Shan
Re: Shan
Na těchto soustavách je vidět, jak se za posledních 20 let ten design reprosoustav změnil. Je to vidět prakticky u většiny výrobců. Minimálně povrchovou úpravu dnes čím dál častěji nabízejí v černém nebo bílém laku.
Tohle je takové klišé, že snad horší není. To už sem slyšel snad o uplně každý bedně, že nic neodpouští. Focaly rozhodně odpouští dost. Mohl bych sem napostovat desítky tweeterů I celých beden, který jsou mnohem ostřejší svým projevem.
Například takové ty těhotné AQ s katalogovkou asi 450 litrů (i ostatní moderní aq), mají pro Soprám výšky uřvanější o několik decibel a další a další.
Copywright / Reprobazar / Videoprezentace
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
O ostrosti ci urvanosti jsem ja ani Jiri nenapsali ani slovo protoze to je to posledni, cim by E500 trpely. Ze nejaka bedna hraje ostre nerika nic o jeji transparentnosti. To jsou dve odlisne a rozhodne ne nutne souvisejici veci. Zase jsi vubec nepochopil obsah prispevku, ktery se takhle nepovedene snazis shodit. A to ti trvalo skoro rok, nez jsi svou mimo mirici reakci na Jiriho vyplodil
.

Promiň, projev ostrost znamená hlasité výšky, případně nějaké nepříliš povedené s výkmitem v charakteristice.. A hlasité či výrazné výšky nic neodpustí. Jemné výšky, případně detailní odpustí a odpustí vždy, to je holý fakt. To je holá akustika, stačí používat mozek, případně si výšky zvednout nějakým ekvalizérem a udělat z nich ostré, nebo naopak stáhnout a udělat je soft. Dvě odlišné věci to nejsou, to tak možná ty se tu snažíš vymyslet neexistující téma.
A konkrétně u Focal Sopra 3 výšky odpustí téměř cokoli, právě proto, že nejsou nijak exponované, což se o AQ, Klipsch, nebo Mission SX říct rozhodně nedá.
Čili pokud by měl platit blábol, že Focal nic neodpustí, pak jsou AQ, Klipsch, Mordaunt Short, MIssion SX a řada dalších beden neposlouchatelná protože tam, kde Focal nemá problém a nahrávku naopak vyhladí, tyhle ostatní bedny řežou hlavu.
A konkrétně u Focal Sopra 3 výšky odpustí téměř cokoli, právě proto, že nejsou nijak exponované, což se o AQ, Klipsch, nebo Mission SX říct rozhodně nedá.
Čili pokud by měl platit blábol, že Focal nic neodpustí, pak jsou AQ, Klipsch, Mordaunt Short, MIssion SX a řada dalších beden neposlouchatelná protože tam, kde Focal nemá problém a nahrávku naopak vyhladí, tyhle ostatní bedny řežou hlavu.
S tim já souhlasím. Hlavně je tam pak ještě jedna věc, někdy ti někdo řekne u bedny, ze který ti skáčou osipky, že má krásné detailní výšky.
A naopak u beden, které se ti zdají uplně OK, že ty výšky jsou strašně ostré.
Já prostě jenom nemám rád ustálené bláboly typu, výšky nic neodpustí, tohle je tak jednoduché, že to zvládne i vaše Babička a tak podobně. Které jsou čistě nic neříkající formou bez obsahu.

Já prostě jenom nemám rád ustálené bláboly typu, výšky nic neodpustí, tohle je tak jednoduché, že to zvládne i vaše Babička a tak podobně. Které jsou čistě nic neříkající formou bez obsahu.
A nejčastěji se neshodnu s metalisty, kteří jsou buď uplně hluší, nebo mají bolest při poslechu, jako životní krédo.
Vyblíz
Pokud píšu o nejvyšším tioxidovém Focal výškáči z doby před 15lety (používané i v modelech Shan nebo Wilson Audio té doby) tak asi nedává smysl tvůj argument jak hrají berylliové výškáče v nových Focal Sopra 3.
Máš něco co má spojitost s tématem Shan?
Pokud píšu o nejvyšším tioxidovém Focal výškáči z doby před 15lety (používané i v modelech Shan nebo Wilson Audio té doby) tak asi nedává smysl tvůj argument jak hrají berylliové výškáče v nových Focal Sopra 3.
Máš něco co má spojitost s tématem Shan?
Souvislost tu má to, že tady Shan nic neodpouští, stejně, jako to je napsáno v diskusním foru každých třetích reprosoustav. Když jsme u toho můžeš mi sem napsat nějaký výškáč/bedny, který vše, nebo alespoň něco odpouští?
Já bych skoro řekl, že jediný, kdo nikdy nic neodpouští, je Peťulda.
Já bych skoro řekl, že jediný, kdo nikdy nic neodpouští, je Peťulda.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Opět nesmysl. A nejde zde o názor, který může mít každý, jaký chce, ale o matlání dohromady kvalitativní a kvantitativní stránky věci. Objem výšek a jejich charakter jsou dvě odlišné věci. Na Shanech nebyl s kvalitní nahrávkou ani náznak ostrosti ani když se výšky zvýraznily třeba o 6 dB. Byly pořád jemné, velmi dobře rozlišující, jen objemově jich přibylo.
Dal jsi příklady beden, které mají výšky výrazné a ostré. Z toho se méně zkušeným může zdát, že tyhle dvě vlastnosti jdou ruku v ruce a že ostrost se pojmenovává jako rozlišení. Realita je ale úplně jiná...
Aha, no opět z toho děláme větší čáryfukovinu než to je. To, co nazýváš ostrým charakterem výšek, je jednoduše akustický přebytek energie v pásmu 4-8kHz (typicky otravné sykavky. rezonance vnitřního těla činelu), případně nějaká rezonance výškáče v této oblasti. To co nazýváš jemnými výškami je naopak jejich pokles a pak zdvih těch jemnějších zvuků od 10kHz výše (typicky štětečky na činelu). Stačí sprostý ekvalizér a udělám ti z ostrých beden jemné a z jemných ostré.
Z me zkusenosti, delal jsem s vyskaci, kde bylo potreba je spise pritlumit vudci stredum a basum, a naopak s kousky, ktere bylo treba vysky spise prizvednout. Konkretne Scan Speak versus Satori. Nebylo to o vnimane urovni vysek, ale o pocitu vyrovnanosti v ramci celku. Kazdy vyskac chtel proste neco jineho. Smerove charakteristiky kolem 10k jsou u nich dost rozdilne.
Focal TC90 v Shan E540 byl orisek, budto to znelo prepalene, nebo bez zivota, ale nic mezi, a strasne to stvalo. Mereni nenaznacovalo vylozeny problem. Az jsem ve vyhybce promackl oblast kolem 7kHz o asi 2dB tak si to najednou sedlo, vse se spojilo, zmizela otravna plechovost a agresivita.
Focal TC90 v Shan E540 byl orisek, budto to znelo prepalene, nebo bez zivota, ale nic mezi, a strasne to stvalo. Mereni nenaznacovalo vylozeny problem. Az jsem ve vyhybce promackl oblast kolem 7kHz o asi 2dB tak si to najednou sedlo, vse se spojilo, zmizela otravna plechovost a agresivita.
Scanspeak je myslím v těch AQ a je to neuvěřitelně agresivní a nepříjemné.Kocour píše: ↑24 led 2019 10:24Z me zkusenosti, delal jsem s vyskaci, kde bylo potreba je spise pritlumit vudci stredum a basum, a naopak s kousky, ktere bylo treba vysky spise prizvednout. Konkretne Scan Speak versus Satori. Nebylo to o vnimane urovni vysek, ale o pocitu vyrovnanosti v ramci celku. Kazdy vyskac chtel proste neco jineho. Smerove charakteristiky kolem 10k jsou u nich dost rozdilne.
Vyblíz,
já jsem ta AQ poslouchal dvakrát v prodejně AQ v Karlíně ve spojení s vlajkovou lodí od Arcamu, zdroj signálu byl gramofon Xtension 10. Poslouchal jsem asi dvě hodiny a reprodukce se mně naopak jevila nezáživná, přichcíplá.Dával jsem to tenkrát za vinu zesilovači.
já jsem ta AQ poslouchal dvakrát v prodejně AQ v Karlíně ve spojení s vlajkovou lodí od Arcamu, zdroj signálu byl gramofon Xtension 10. Poslouchal jsem asi dvě hodiny a reprodukce se mně naopak jevila nezáživná, přichcíplá.Dával jsem to tenkrát za vinu zesilovači.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení