NORDOST Sort Kone

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

NORDOST Sort Kone

Příspěvek od FS »

Nordost Sort Kone používám pro podložení přístrojů - na tom není nic mimořádného.

Vedlejší vlákno věnované NORDOST QK1 a QV2 mne pohlo k tomu, aby si tahle zařízení (konečně) otestoval, a když už jsem se k zásuvkové liště Nordost QB8 probojoval, udělal jsem si testík, od kterého jsem si vlastně ani nic moc nesliboval: Vzal jsem 3 SortKone z předzesilovače a podložil zásuvkovou lištu:

Obrázek

Čekal jsem velice malé anebo žádné rozdíly. Jenže skutečnost nemohla být vzdálenější mému očekávání! Snažím se vyhnout přehnaně expresívním výrazům ohledně toho, jak moc se projev systému změnil k lepšímu, protože to snad i logicky musí vyvolat pobavení a nedůvěru.
V každém případě doporučuji každému toto vyzkoušet - v mém případě podložení zásuvkové lišty mělo větší přidanou hodnotu než podložení přístrojů, takže lišta QB8 již zůstane na Sort Konech ... a pro předzesilovač budu muset objednat nové (to mi teda ty pokusy staly za to :roll: ).

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: NORDOST Sort Kone

Příspěvek od lachim »

FS
díky za jasný názor. Mě osobně jsi potěšil velmi.
Osobně tento přínos znám. mám to x-krát vyzkoušené! "psa" ve stojánku z abasche + ceraball´s mám již lééééta.
funguje to slyšitelně na každé kapku vyladěné sestavě. Ač to nejde změřit!
:-)
na Sort Kone´s mám ta nejlepší doporučení! Ty titanové jsou prý nejlepší. Universálně použitelné.
Nikdy jsem je bohužel nezkoušel. Nemohu "kousnout" ty ceny.

To, že se nám, skutečně zkoušejícím v praxi, někteří zdejší členové posmívají + osobní útoky... a s tím musíš počítat. Bohužel.
proto třeba se mnou o těchto věcech hromada lidí komunikuje mimo veřejný prostor.
I s Tebou moc rád podebatuji o těchto vlivech na komponenty třeba po SZ nebo v telefonu!
Ahoj a zkoušení v praxi zdar.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@lachim
Děkuji za pozitivní reakci.

Mám domluveno zapůjšení různých typů Sort Kone. Doposud jsem na titanové raději nepomýšlel kvůli ceně, ale teď mám v úmyslu to "risknout" a vyzkoušet v rámci nového nákupu všechny dostupné typy.
Ještě více se však těším na jiný testík: Mám předzesilovač s odděleným napájením. Doposud jsem bez rozmyslu vždy jen podkládal samotný přístroj. Poté, co se tak výrazně projevilo podložení napájecí lišty, zkusím ověřit vliv SortKone na zdroji předzesilovače - třeba to bude další nečekané překvapení.

stereokulich
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stereokulich »

To bude jistě lepší, podložení napájení má někdy větší vliv na zvuk než samotný předzesilovač.
Mám to vyzkoušené na ESP Audionet.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Takhle bych chtěl mít vyladěnou svou aparaturu, abych slyšel vliv podložení psa.
Je li to opravdu slyšet, pak i vliv podpěr reprokabelů musí být znát.
Známý mi poradil jako podložky pod přístroje obyčejnou pemzu. Nedá mi to a vyzkouším.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Je li to opravdu slyšet, pak i vliv podpěr reprokabelů musí být znát.
Ano, slyšet to je opravdu dost. Měl jsem možnost to doma zkusit - podobně jako Sort Kone pod psem to ovlivňuje kompletně celé znění systému. Je tady k tomu (Nordost Sort Lift) založené vlákno, kde se tomu někteří vysmívají.

Abych to dal do kontextu ostatních udělátek od Nordostu: Například USB kabel Nordost TYR2 ve srovnání s jinými také dobrými kabely představuje v mém systému mnohem menší zlepšení než měl jeden pár Sort Liftů. Také Nordost QV2 a QK1 představují spíše jen takové doladění.

Určitě se vyplatí zkoušet a nedat se odradit šťouraly (anebo jako v mém případě vlastní liknavostí). Navíc, tyhle věci se dají snadno zapůjčit...

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

A když to podložíš stejně vysokým dřevem nebo jinou hmotu, tak to hraje jak?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

A když to podložíš stejně vysokým dřevem nebo jinou hmotu, tak to hraje jak?
Nevím, zda otázka míří na zásuvkovou lištu anebo kabely anebo obecně, tak odpovím zeširoka.

Zásuvková lišta původně ležena na žulové desce a předtím na plovoucí podlaze. Po přesunu na žulovou desku jsem si ničeho nevšiml, takže pokud to mělo nejaký vliv, tak jen malý/žádný.

Reprokabely jsem měl tak různě stočené, protože mám málo místa, takže byly částečně ve vzduchu a opíraly se o zem. Ty jsem nezkoušel podložit ničím jiným než Sort Lifty - nikdy by mne nenapadlo, že taková věc k něčemu bude. Tahle zkušenost vznikla neplánovaně při instalaci akustických rezonátorů, kdy kabely prodejce jen tak mezi řečí podložil přineseným vzorkem. Vím, že existují na trhu i dřevěné (bambus?), ale já to prostě nikdy neřešil. Sort Lifty (zatím) nevlastním, ale aspoň jsem kabely zavěsil do vzduchu, aby neměly kontakt s podlahou - bez efektu. Proto se domnívám, že to "něco", co Sort Lifty dělají, není prostá izolace od podlahy.

Co se týče podkládání přistrojů, tak to jsem samozřejmě zkoušel asi jako všichni (žula, bambus, silikonové šunty, deska na maso, guma), ale nikam to nevedlo. To samé u podkládání reprosoustav - vlastní udělátka ani hroty SoundCare neměly žádný přínos ve srovnání se standarními hroty. Asi nepřekvapí, že jsem skončil opět u Nordost (Sort Fut) :lol:

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Myslím přímo lištu. Jestli má vliv zmena její polohy nebo jestli ty nožičky opravdu mají vliv na pohyb elektronů.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Jarda69 píše:Myslím přímo lištu. Jestli má vliv zmena její polohy nebo jestli ty nožičky opravdu mají vliv na pohyb elektronů.
Jak jsem psal: Přechod z plovoučky na žulovou desku (ještě na sikonovych šputnech) jsem nijak nezaznamenal.

Ohledně "pohybu elektronů" se nevyjádřím - ja jsem technicky mimo (ale zcela neopodstatněně se domívám, že ty nejlepší vychytávky od Nordost se týkají vibrací). Vždycky jsem si myslel, že když je AC, tak běhají tam a zpět, když je DC, běží jen tam, a když je AC/DC, tak je to Highway To Hell.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

FS
samozřejmě, že základním předpokladem pro takovéto testy "nožiček pod psa", je úroveň sestavy.
Tzn. nenapadlo by mě cpát někomu Ceraball´s/Sort Kone´s pod psa od Pro-jectu k sestavě "Námaha" živené ze zdi v 5-ti patrové bytovce s 20-ti LCD televizemi!
Naopak bych byl překvapen, kdyby stabilní stojan a nožičky Sort Kone/Carball´s nevyzkoušel majitel psa QB8 a sestavy
Wilson Audio + Spectral Audio + 2 x regenrátor proudu Acchphase Ps 1220 v samostatné poslechovce s přívodem v 3 x 4mm od Furutechů.

Třeba já jsem na "psu "QB8" nebo ultimativním psu "Furugrescu" neslyšel žádný přínos nožiček Soundcare.
Ceraball´s pod těmito "pejsky" naopak vyvolal zájem o všemožné testy a zkoušení.

Podkládání filtrů, praček a externích napáječů by byla samostatná kapitola.
tady bych koukal na 3 špalíky wenge. ( např. 10 x 10 x 8 cm ) relativně za "pár" korun lze získat zlepšení zvuku sestavy pouhým jejich podložením.
Znám více hifistů, kteří to tak mají. Třeba kolegu, člena "Pytel". Již o tom vícekrát psal.
Zkoušeli jsme spolu pod vše možné. Od Aquarius přes PS Audio, Accuphase PS, Supertitan, Titan, HMS...

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Přesně o tom píšu. Proti podkládání nic nemám. Jenom si myslím, že ne vždy je rozhodující provedení podložek. Už se to řešilo u podkladaní komponentů. Zvuk se může změnit i kvůli tomu, že se pohnulo přístroji / kabely a změnilo se rušení komponentů navzájem.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Jarda69, lachim
Pro mne je to v každém případě voodoo. Hodně jsem se o "podkládáních" načetl, když jsem loni stavěl hifi stolek. A na fórech se píše kde co, na stránkách výrobců taky.
Například názor Jardy69, že s tím stačí pohnout není vůbec ojedinělý, někteří dokonce jednou za čas (třeba týdně) nadzvedávají přístroje nad police (podložky), aby se nějak uvolnila nahromaděná energie...já vím, budí to úsměvy, ale není nic lehčího než to vyzkoušet. Já to třeba udělal a nic jsem nezaznamenal, tak mám o jeden tělocvičný prvek méně.

Trochu bych si dovolil částečně nesouhlasit s lachimem ohledně toho, že vychytávky mají "zvukově" smysl jen na systémech určité úrovně (myslí se tím ty dražší, že jo). Mám například zkušenost starou mnoho let, kdy jsem zesilovač Analogue Audio za cca 35 tisíc připojil do elektriky na koleně dělaným silovým kabelem z metráže Xsymphony, a byl to takový zvukový posun, že se to skoro dalo srovnávat s Analogue Audio za 65 tisíc. Měl jsem je doma oba najednou, když jsem vybíral nový zesilovač. A použití téhož kabelu se na dražším přístroji neprojevilo.
Jasně, asi nemá cenu kupovat za drahé peníze antivibrační udělátka do levného systému - tam se spíše zřejmě vyplatí posunout se dále s těmi podstatnějšími komponenty. Nikde však není napsáno, že neexistují levná řešení, která taky fungují - jen je objevit.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Snad jsme se pochopili. Příklad - Když potáhneš signálový kabel společně s napájecím a pak jeden z nich podložíš 10cm vysokou podložkou, tak se ti může zvuk změnit.
"Odvětrávání nahromaděné energie" asi neřešíme.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Jarda69 píše:Snad jsme se pochopili. Příklad - Když potáhneš signálový kabel společně s napájecím a pak jeden z nich podložíš 10cm vysokou podložkou, tak se ti může zvuk změnit.
"Odvětrávání nahromaděné energie" asi neřešíme.
Tak v tom případě je moje exaktní odpověď tato: Jediná změna v celé sestavě byla ta, že jsem vyjmul 3 Sort Kone zpod predzesilovače a vsunul je pod zásuvkovou lištu. Jinak jsem nic nepřeuspořádaval, ani rozmístění kabelů.

Odpovědět