BVa -- Jestli jsem to dobře pochopil, tak Dirac Live je jiný než ostatní roomEQ. On něco dělá i v té impulsní oblasti, nejen že zvuk srovná frekvenčně. To ale asi skutečně neznamená, že ty odrazy někam zmizí nebo se "vyzmizíkujou" (znáš mě, rád si občas přidám). Nicméně celé audio je jeden šal a mam, výrazně pozitivní účinek to zřejmě má.
Atkinson Dirac Live řeší u NAD M10
https://www.stereophile.com/content/nad ... correction
Sice je tři čtvrtina stránky o problematice měření, v závěru se nakonec vysloví i ke zvuku s Dirac a bez něj, a s Diracem byl poslech jeho milovaných KEF LS50 "addictive". Tohle slovo v tomhle kontextu má jen jeden překlad: návykový. (!!!)
A když Březina popisuje:
"Mnohohlasá „Puer natus est nobis“ v podání benediktýnských mnichů z kláštera Santo Domingo de Silos („Chant“ | 1994 | MFSL | UDCD 725) byla úžasně plastická, vjem ambientních detailů z chrámových prostor, ten pocit „kamennosti“ a velikosti prostoru kolem zpěváků, stejně jako ta lehkost, s níž zesilovač odlišuje různorodou barvu hlasu jednotlivých zpěváků jsou jednoduše skvělé a poslech se stává skutečně zážitkem. M33 je tak přesný, tak čistý a tak samozřejmý, že vnímáte i to, že zpěváci stojí v řadách za sebou. A přitom všem, zvuk NADu není nijak analyticky odtažitý, je přirozený a bezprostřední.",
mluví o správně nakalibrovaném zapnutém Diracu. (A taky o čistě hi-endovém zážitku, mimochodem).
V menší místnosti s běžnou akustikou a zřejmě velmi povedenými sloupky od SF za 80k.
To ujde, ne?
A i kdyby Dirac nebyl až tak dobrý, jak se nese, rozhodně bych nezapomínal na ty koncáky Purifi Eigentakt.
Tohle už je Déčko na zcela reálně vysoké technické úrovni.
Ale já bych na těch NADovských HybridDigital Déčkách nejvíc vyzdvihl to, co taky píše Atkinson u M10 (na str. 2): "... I was surprised by a) how much I was enjoying the music ..." (Překvapilo mě, jak moc mě hudba bavila)
Ano. To je vlastnost, kterou si poslechově u nových NAD Hybrid Digital člověk zamiluje.
No, jsem NADšenec, to je pravda. Ale i když se snažím krotit, myslím, že se M33 stane legendou ...