Elektronky Tesla ECC803S a E83CC

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
efendi
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektronky Tesla ECC803S a E83CC

Příspěvek od efendi »

Ano, RFT boli od Teba a za babku, kúpil som ich do zbierky, mal som ich predtým zapojené aj v inom zosilovači a tam som práveže nemal pocit, že by to hralo zle. Dynamické, hutný bas, živé stredy, hudba mala drive. Asi bude záležať aj na konkrétnom zapojení, do akej miery sa zvuk konkretnej lampy(značky) prejaví.
Malé rozdiely vo zvuku lámp som počul už aj predtým, mám doma malú zbierku :-) , ale u tých RFT ma to prekvapilo, pretože skok vo zvuku bol väčší ako zvyčajne.
Elektronky sú veľmi zaujímavá téma, škoda že nie je viac prispievateľov, ktorý by boli ochotný sa rozpísať so svojimi skúsenosťami.

efendi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efendi »

Dawsoo
Ja mám doma ECC83 s potlačou Tesla, ale zjavne ide výrobu RFT, konštrukcia tomu nasvedčuje, tvar katód aj sľudových podložiek. Sú staršieho dáta, ešte žltá potlač, rok teraz presne neviem. Zrejme to bola súdružská výpomoc v rámci RVHP. Tesla ECC83 so systémom zhodným s E83CC som v rukách nemal, ani som nevedel že je. Zrejme tie E83CC sú vyselektované ECC83 a haksne im pozlátili dodatočne:-).

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

[OT]
Podla mna urcite vek nemoze byt meritkom skusenosti, vedomosti apod. Osobne mam nieco cez 26, a lampami sa zaoberam asi od 17 rokov... a od nastupu do zamestnania aj viac menej profesionalne :) Tym netvrdim ze vsetko viem a vsade som bol, ale nepatri sa robit posmesky z "mladych".
[/OT]

Co sa tyka ECC83 a dalsich verzii, najlepsie (u mna) zneje E83CC Tesla. A dobre zneju aj ruske 6n2p, vyrobene v 50. rokoch. Z novej produkcie by som siel asi do EH (LPS, apod.) pripadne Sovtek. To uz je skor o preferenciach a cene :)

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To Dawso:

Ale ale. To je taková blbost. Já mám třeba 10let praxe a to Vám přijde málo?? Víte já poznal tolik lidí at už zde v ČR nebo v zahraničí, že bych se zrovna věkem neoháněl. Jsou mladí lidé u kterých se nestačím divit co všechno dokázali a pak jsou tací který ač mají už nějaký věk tak bych je vrátil zpět do školy. Někteří jedinci musejí sbírat zkušenosti desítky let a někdo to zvládne za pár let. Je to o možnostech a jak tvrdě pracujete na tom co Vás zajímá a baví..

Hlavně učit se je pořád co. Elektronek se celosvětově vyrábělo tolik, že se pořád s něčím novým setkávám.

Zpět ale k tématu. Ano ECC803S má tzv. Long plate delší systém jak píšete. Ale E83CC a ECC83 jsou naprosto jiné konstrukce!!! Můžete mi prosím poslat fotku jak vypadá E83CC a ECC83 stejně? Byl by to pro mě za těch deset let nový objev z produkce Tesla. Rád bych ji viděl i od Vás koupil......

Rozdíl mezi těmito třemi elektronkami je v konstrukci veliký. ECC803S (niklované piny nebo obyčejné) a E83CC (niklované nebo pozlacené) jsou antimikrofonní, s lepší životností a tolerancemi což se projevilo i při selekci na měřáku. Ovšem obyčejná ECC83 má pro mě příjemnější zvuk. ECC83 se dají rozdělit ještě na dva vzory. Starší kulatá s výhradně žlutým potiskem a pak novější s hranatějším vrškem, která je podobná produkci RFT jak tu zmínil DAWSO. Jak t přesně bylo se už asi nedozvíme ale je to díky spolupráci v rámci RVHP. Většinou se u nás se vyrobily vnitřnosti se spodní částí (zatavené piny ve skle) a zbytek dodělala druhá firma. Mě se líbí obě verze.

Elektronky jako takové od RFT a Tungsram jsem nikdy neměl rád.

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Prva verzia ECC83 ktoru spominas je "identicka" s poslednou verziou 6CC41 (starsie mali sedy popis a trosku inu konstrukciu).
Btw Tungsram E88CC su velmi prijemne... (takisto E80CC prekvapili).

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

no vidíš třeba E88CC neznám ani E80CC od Tungsramu. Můžeš hodit sem foto?

6CC41 je předchudce ECC83. Má jiné napájení žhavícího vlákna a to pouze 6,3V. I anodový proud v základním zapojení je větší a to 2mA jestli si to pamatui dobře. 6CC41 byla s šedým potiskem jak píšeš a podobné ruským elektronkám (dokonce to snad i je kopie). Ta novější je v podstatě na pohled stejná ECC83 o které jsem psal ale jen podobná.

6CC41 má lepší zvuk než ECC83 ovšem potíž je, že to je jen náš výrobek a tak do nových zesilovačů se s nimi počítat nedá..

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Tak som presiel zasoby, tu su nejake foto... ak by bol zaujem mozem este par zaujimavych kuskov som hodit.

E83CC Tesla
Obrázek
pre porovnanie
ECC803S Tesla
Obrázek
ECC83 znacena ako Tesla,v podstate preznacena RFT
Obrázek
ECC83 Tungsram
Obrázek

a dalsie Tungsramy na vyziadanie
E80CC Tungsram
Obrázek
ECC81 Tungsram
Obrázek
ECC85 Tungsram
Obrázek
E88CC Tungsram
Obrázek

ECC85 znacena ako Tesla, preznacena RFT
Obrázek

E81CC Siemens
Obrázek

ECC802S Tesla
Obrázek

6CC1 Tesla, v podstate Teslacka 6SN7G
Obrázek

6n5p, ruska dvojtrioda podobna 6n1p, ale zvukovo o cosi lepsia
Obrázek

EC86 RFT
Obrázek

og4, rusky dekatron :)
Obrázek

mac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mac »

Pánové, měl bych zájem koupit 1 ks Tesla E83CC a 1 ks Tesla - Philips - Telefunken ??? ECC81 do svého lampového phono Octave. Pomůžete mi? Díky za nabídky. Zatím tam mám lampy od JJ.
Jako třetí lampa je tam PCC88 ( mám Valvo a Tesla )- můžete mi k tomu něco napsat - je plně zaměnitelná za ECC88? V návodu je sice uvedeno, že je to možné, ale proč je použita právě PCC88 - je tam snad rozdíl ve žhavícím napětí, pokud mě paměť neklame.

jouda

Příspěvek od jouda »

Mám takový zvrhlý dotaz...vleze se čistě teoreticky (protože má na sobě napevno nalepený Cool Damper) EAT ECC803S Cool Valve do Project Tube Box SE II? :)

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

jouda píše:Mám takový zvrhlý dotaz...vleze se čistě teoreticky (protože má na sobě napevno nalepený Cool Damper) EAT ECC803S Cool Valve do Project Tube Box SE II? :)
Originální elektronky mají na sobě cool dampery, tím pádem měli by.

jouda

Příspěvek od jouda »

To ano, ale nějak z obrázku EATu nepoznám, jestli je Damper stejně veliký, resp. zda se u damperů jedná o nějaký standardizovaný rozměr či to je na libovůli výrobce :|

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

mac píše:Pánové, měl bych zájem koupit 1 ks Tesla E83CC a 1 ks Tesla - Philips - Telefunken ??? ECC81 do svého lampového phono Octave. Pomůžete mi? Díky za nabídky. Zatím tam mám lampy od JJ.
Jako třetí lampa je tam PCC88 ( mám Valvo a Tesla )- můžete mi k tomu něco napsat - je plně zaměnitelná za ECC88? V návodu je sice uvedeno, že je to možné, ale proč je použita právě PCC88 - je tam snad rozdíl ve žhavícím napětí, pokud mě paměť neklame.

PCC88 teslu vyhod. Má strašný zvuk a nech si Valvo to je špička ve zvuku. Žhavení PCC88 a ECC88 je v toleranci takže to nemusíš řešit. PCC88 výrobce zvolil, protože je mnohem levnější a je jich mraky na světě..

Philips ECC81 mám na prodej a mohu doporučit.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Dnes jsem měl od kamaráda zapůjčeny lampy Philips ECC83 2ks,Tesla E83CC vojenské 3ks a Tesla ECC803S 2ks,protože ve svém zesilovači potřebuji tři lampy,tak jsem kombinoval. Už dříve jsem vyměnil koncové lampy JJ EL34 za RFT EL34,které znějí daleko živěji. První dnešní zkoušku jsem začal lampami Philips a protože jsem měl jen dva kusy,před ně jsem dal vojenskou Teslu E83CC,skvělý zvuk,který se ještě více přiblížil živému poslech,lepší prostor,živější nástroje,líbilo se mi to,pak jsem dal všechny tři vojáky a to už nebylo ono,zvuk ubral na prostoru s stáhnuly se trochu vyšší středy a výšky,další zkouška přední lampa Philips a dvě lampy ECC803S-parádní prostor,vše hezky detailní,jen se mi zdál vokál trošičku máznutý oproti první zkoušce s Philipsy,pak jsem zkusil vrátit se ke koncovým JJ EL 34 s Philipsy a přední lampou ECC803S-bylo to,jako bych si pustil nějaký starý tranzistorák,bez prostoru. Nakonec jsem vrátil RFT EL34 a nechal vepředu ECC803S a dva Philipsy,myslím,že toto si sedlo ze všeho nejlépe,nic navíc,krásný prostor s detaily a nástroje podobné realitě,to poslouchám ještě teď a moc mě to baví,škoda jen,že je musím brzy vrátit,budu se muset po nich někde poohlédnout a tak mě i napadá,jak to bude dobudoucna,když se ztratí všechny staré lampy a jestli budou hrát nové (nechci zahazovat všechny,když jsem slyšel jen JJ) tak jak hrají,ztratí lampy na svém kouzlu,moc rád bych se dozvěděl o novodobých lampách za přijatelnou cenu,které by dokázaly plnohodnotně nahradit staré výrobky,je škoda,že kdysi to šlo a teď to nejde a když ano,tak za horentní sumy...

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Patmann píše:Dnes jsem měl od kamaráda zapůjčeny lampy Philips ECC83 2ks,Tesla E83CC vojenské 3ks a Tesla ECC803S 2ks,protože ve svém zesilovači potřebuji tři lampy,tak jsem kombinoval. Už dříve jsem vyměnil koncové lampy JJ EL34 za RFT EL34,které znějí daleko živěji. První dnešní zkoušku jsem začal lampami Philips a protože jsem měl jen dva kusy,před ně jsem dal vojenskou Teslu E83CC,skvělý zvuk,který se ještě více přiblížil živému poslech,lepší prostor,živější nástroje,líbilo se mi to,pak jsem dal všechny tři vojáky a to už nebylo ono,zvuk ubral na prostoru s stáhnuly se trochu vyšší středy a výšky,další zkouška přední lampa Philips a dvě lampy ECC803S-parádní prostor,vše hezky detailní,jen se mi zdál vokál trošičku máznutý oproti první zkoušce s Philipsy,pak jsem zkusil vrátit se ke koncovým JJ EL 34 s Philipsy a přední lampou ECC803S-bylo to,jako bych si pustil nějaký starý tranzistorák,bez prostoru. Nakonec jsem vrátil RFT EL34 a nechal vepředu ECC803S a dva Philipsy,myslím,že toto si sedlo ze všeho nejlépe,nic navíc,krásný prostor s detaily a nástroje podobné realitě,to poslouchám ještě teď a moc mě to baví,škoda jen,že je musím brzy vrátit,budu se muset po nich někde poohlédnout a tak mě i napadá,jak to bude dobudoucna,když se ztratí všechny staré lampy a jestli budou hrát nové (nechci zahazovat všechny,když jsem slyšel jen JJ) tak jak hrají,ztratí lampy na svém kouzlu,moc rád bych se dozvěděl o novodobých lampách za přijatelnou cenu,které by dokázaly plnohodnotně nahradit staré výrobky,je škoda,že kdysi to šlo a teď to nejde a když ano,tak za horentní sumy...
Můžeš nafotit o které Tesla e83cc se jedná?Mají na nich napsáno 37 nebo 32?Dík za odpověd

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To Patman:

dobře jsi to popsal. Tím jsi si asi všiml, že důležitá lampa ta první na vstupu dělá hodně. Taky je vidět z popisu jak každá elektronka/značka má svůj charakter zvuku a správnou kombinací lze udělat dobrý zvuk. U Tesla elektronek mám stejné zkušenosti. Někdo to popisuje jako klidný ale já bych řekl bez prostoru a s větším důrazem na středech. V určité kombinaci to může ale sednout. Philips má vždy otevřenější a reálnější charakter zvuku.

S tou budoucností je to horší. Nové elektronky typu 12AX7, 12AT7, 12AU7 a výkonové třeba EL84 mi moc nesedí. Zatím nemám vyzkoušené všechny ale vypadá to, že některé PS Vane lze srovnat s Philipsem.

Zappady: 32 by měli být lepší

Odpovědět