Zesilovače tř. A

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
boxer

Re: Zesilovače tř. A

Příspěvek od boxer »

V čom se ti zdá zádrhel?

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Není právě problém s poměrem výkonu a impedance? Při klesající impedanci by měl klesat i výkon v Áčku. Tedy 120/8, 60/4 a 30/2.

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Ačko to je do výkonu 30W/8 ohm, 15W/4 ohm, pri vyššom výkone je to AB.

boxer

Příspěvek od boxer »

V tom případě jsem asi chyběl. :idea:

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Celá ta věta je teda nesmysl, přeloženo. Výkonové mosfety v trojnásobném paralelním zapojení pracující v čisté třídě A dodají garantovaný lineární výkon 120/2, 60/4 či 30/8. I při opačných 120/8 by to v klidu topilo odhadem cca 600 Waty. Takový malý Dali Gravity. ;) Loni byl v inzerci jeden k mání a to dokonce z Prahy.

Je to opačně a navíc bubuxim udává jak je to skutečně.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

velikost výkonu ve třídě A je roven P=(2Iq)2*Rz, takžes asi fakt chyběl ;) - skutečně je to tak, že pro nižší impedance velikost výkonu v pracovní třídě A klesá
nicméně velikost maximálního dosažitelného výkonu stoupá - není ovšem zaručena pracovní třída A

boxer

Příspěvek od boxer »

The Ultimate Pure Class A Integrated Amplifi er – Innovative AAVA volume control
and triple parallel push-pull power MOS-FET arrangement in output stage. Power
amplifi er stage features latest instrumentation amplifi er confi guration for balanced
signal transmission. Current feedback design combined with further improved MCS+
topology results in excellent high-range phase characteristics. Massive power supply
delivers as much as 150 watts per channel (music signal) into loads as low as 1 ohm.

Takže u fejzů fšude v papírech kecaj,u Passe taky? a dalších?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

No ne tak docela, Tome.

Je to Iq na druhou x 2 x R

Příklady:

1) klidový proud 1A
Pa = 16W/8ohm, 8W/4ohm

2) klidový proud 1,5A
Pa = 36W/8ohm, 18W/4ohm

3) klidový proud 2A
Pa = 64W/8ohm, 32W/4ohm

Platí jen pro dvojčinný koncový stupeň ve třídě A. Pro SE je to daleko horší.
Pavel Macura Audio

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

jj zapomněl jsem přepočítat na efektivní hodnotu to co jsem uvedl by platilo pro "špičkový" výkon. Nicméně relace čtverec í krát R platí pořád.
Popravdě taky raději preferuji informaci o celkovém klidovém proudu než pofidérní informaci o třídě A do x ohmů. Už jenom pro to jaký je typický průběh impedance reprosoustav.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ano, napsal jsi vztah pro dosažitelný špičkový výkon ve třídě A pro daný klidový proud. Jelikož se udává efektivní sinusový výkon, bylo to potřeba poopravit.

Souhlasím s tím, že je lépe udávat jen klidový proud a současně dosažitelný efektivní výkon. Ve dvojčinném zapojení přejde konec do třídy AB nad výkonem, dosažitelným ve třídě A, vypočteným z klidového proudu.
Pavel Macura Audio

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PMA píše:
Souhlasím s tím, že je lépe udávat jen klidový proud a současně dosažitelný efektivní výkon.
Dosažitelný výkon ovšem už nemusí být ve třídě A. Zjistil jsem, i z obdržené pošty, že někteří v tom mají guláš. Takže uveďme možný příklad:

Př.: klidový proud 1A, ef. výkon zesilovače 100W/8ohm, tvrdý napájecí zdroj. Tento zesilovač dá:

1) do 8 ohmů výkon 16W ve zřídě A, a max. efektivní výkon 100W/8ohm

2) do 4 ohmů výkon 8W ve třídě A, a max. efektivní výkon 200W/4ohm
Pavel Macura Audio

sekal

Příspěvek od sekal »

Tak a teď mi laskavě řekněte, komu nebo čemu má dnes člověk prahnoucí po špičkovém zvuku věřit ? Jestliže dotyčný nemá tech. vzdělání a konkrétní praktické zkušenosti v dané oblasti, tak prostě nemá šanci..:(
Nedávno jsem ze stejného důvodu (http://www.usheraudio.cz/produkty/zesil ... ace/r-1.5/) psal přímo do "centrály" firmy a mi sděleno, co jsem už tušil, tj. tř. A pouze do 50W/8Ohm.. Ovšem o této "nunanci" se nikde jaksi nedočtete, a zvláště ne u čes. zastoupení...

Závěr : Ať jdou všechny firmy vč. fejze do p*dele !! :x

Pro mě je to jasné, jedině DIY.. Max. užitná hodnota a vše "šité na míru".. Design je pro mě podružný...

boxer

Příspěvek od boxer »

Jafták,no ale to je potom jasný s těma wattíkama.

To ovšem počítají s tím,že (jak správně napsal Sekal),co hifista to blbec.

sekal

Příspěvek od sekal »

Mohl by mně prosím někdo znalý vysvětlit, co znamená v terminologii zesilovačů tř. A pojem "dynamický Bias" ? Děkuji..

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Závislost klidového proudu na velikosti výstupního signálu. Potom neplatí výše uvedený vzorec pro činnost ve třídě A (jelikož klidový proud je potom proměnný). Krell, Pass, Mark Levinson (starší typy). Pouze některé typy.
Pavel Macura Audio

Odpovědět