Trochu oživím vlákno o BW.
Dostal jsem nápad, že popustím svému kntu trošku žilou a vyměním svém současné BW Matrixy 801mkII za něco maldšího - a doufám, že o kuosek lepšího. proč o kousek? No, protože staré dobré Matrixy 801 umí i dnes zahrát hodně muziky a za málo peněz. kombinace dnes ne příliš obvyklá.
Tak jsem začal zvažovat, co by to mělo být - až jsem dospěl k názoru, že bych se opět začal ubírat směrem 802D (tak, jak jsem naznačil již tuším loni nebo předloni, když jsem navštívil jistého velkého hifistu z blízkosti Olomouce, jenž vlastnil právě 802D doma).
Takže jsem založil vlákno s dotazem, jestli někdo o něčem neví, kromě obvyklých inzertních serverů. Protože se nenašlo nic, co by stálo za rychlý nákup, vyrazil jsem do Brna k poslechu 802Diamondů. Jsou to ty z
www.hifionline.cz.
Po dohodě s prodejcem jsem tedy dojle v parném dni do studia s pár cédéčky s tím, že si osvěžím zvuk nejnovějších modelů. Sestava byla trochu nevyvážená, protože jako zdroj sloužil model Denon SACD 2000 a předzesliovač byl taktéž jakýsi integráč v konfiguraci pre-out. Monobloky Classé (typ neznám) to zakončily.
Jde o bedny v černém klavírním laku, takže vypadají vskutku velice přitažlivě. Nebát přiznaného naraženého rohu na jedné z beden ve spodní partii, byly opravdu v top stavu. Ale co naplat.
A nyní ke zvuku:
Zvuk je hodně podobný mým Matrixům. Podobný svojí barvou. Jinak ve středním avýškovém pásmu je znát ca 15 let vývoje a zvuk oplývá přemírou informací a nejjemnějších detailů. Zatímco u starých Matrixů je středovýškové pásmo reprodukováno jakoby z pozadí (ale rozhodně není zastřené nebo bez detailů), tak 802D svoji scénu rozprostírají před pomyslnou spojnicí mezi oběma bednami. V oblasti nižších středů je také více informací a na mých CD, které znám opravdu notu po notě nazpamět, jsem i v této nevyvážené konfiguraci začal objevovat dosud utajené informace. U výšek bych neměl výhrad vůbec, ale nevím, čím to bylo, občas jsem zaslecnul sykavky, které u mě doma neslyším a nepamatuji se, že byc´h je slyšel i jinde. Těžko říct, co bylo příčino. Nicméně, vysoké pásmo, tak jako střední, je opravdu nabité detaily a průzračností. V těchto pasážích bych si opravdu polepšil co do objemu informací a lehkosti prezentace zvuku.
Basové pásmo je však takový menší otazník. V Matrixech hraje 12´´ měnič, kdežto v 802D hrají dva 8´´ měniče. Sice doba ve vývoji jasně ukazuje, že technologie je opravdu dál, ale přeci jen - fyzika se tak obelstít nedá. Zatímco doma mi mé bedny zahrají "velebný" bas, tak zde, u 802D, jsem občas zažíval pocity, jako když "to" není úplně tak to pravé ořechové. Ne, že by basu bylo málo, to ne, byl hluboký a ostrý, ale jaksi mu občas chyběla taková ta majestátnost (nezaměnovat s nějakým duněním, to Matrixy opravdu nedělají). Tento jev trochu zbrzdil mé absolutní nadšení, protože ty středovýšky jsou prostě jasně lepší, ale muzika přeci není jen o nich. Já, jakožto odchovanec rocku, rád cítím pořádný bas v těch velmu hlubokých pasážích, nicméně zvukové či spíše frekvenční vyvážení zvuku 802D je posunuto více nahoru. A to by mohlo možná - říkám možná - vadit.
Jenže, těžko dělat závěry, když posloucháte bedny v cizím prostředí na jiném aparátu a nemáte možnost bezprostředního srovnání.
Každopádně, tyhle 802Diamondy jsou opravdu výtečné bedny, o tom není nejmenších pochyb. Ovšem, rozhodntuí je takové, že zatím posečkám u svých Matrixů a to z důvodu, že mám rozjednán srovnávací poslech jednoho top modelu od jistého českého výrobce, který je osazen 15´´ basovým měničem a jednak, že za cenu, která je požadována za ony Diamondy, lze již vybírat z vícero jiných soustav.
Říkám si, že bych pořídil starší 802D (tedy ne model Dioamond),se stářím kolem 1,5 roku za slušnou cenu, ale je to opět to ale... Jaký by byl bas u mě doma? Nerad bych se zřeknul toho majestátního hlubokého basu Matrixů, i když vím, že opět ve středovýškové sekci jsou i 802D jasně lepší. Zajímalo by mě, jaký by byl opravdu rozdíl přibezprostředním porovnání 802D a 802Diamond. Zdali by byl adekvátní tomu rozdílu více než 100.000Kč mezi 802D a Diamond.
Myslím, že jsem zahlédnul někde 802D na vedlejším foru (odkud jsem byl dočasně vykázán:-) , ale třebas se i zde najde někdo, kdo dokáže o 802D podiskutovat na základě svých zkušeností. Vím, že moc jich tu mezi námi nebude...
I tak, bylo to zajímavé poznání a mám v hlavě otazník, kudy dál.