Xavian

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
Odpovědět
davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Re: Xavian

Příspěvek od davidhighend »

Nádhera Valdo. Kdyby to slo tak bych se k Tobe nastěhoval :). Xavian je moje srdcovka

Valdes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valdes »

Do nového roku vstupujeme s nejnovějším produktem Xavianu, stojanovým modelem Ambra:

Obrázek
Obrázek

akim5

Příspěvek od akim5 »

Ahoj,
pročítám si tu různá vlákna nebo jednotlivé příspěvky o Xavianech. Zvláště po některých příspěvcích ve vlákně o letošní výstavě by mě zajímalo, jaký má kdo názor na reproduktory Xavian obecně - ať už zvukově nebo třeba i marketingově, hlediska můžou být různá.

Co mi ale připadá pro repro Xavian příznačné je, že jejich příznivci a odpůrci tvoří dva většinou nesmiřitelné názorové tábory - jedni jen chválí, ti druzí zase nevidí nic, co by vůbec stálo za zmínku pochválit.

Už jsem o tom psal ve vláknu o srovnání Virtuos a XN 360 - já osobně patřím k nadšencům. Co ale musím přiznat, je fakt, že Xaviany (až na některé modely - pro mě třeba řada NEOX) - na první poslech NEZAUJMOU ničím extra, čemu bychom věnovali pozornost. Chápu, že mnozí po tomto letmém seznámení ani nemají chuť je zkoumat. Ale pro mě tato zprvu se jevící neatraktivnost je to velké PLUS těchto reprosoustav. Miluju vyrovnanost, kdy se mi reprodukce zdá být věrná živé hudbě. Ale to máme každý jinak a už jsem o tom také psal, tak to tady nechám být...

Zajímaly by mě tedy názory jednotlivců: proč ano, anebo proč ne.

Ps. Jen doufám, že se to tu nestrhne zase v nějakou přestřelku rázných reakcí a posílání někam, pevně věřím, že toto není zas tak konfliktní téma ;)

Díky!

Horal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horal »

Ahoj Akime.
Vůbec nechápu proč by se to mělo rozhádat kůli xavianu.
Ono by se ke každému modelu mělo napsat s čím se to poslouchalo a v jakém prostoru jinak to nevypovídá o ničem.
Slyšel jsem na slušném železe Xavian XN 270 poslední tip a skvělé ,příjemné přesné a na dlouhodobý poslech vynikající.
Dále Virtuozy a to je hodně dobré ale dal bych přednost XN 270 -nemám na Virtuozy dostatečný prostor.
Perly jsem poslouchal pouze ve studiu a do menších prostor na nemetalovou hudbu vynikající.
Doma mám Piccoly a na můj prostor pro mě na dlouhohodinové poslouchání v pohodě.
Regály 125 juniorky jsou do nevelkých prostoŕ na slušném železe vynikající.
A to je to ono jednomu soudruhu nevoní tak si pořídí to co mu sedne.Nemá tu smysl urážet a zatracovat jakoukoli značku a každé si najdou svého soudruha. Za mě Xavian vynikající.
*thumbs up*

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

1. velikým plusem pro majitele produktů značky xavian je přístup p. barletty, vlastníka/tvůrce.
nějaký problém, chuť do "upgradu"... stačí mu napsat, domluvit se s ním.... a vše funguje.
u xavian kupující získá úžasný poměr cena/výkon + možný kontakt přímo s majitelem.

2. ten zvuk si musí každý vybrat sám. na svém železe a u sebe doma.
u většiny majitelů beden xavian jsem však narazil na problém slabého "železa".
většinou jim repro xavian hrálo tak na 60%.
taková kombinace xn360 na jednom dpa.... dodnes mě ten zvuk straší.
:-)

3. odpůrce má každá značka. bw, wilson benesch, tannoy. i xavian.
to je normální a logické.
konkurence je zdravá, výběr ohromný, že?

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Jen bych trochu korigoval ty mýty o Xavian a "železe".Dobrý zesilovač snad pomůže jakýmkoli repro nejen Xavianům.
S mými 270kami si výborně poradil Vincent SP-995,skvěle 200w konec Accuphase i velice dobře 25let starý 100w integráč Sony 770 z pátý ruky(pokud teda nejste vyznavači songů ala "Má ji motorovou" a musí to vědět i sousedi *headbang* ).
Jinak pro ty kdo si rádi pustí klasiku je podle mě Xavian jasná volba (Virtuosa,270ky).Trochu mi uniká jen cílový zákazník obřích kolosů z výstavy za téměř mega. Obyvák standartních rozměrů nazvučí s přehledem i regálovka. :idea:

boxer

Příspěvek od boxer »

Myslím si, že Xavy jsou alternativou stejně dobrou jako každé jiné slušné bedny.
To co dělá Xavy jejich jménu čest, je jejich hudebnost, tedy rukopis stvořitele. Už i výroba je jasně patrná italskému naturelu.
Všeobecně se dá říci, že italské věci mají hezký až nadčasový dizajn, ale po technické stránce to občas není ono. Myslím tím "pravdivost, přesnost, neutralita".
Ale to je snad jen dobře, aspoň je co a z čeho vybírat.

Osobně si myslím, že Xavy neumí dělat velké bedny. Myslím tím velké sloupovky. 350,360 ,Mediterranea a Virtuosa, nebyly až tak nic extra.
Ovšem regálovky má některé typy hodně dobré.

XN 270 dle mého ční na vrcholu kvality a stále jsou tou nejlepší bednou. Je fakt, že jsem je vedle nejdražších Orfeo neslyšel.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Jsem majitelem XN125, které jsem za zacatku velmi cenil a byl spokojeny. Ted uz chapu jejich limity a prednosti. Je to proste bedna za 20000, ktera zahraje slusne plus, minus vsechno, ale audiofilni zazitek moc necekat.
Uplne souhlasim s tímto co píše boxer: "pravdivost, přesnost, neutralita" tam není. Je potřeba to tak brát a ja osobne to resim tam, ze nahodim sluchátka, kde tohoto naleznu ve vyssi mire. Na odpocinkovy relaxacni poslech mi ale Xavy XN125 staci.
Ale ted proc sem pisu. Xaviany mám rád. Co mne osobne ale zklamalo jsou jejich Orfea. Slysel jsem je vloni na highednu (v male poslechovce v 3. patre) a i letos ve velkem sale. Bedny hraly silene nahlas, myslim ze mozna i prepalili hlasitost a proste mi ten zvuk nesedel. Nebylo to že by snad scházelo "pravdivost, přesnost, neutralita" ale jeste vic.. Zdálo se mi že se ta bedna trápi a částečně jakoby byl zvuk deformovaný - až moc a nereálně. Lili kolem se tvaril slavnostne, ze hraji ty nejvyssi regaly od Xavu a kytarovy skladby, ktere prece tyto bedny miluji (omlouvám se za jízlivost :-))... Ale mi to cele proste nejak nesedelo. Radeji jsem sel pryc.
Myslim si, ze je kolem nich tady v Cechach až moc velka hype a cena 100+ je prepalena. Osobně bych je rád videl nekde kolem 70-80t, kde by se mohlo jednat o vyhodny nakup a trochu kritičtěji (realneji) zhodnocené. Tam by se mi ta bedna libila a to si dle meho nazoru zasluhuje. Krom toho by to byl prodejni hit. ;)
Treba jsem ale totalne mimo :lol:, tak bych rad slysel i jine nazory..

akim5

Příspěvek od akim5 »

Jak už jsem psal, já mám Xaviany také rád, vlastním Virtuosy a jsem z nich nadšený. S čím mám ale trošku problém, je jejich myslím přehnané vychvalování - a to Xavianu celkově. Myslím, že to naopak tomu všemu trošku škodí.

Když budu upřímný, tak si dokážu představit lepší bedny než ty mé Virtuosy. Virtuosy jsou (a vlastně všechny Xaviany) hodně specifické. Dávat jim v hodnocení Referenci je hodně ošemetné, ne každému se ta jejich specifičnost může líbit. Teď budu mluvit jen o Virtuosách: líbí se mi na nich jejich nepodbízivost. Když jsem je slyšel poprvé, vůbec mě nezaujaly a tak jsem se jimi nezabýval - to už jsem ale všechno psal. Virtuosy jsou ideální na dlouhodobý poslech, kdy sama hudba je náročná. Virtuosy neohromí žádnými extra výškami, střední pásmo také nijak nevyčnívá, basy jsou asi tak jako v reálu. Když by se chtěl někdo před někým pochlubit, co za skvělou bednu to má, tak Virtuosy bych k tomu určitě nedoporučoval. Mně se Virtuosy příjemně poslouchají, jejich nevtíravost je pro mě předností, můžu se soustředit jen na hudbu. Postupem času si najednou uvědomuju, že Virtuosy hrají tak, jak asi zní akustická hudba živě. Dalo by se říct, že jejich projev zní jako "pod dekou", a je to myslím pravda. Ale pro mě coby posluchače převážně symfonické hudby je tato vlastnost tím největším plus, pro zvuk orchestru je důležité, aby všichni hráči hráli jednotně, aby zněl orchestr jako jednotný celek. Na to jsou Virtuosy jako vyšité, a proto jsem si je vybral a proto jsem s nimi stále více a více spokojený. Ale dávat jim referenci, když jsou takto specifické? Co když si je poslechne nějaký metalák, který si po dvou minutách řekne, že "nic" neslyší? (Tímto nechci nijak snižovat metalovou nebo rockovou hudbu, sám mám některé kapely rád, jen že ty Virtuosy na to prostě nejsou vyladěné) Tak tedy - je dobře dávat těmto reproduktorům referenci, když jsou opravdu hodně specifické a klidně bych řekl i hodně úzce vyprofilované? To je to, co jsem myslel tím, když jsem psal, že ta přehnaná chvála může Xavianům hodně uškodit. Lidi čekají něco extra, ale na Xavianech je hezká ta vyrovnanost, ale ničím extra neohromí.

Jinak souhlasím s tím, že Xavy dělají spíše lepší regálovky, i když myslím, že Virtuosy jsou asi z větších sloupů od Xavianu nejpovedenější. Udělat kvalitní třípásmo je vždy těžší než vyladit dvoupásmo, v tom mají velké společnosti velkou výhodu, že můžou všechno vyvíjet a poté také vyrábět "pod jednou střechou", ušetří tím spoustu námahy, času a také financí.

Uf, omlouvám se za trošku chaotický text :) Xaviany mám ale moc rád *palec*

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

johny52
add repro + "železo". (netýká se jen repro xavian)
záleží též na jakém levelu toho "audio-kopce" se zrovna nacházíš.
každá bedna hraje hraje se vším. zvuk je vždy nějaký slyšet.
diskutabilní otázkou je "jak a co v tom zvuku hledáš ?" na co jsi zvyklý ? jakou máš úroveň referenčního poslechu atd.
slyšel jsem malé xn125, xn250, sloupy xavian trionfa, xn360 + Vincent SP-995. uf. uf.
osobně bych takovou kombinaci na soustředěný poslech nedal.
na klasiku rozhodně nee. všehcny ty xaviany hrály s jiným železem úplně jinak. pro mé uši sakra lépe.
ovšem... někdy cca.v 1995-99 by se mi to asi líbilo. neposlouchal jsem žádnou klasiku, testoval na dire straits a monobloky vincent by byl zřejmě můj veliký sen.
zrovna tak jsem u sebe doma testoval pár kousků accuphase.
na xn360 a v té době jsem z takové kombinace klasiku poslouchat nemohl.
pozor: uznávám, že zavádím k dojmologické diskuzi. vztahuji k tomu, že jsem často slyšel skvelé bedny. zabité špatnou sestavou a zoufalou akustikou.
nebo naopak zdánlivě "slabé" bedny v sestavě dotažené na 105%
vážně u každého z hifistů záleží na tom levelu "audio-kopce"

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

lachim píše:záleží též na jakém levelu toho "audio-kopce" se zrovna nacházíš.
To je bezpochyby pravda.
Jen je potřeba vědět, že vrstevnice "audio-kopce" se poměrně často kříží... :)

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Lachime
nikde jsem nepsal o kombinaci 360tek s Vincenty ale o tom že 270ky(i Virtuosy) s 995kami hrály velice slušně(to jsi evidentně sám neslyšel a už jsme to řešili jinde).Jinde jsem také psal že mě spolu se třemi kolegy zvuk 360tek ve srovnání s Virtuosy ve studiu u p.Barletty(Hegel 300) vůbec neoslovil tak ti uf,uf posílám zpět.
Jinak kolegové výše *thumbs up*

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

johny52
"velice slušně" hraje přeci "cokoliv s čímkoliv". to je taková, pro mě, neuchopitelná informace.
(velmi slušně mi doma hraje xavian mia2 + pro-ject, 2 x ds-mono. ale hudbu bych na tom soustředěne poslouchat nemohl)
tudíž:
za sebe tvrdím, že kombinace vincent (třeba monobloky 995) + xavian (modely mnou uváděné) = nevhodná.
u mě hrálo zahuhlaně, zapatlaně.
ale též mohu napsat, že to hrálo velice slušně.
add. xn270... k těm uzavřeným regálům si "patlo- stroje" vincent neumím představit vůbec.
(majitelé těchto přístrojů nechť prominou)
slyšel jsem xn270 v různých kombinacích. nikdy s vincent. to máš recht.
ale mé domácí skušenosti se škálou beden xavian mi dovoluji dovozovat, že i k těmto superbním regálovkám je třeba jinou značku "železa".
( monobloky electrocompaniet nebo koncem marsh hrály úžasně)
ale máš pravdu, že kombinace xn270 + vincent 995 hraje velmi slušně. s takovou formulací souhlasím též.
.-)

xn360 + hegel - vůbec neznám. soudím jen to co jsem měl doma nebo co jsem testoval u někoho doma.
s hegel nemám vůbec žádnou zkušenost. znám jen z výstavy.

smysl mé rekace na tvůj příspěvěk hledej spíše v pokusu o "nakopnutí skrz fórum" k vyzkoušení kombinací "železa" + xavian
než nějaké kritice, prosím.

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

monobloky electrocompaniet nebo koncem marsh hrály úžasně)
Toto je pro mě neuchopitelná informace
My postiženi hluchotou bloudíce desítky let po úpatí audio kopce s prázdnými kapsami zasněně vzhlížíme k vrcholu kde sedí na trůnu on náš guru Lachim. :o

fotolaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fotolaik »

johny52 píše:monobloky electrocompaniet nebo koncem marsh hrály úžasně)
Toto je pro mě neuchopitelná informace
My postiženi hluchotou bloudíce desítky let po úpatí audio kopce s prázdnými kapsami zasněně vzhlížíme k vrcholu kde sedí na trůnu on náš guru Lachim. :o
johny52 : mas pocit, ze se lachim vymezuje do pozice "guru" ? napsal co slysel a jak to vnimal on - Ty jsi napsal co jsi slysel a jak jsi to vnimal - oba mate nejaky nazor - a sve nazory pisete - treba pro dalsi potencialni kupce / posluchace Xavianu - o tom tohle forum je ... to, ze jeho nazor neni souhlasny s Tvym - Te rozhodne neopravnuje ho zesmesnovat ... nebo ?

a zpet ke Xavianum - Xaviany ( 250 nebo 270 ) s koncem Marsh A400 byly velmi dobre ..

Odpovědět