klapka162 »

Dobrý den všem,
nemáte prosím někdo schema zesilovače Rational Audio Z1?

Bohužel na stránkách hifiengine https://www.hifiengine.com/manual_libra ... o/z1.shtml není možné získat - nelze se registrovat, takže nejde stáhnout. Jinde jsem nenalezl.

Zesilovač se servisákům nedaří opravit - nemají schema. Zesilovač se chová divně - jeden kanál poprskává, na praskot nemá vliv reguátor hlasitosti. Popraskávání se děje zřejmě až po delší době, kdy je zesilovač zapnutý, takže když u servisáka zesik delší dobu leží, tak než se k němu dostane, tak při prvním ohledání zřejmě žádný praskot neslyší. Zatímco u mne v běžném provozu, kdy je zesik každý den zapínán, tak se po pár hodinách provozu závada projeví již po pár minutách od zapnutí a pak se neustále zhoršuje, až se hudba nedá poslouchat.

Nějak se mi nezdá, že by to mohlo být elektrorozvody nebo nějakým rušením či jinou specifickou situací v našem bytě.

Děkuji předem za pomoc a zdravím,
Karel Klapka

blesk666
Příspěvky: 897
Registrován: 03 dub 2013 16:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od blesk666 »

Mne to slo normalne prihlasit a stiahnut. Registraciu tam mam uz dlho. Tak ak ti to nejde posli mi na seba email, poslem ti to

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 751
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od šeďour »

Na co potřebuje "servisák" schéma ?

Vždyť je to notoricky známý.Má to pět tranzistorů na kanál.Je toho plnej internet, stačí napsat Tranziwatt schéma.Lišit se u AURA budou jen hodnoty výkonovejch odporů.Ale ty se nevyměňujou.
Je potřeba vyletovat tranzistory, přeměřit je, případně vyměnit.Elektrolytický kondenzátory bude potřeba vyměnit určitě.Problém může bejt i v kondenzátoru 100 pF.Ten by měl bejt kvalitní a na napětí výrazně vyšší, než je napájecí.
kabelguru.cz

klapka162
Příspěvky: 2
Registrován: 17 bře 2023 11:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od klapka162 »

Nejdřív to šlo k jednomu servisákovi. To ještě byl jeden kanál vysloveně nefunkční i když i před ruplým kanálem taky trochu praskal (i po výměně pojistky pojistka rupla znovu). Zesik se vrátil sice s funkčním kanálem ale praskání se po chvíli vrátilo taky. Když jsem reklamoval, tak praskání servisák nenašel - jak píšu výše, neslyšel ho. Ani já při převzetí, tak jsem myslel, že problém je u mně doma. A možná i je... Odpojil jsem NAS, Wi-fi, odpojil plynový kotel, zapojoval přímo do zásuvky (v jednu chvíli se mi dokonce podařilo zapojovat i přes prodlužku a dokonce i přes tu fázi měnící bakelitovou rozdvojku :D, to vedlo k tomu, že v jednu chvíli zesik začal přímo hrát na 50Hz. Tak jsem chvíli myslel, že problém je v mém zapojení. Ale teď už opravdu nevím, co bych doma vypnul a kam ještě jinam zapojil, abych vyloučil, že je problém v mé instalaci. Samozřejmě že teď už zapojuji rovnou do zásuvky ve zdi (i do jiných) a praská to i bez zapojených vstupů a bez ohledu na regulátor hlasitosti. Taky si říkám, že kdyby to bylo nějakým rušením nebo elektrorozvody, neprojevovalo by se to snad jen v jednom a pořád tom samém kanále... I když teda jeden nikdy neví.

Tak jsem zkusil dát k jinému serviskákovi. I on nemá schema a říká že žádné praskání neslyší. Schema mu ho chci doposlat, teď již i mám.

Mám ale za to, že problém v tom, že praskání neslyší je, že se zřejmě praskání může projevit až po delší době, když je předtím dlouho zesilovač nezapnutý - což se u servisáka na rozdíl od domácího použití snadno stane. Přiznám se, že je mi líto zesilovač vyhodit, mám ho rád, koupil jsem jako nový ještě v devadesátých letech.

Jarda69
Příspěvky: 2641
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od Jarda69 »

Hmm tak nic sice sem našel obrazek s nazvem AURA ale je to nejaka divna verze
Ohledně praskání, někde jsem četl, že to dělají proražené kondíky

Uživatelský avatar
šeďour
Příspěvky: 751
Registrován: 05 dub 2011 15:11
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zesilovač Rational Audio Z1 - schema

Příspěvek od šeďour »

Prostě se to musí povyměňovat.Je tam pár součástek, je to starý, neni nad čím přemejšlet.Je to tak jednoduchý, že v tom nemůže bejt žádná záludnost.Opravoval jsem to mockrát.Výkonový tranzistory, výstupní kondenzátory, zdrojovej kondenzátor.
Jednou byl dokonce špatnej nevýkonovej tranzistor v jednom kanále.Daj se sehnat origály, ale polovodiče lze i nahradit něčím modernějším.Kondenzátory se koupěj na stojato, jedna noha se prodlouží a položej se.Fakt žádná věda.

S tím, že to praská až po nějaký době souhlasím, to se opravdu děje.Ale servisák u toho nemusí sedět a čekat, až se to ozve.Stačí to nechat zapnutý pár hodin a pak se na to mrknout s osciloskopem.Má to velkej klidovej proud, takže zahřátý to bude dostatečně.
Teoreticky by to mohlo praskat v souvislosti s nějakou chybou ve vyhybce konkrétních reprosoustav, s tím jsem se taky setkal.Při zvyšování hlasitosti to praskalo, zkreslovalo a nakonec to dohrálo.Vyměnil jsem u konkrétního zesilovače (AuRa Z 1) koncový tranzistory a bylo po problému.Tenkrát vyšla dvojice KD607/617 na asi padesát korun, stačilo je spárovat obyčejným multimetrem.To párování není nutný, ale rozhodně to zamezí případnejm dalším problémům s oživováním zesilovače.

V reprobedně byla tenkrát špatně navržená vyhybka, kondenzátory způsobovaly to, že zesilovač hrál do zkratu.A to neustál.
kabelguru.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti