SROLL
Re: SROLL
Musela by byt spracovana statisticky preukazatelna metodologia korelecie znamych a uskutocnenych merani a vysledkov slepych posluchovuch testov. Nieco take bolo realizovane pre reprosustavy a viedli za tu o tom velmi siroke diskusie.
Z měření lze dovodit, že přístroj je navržený technicky správně a technicky správně se chová. To ale pořád nestačí k tomu, aby byl hodnocen jako dobře hrající... Předpoklad přenesení nahrávky bez zkreslení, taky úplně neodpoví na otázku, co je to ten grál. Některé komponenty jsou přesné a selektují nahrávky na dobré a špatné. Jiné dokáží zahrát i ty horší bez skřípění zubů aniž dobarvují... Co je podstatou tohoto jevu? Lze tohle zjistit měřením? Někdy to hraje sice asi správně ale nezáživně. Hraje to jako když měří... Asi to spousta lidí zde už zažila. Ale proč, lze tohle dovodit z měření? Omlouvám se, ale spousta diskuzí ve mně vyvolává tyhle otázky. Co je podstata hifi a proč se nedostavuje vždy nadšení z poslechu i když jsou přístroje vyrobeny technicky správně a vykazují správná měření...
poslední věta je dle mě skoro správná. Snad bych ji jen malinko opravil na: "Co čekáme od hifi..?" Jistotu přesného přenosu audio signálu posluchači k čemuž je potřeba mít přístroje co nejlépe měřící nebo prostě zážitek produkovaný skrze hifi k čemuž lze dojít více cestami a samozřejmě kombinacemi?
Jen bych si dovolil poznamenat, že při zamýšlené komparaci by se měly vzít v potaz i ceny srovnávaných komponentů a porovnávat přístroje v alespoň zhruba obdobné cenové kategorii. Sroll Rhythm stojí 165000,- Kč. Z tuzemské produkce by tedy byly vhodné např. typy SPaudio P1 + A400; DPA TYA III apod. Z produkce BVaudio by byla vhodná alespoň kombinace dělených strojů PRE1 a PA300SSE. I tento set je však stále za méně než třetinovou(!) cenu oproti Sroll Rhythm.
Naposledy upravil(a) sekal dne 25 led 2018 10:48, celkem upraveno 2 x.
Sonofstars píše:
"Můj zesilovač zahraje jinak u mě v obýváku a 100% jinak v akusticky upravené poslechovce."
Tvůj zesilovač "hraje" stejně. To reprobedny "hrají" jinak v závislosti na akustice poslechového prostoru.
"Můj zesilovač zahraje jinak u mě v obýváku a 100% jinak v akusticky upravené poslechovce."
Tvůj zesilovač "hraje" stejně. To reprobedny "hrají" jinak v závislosti na akustice poslechového prostoru.
Přidal bych se k dotazu od Borka. Přístroj, který slyšitelně nezkresluje a zároveň příjemně přehraje nekvalitní nahrávky, je tedy ten svatý Grál a otázka zní, co jsou jeho vlastnosti. BV tvrdí, že bez zkreslení to nejde. Já osobně mám ten "problém", že poslouchám od starého bigbítu přes folklor po akustický jazz. Teď zrovna víc ty starší věci, a jako majitel dělence BVA musím přiznat, že bych si U NICH dokázal představit záživnější reprodukci. Ovšem - docela často chodím na živou akustickou muziku, sem tam si zahraju "na sucho" na kytaru s klukama z cimbálky a mám celkem v uších, jak ty nástroje zní. Proto mě nechávají klidným "medové" housle, "kulatá" kytara, protože takové ty nástroje prostě nejsou. Kombinace PRE1 + PA300SSE akustické nástroje skutečně věrně reprodukuje - jistě ne jako jediný na světě, ale jako solidní stroj za přiměřené peníze. Jak kdysi psal Jarda Merhaut, když jsme spolu poslouchali Lebena a BV audio A300SE, bylo by fajn mít v racku hezky oba pod sebou...Jednoho na ty dobré nahrávky, druhého na to retro. Dobrý hifista je hledající hifista...já jsem až na zdroje signálu jako fanda domácí produkce zakotvil u CZ a SK věcí. Bylo by super, kdyby CZ a SK trh uživil hifistudio/showroom čistě s lokální produkcí, kde by byly mašinky pěkně vedle sebe.

vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno
Velmi trefně vystiženo.
Problém není v (téměř) perfektních parametrech zesilovačů, ale v nekvalitních nahrávkách.
Problém není v (téměř) perfektních parametrech zesilovačů, ale v nekvalitních nahrávkách.
To, čo hľadáte, je vždy len za cenu kompromisu. Nemôžete mať šporťák, ktorý perfektne sedí v zátačkách a máte pocit tesného kontaktu s vozovkou a súčasne bude perfektne tlmiť otrasy pri jazde po hrboľatej dlažbe ako "amerika" z 50tich rokov. Je to ako chcieť gramofón (nič proti nim!) s rozlíšením a dynamikou kvalitnej hires nahrávky. Je to ako v jednom vtipe - "uspokojí, ale nenadchne". 

svět není ideální místo... zatímco přístroje mohou dosahovat čím dál lepších parametrů, na druhé straně nahrávky dosahují čím dál horší kvality. Tam se zdá, že určité standardy chybí...
Já stále hledám ten zlatý grál, přístroje, které mi umožní aspoň relaxovaný poslech nahrávek, které by se daly kvalitou zahrnout do Gaussovy křivky...
Já stále hledám ten zlatý grál, přístroje, které mi umožní aspoň relaxovaný poslech nahrávek, které by se daly kvalitou zahrnout do Gaussovy křivky...
Naposledy upravil(a) Borek dne 22 led 2018 18:23, celkem upraveno 1 x.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Hezky popsane. Souhlasim.Borek píše: ↑22 led 2018 13:58Z měření lze dovodit, že přístroj je navržený technicky správně a technicky správně se chová. To ale pořád nestačí k tomu, aby byl hodnocen jako dobře hrající... Předpoklad přenesení nahrávky bez zkreslení, taky úplně neodpoví na otázku, co je to ten grál. Některé komponenty jsou přesné a selektují nahrávky na dobré a špatné. Jiné dokáží zahrát i ty horší bez skřípění zubů aniž dobarvují... Co je podstatou tohoto jevu? Lze tohle zjistit měřením? Někdy to hraje sice asi správně ale nezáživně. Hraje to jako když měří... Asi to spousta lidí zde už zažila. Ale proč, lze tohle dovodit z měření? Omlouvám se, ale spousta diskuzí ve mně vyvolává tyhle otázky. Co je podstata hifi a proč se nedostavuje vždy nadšení z poslechu i když jsou přístroje vyrobeny technicky správně a vykazují správná měření...
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jo tak to je presnejsi.
Mnoho ludi tu nema rado zjednodusenie, ale skusme to. Co robia ludia ked maju jednoduchu vezicku ci lacne ozvucenie v aute s korekciami? Pridaju si basy, pripadne ak maju k dispozicii ekvalizer pouzijuho ho.
Pri komprimovanych nahravkach este aj s nevyvazenym masteringom kde nepochopitelne su hlbsie hrajuce nastroje potlacene, pomaha ludom prave na pocit ziskania dynamiky pridat si “basy” aj v lepsich zostavach.
Pokial chceme pocuvat hudbu co sa nam paci a nielen hladat co je ako tak nahrate, by stalo na zamyslenie ako sa tym nahravkam sposkusit prinavratit to co mali mat. Zamyslel sa nad tym niekto z toho pohladu, ak povazujeme vlastne za “komponent” zostavy aj vplyv miestnosti a ten upravujeme, bud pasivne (akustickymi upravami) alebo aktivne vyuzitim DRC, tak preco neupravovat aj tieto neoptimalne nahravky?
Pri komprimovanych nahravkach este aj s nevyvazenym masteringom kde nepochopitelne su hlbsie hrajuce nastroje potlacene, pomaha ludom prave na pocit ziskania dynamiky pridat si “basy” aj v lepsich zostavach.
Pokial chceme pocuvat hudbu co sa nam paci a nielen hladat co je ako tak nahrate, by stalo na zamyslenie ako sa tym nahravkam sposkusit prinavratit to co mali mat. Zamyslel sa nad tym niekto z toho pohladu, ak povazujeme vlastne za “komponent” zostavy aj vplyv miestnosti a ten upravujeme, bud pasivne (akustickymi upravami) alebo aktivne vyuzitim DRC, tak preco neupravovat aj tieto neoptimalne nahravky?
Tak na to byly mj. dnes polozapomenute equalizery, ne?
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tak mám přislíbenou zápůjčku Sroll Rhythm na domácí poslech. Zapůjčení bude cca na 1 týden v únoru.
Těším se na poslech - na zjištění co to udělá se zvukovým projevem u mě doma.
Během února také budu řešit akustické úpravy zadní stěny (za poslechovým místem) a přípravy na možné úpravy přední stěny (za repro) a strop.

Těším se na poslech - na zjištění co to udělá se zvukovým projevem u mě doma.
Během února také budu řešit akustické úpravy zadní stěny (za poslechovým místem) a přípravy na možné úpravy přední stěny (za repro) a strop.