Co právě poslouchám

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Co právě poslouchám

Příspěvek od Antony »

Tak, tak. Základní myšlenka. Podstatná vlastnost každého estetického objektu uměleckého díla.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Antony píše:
15 dub 2023 22:47
Tak se nám místní expert "DR4 je umecký zámer" zase rozepsal. Jest známo, že prázdný sud nejvíce duní, i vskutku je těch prázdných slov neúrekom. Z nich, jako poněkolikáté již, vyplývá, že tento pán o teorii umění ani nezavadil. No, to víme dávno, zato plkat o něm zkouší ze všech sil. Co mu chybí ve znalostech nahrazuje přebujelým egem. No, nech sa páči, je to jeho vizitka.

Pokud by znal alespoň malou násobilku základních pojmů, věděl by, že názor na kvalitu uměleckého díla je ryze subjektivní záležitost. Taková hodnocení jsou individuální a nepřenosná, a už vůbec nemají obecnou platnost. Tedy, že jeho pocity z tohoto alba nemají pražádnou argumentační hodnotu.
Ja som ani nicim neargumentoval, len som vyjadril svoj nazor, tak ako si ty udelil 4 a pol hviezdicky, ja som udelil 2. To, ze dokazem pocut lacne barlicky v podobe kvantizacie rytmiky a pouzivanie sluciek umelych perkusii a vypichnem to, to nema nic spolocne s prebujenelym egom. Len s tym, ze o nahravacich postupoch nieco viem. Dokonca si predstav, ze viem hrat aj na nastroj a mam za sebou niekolko rokov hudobnej teorire. Tak ako pocujem niekoho kto spieva mimo svoje schopnosti a musi si pomoct Autotunom. Tak ako fotograf, ktory dokaze na prvy pohlad vidiet retuse, tam kde nepouceny laik hyka nad krasou modelky. Subjektivny nazor, presne ako pises.

No a samozrejme, ze to na com pocuvas, je relevantna informacia - tak ako je pre mna relevantna pri vyjadreni "toto je hrozne drahe" informacia, ci to hovori niekto, kto zije zo socialnych davok alebo ci to hovori clovek s vysoko nadpriemernym prijmom. Popripade, ak sa bavime o vkuse a vnemoch - "robia tam vybornu pizzu" ma roznu hodnotu od cloveka, zo cely zivot nevytiahol paty z Jindrichovho Hradce a jeho skusenost je limitovana miestnou pizzeriou Corleone a krcmy U Nadrazi a inac budem brat doporucenie od rodaka z Neapola.

Proste, ked je niekto zvyknuty na pocuvanie frekvencne sprasenej hudby, kvoli reproduktorom, ktore nesplnaju zakladne parametre tonalnej vernosti a tomu co je ta cast "fidelity" v slove hifi, tak su pre mna jeho nazory na to co je kvalitny zvuk [este raz ZVUK, nie HUDBA"] uplne nerelevantne. A naopak viem pochopit, preco ti vadia moderne nahravky s casto zdorazenymi okrajmi pasma - ty uz mas bum cink zvuk aj bez toho, pridat tam este raz bum-cink to uz musi byt neznesitlne. Preto som napisal, ze uz mi je viacero veci jasnych, Nebol to ziadny osobny utok ani nic. Len dodatocna informacia, ktora mi niektore veci objasnila.

Prajem ti krasny den a vela krasnej hudby. Dufam, ze dnes objavis nieco co sa ti bude pacit rovnako ako Damanek a budes stastny.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Právě o tom to je. Další názorná ukázka.

Vychloubání (co všechno má a za kolik to koupil, kde všude byl a jak drahá zařízení poslouchal), nesouvisejících aspektů (nahrávací technické postupy, pizza), prostých lží ("Ja som ani nicim neargumentoval", "na com pocuvas, je relevantna informacia", "Nebol to ziadny osobny utok", atd..), zmatené podsouvání výmyslů a nesmyslů, to vše v kombinaci se zjevnou neschopností uchopení tématu, o čem se vlastně mluví. Je to prostě bída, s takovými bludy je pro mne zbytečné ztrácet čas. Je to jen nízký způsob komunikace, k němuž se shýbat nechci.

Také ti přeji, aby sis brzy koupil něco, co sem pak postneš i s cenou v librách, aby se ego blaženě povyšovalo. Pak budeš i ty šťastný.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Ačkoli podle kazatele fidelity víry pravé nemohu kvůli bednám mít moderní hudbu rád, užívám si ji v míře vrchovaté. Vždycky mne pobaví názory typu - tento obraz nemůže být dobrý, malíř nemá správnou techniku držení štětce, a považte, ani v Paříži nebyl.. Však o takové zhoubné namyšlenosti psal již Karel Čapek v povídce Muž, který dovedl lítat.

Nicméně právě teď poslouchám již poněkolikáté:
M-OPUS - At The Mercy Of Manann​á​n (2023) black vinyl, limited of 500 copies, Rude Chord Recordings RCR004
Digitál má DR7, deska zní podstatně lépe. Na vinyl jsem se hodně těšil, neboť než dorazil, album se u mne vyšplhalo na vrchol TOP 2023. Je tam už pěkná tlačenice ;)
Třetí deska těchto Irů v něčem navazuje na předchozí opus, cyber-punk operu Origins (2020). Ta pro mne představuje minimálně dílo desetiletí. Je tak velkolepá, že tři roky nejsem sto dokončit rozepsanou recenzi. Novinka (virtuálně vročená do 1972) se mi ze začátku zdála slabší, ale už ne-e. Muzika je prostě zázrak.
https://m-opus.bandcamp.com/album/at-th ... f-manann-n
Obrázek

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Aby toho nebylo málo, tak jako nášup:
STONED JESUS - Father Light (2023)
Nálepka hrdě hlásá - First pressing on black eco-vinyl (550 copies worldwide) Special Vinyl Mastering 24/88
Nehledě na marketing je to až odzbrojujícím způsobem skvělá nahrávka. O hodně lepší než jejich starší věci. Stoner sahající kamsi do blues a je uklidňující způsobem rozvážný. Možná by se chtělo říct doom, ale nejni tam ta jeho záhrobní zhoubnost. Cítím hlínu, kořeny, zahloubání. Chce se mi to poslouchat opakovaně, což je dobré znamení. Zvuk výborný, čistý, bez rozemletých špiček. Na digitálu DR6, LP je jiný masteringový kafe.
Obrázek

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

dadaft píše:
14 dub 2023 14:18
Obrázek
https://tidal.com/browse/album/267858871
OVERKILL - Scorched (2023)

Novinkové 20. album thrashové legendy. Trumfem Overkill zůstává výtečný zpěvák Bobby Blitz.
Pocitově --- mezi Exodus a Accept.
Super, hledal jsem muziku do auta na cestu po D1 do Phy. Už mám, budu nejrychlejší Ostravak na trati. *hura*
Přes řeku do stínu stromů.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

!face_DP.jpg
Progrock *palec* *palec* *palec* *palec* *palec*

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Hudba která se tady moc nevyskytuje:
Balthazar: Fever
Play It Again Sam, 2019
C4AF593A-DD46-4F74-A223-45E7C6BF995F.jpeg

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Fidji99:
"No tak skusal som sa vzit, ze co komu na tom moze imponovat - a len tak zo zvedavosti som si pozrel, ze ci niekde nenajdme merania Quadralov Titan ...
Nastastie sa mi podarilo najst nejake merania [aj zopar zaujimacvych diskusii] . No a uz sa nicomu co pise tuhla miestny arbiter dobreho vkusu ani necudujem. Ked niekto pocuva cely zivot takyto bum-cink lavor, tak to vela vysvetluje."
"Proste, ked je niekto zvyknuty na pocuvanie frekvencne sprasenej hudby, kvoli reproduktorom, ktore nesplnaju zakladne parametre tonalnej vernosti a tomu co je ta cast "fidelity" v slove hifi, tak su pre mna jeho nazory na to co je kvalitny zvuk [este raz ZVUK, nie HUDBA"] uplne nerelevantne. A naopak viem pochopit, preco ti vadia moderne nahravky s casto zdorazenymi okrajmi pasma - ty uz mas bum cink zvuk aj bez toho, pridat tam este raz bum-cink to uz musi byt neznesitlne."

Ano, ta diskuze je na můj vkus vedena zbytečně drsně, ale je to tak. Už jsme to nakousli např. v tématu "Reprosoustavy - Neumann KH 310".
Cituji např.:

Audafreak:
"Taky tím, že to hraje jen to, co je ve vlastní nahrávce, tak moderní kvalitní nahrávky znějí perfektně a ty desítky let staré míchané na kdovíčem už tak ne. Asi se míchaly pro poslech na repro typu bumcink, my starší pamatujeme, jak jsme navíc ještě vytáčeli bass, treble i volume doprava, že?"

DSOTM (tedy moje reakce):
"Jinak velmi trefný poslech ohledně starších nahrávek a jejich mixů, to ovšem u některých zdejších členů narazíš, ...
Už jsem to tu psal (i jiní), že na moderních rovně hrajících sestavách je pro poslech starších nahrávek ekvalizace tak trochu nutností. Jsou i výjimky, samozřejmě."

Audafreak:
"Vím, už jsem jednou narazil. Většině to totiž ekvalizuje vlastní repro, tak jim to nepřijde. Svým způsobem jim to závidím."

Takže chápu, že pokud někdo nepoužívá (nemá možnost) ekvalizace, tak poslech starších nahrávek (zejména rock a pop) na vintage bednách jako jsou např. ty zmiňované Quadraly Titan může být fajn a příjemný.
Pokud zde ovšem chci vystupovat jako znalec a autorita v oblasti kvality nahrávek, tak si tento fakt musím umět přiznat. A při "nesmlouvaném" posuzování technické kvality soudobých věcí buď použít jinou aparaturu nebo raději mlčet.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Jakože DR4 bude na moderních bednách hrát tak skvěle, až to budu považovat za umělecký záměr? A že za negativní poslechové dopady dynamické komprese můžou staré Titany, jinak by to vůbec nevadilo?
Povídej mi chvilku o tom..

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Pánové, netřeba se pořád osočovat, vše je velmi subjektivní. Název vlákna je "Zrovna poslouchám", tak poslouchejte a klidně se i vyjádřete. Je však brát v potaz, že je to subjektivní názor jedince a většinou z pohledu "líbí-nelíbí" a to není žádné skutečné hodnocení.
Pokud někdo chce zde uvádět určité hodnocení, je třeba vědět, že k tomu musí splnit i určité požadavky ( kromě DR - to změří každý Jouda ), jako kvalitní aparaturu, zvukově udělanou poslechovku a hlavně pro snahu to hodnotit to musí poslouchat v rovině, aby mohl hodnotit prácí zvukaře a vydavatele s jakými záměry to pustili ven. Pokud to někdo poslouchá dle jeho vkusu na zvuk a má s tím " zakrouceno", popř. to poslouchá na "hrbu, či lavoru", tak jeho názor nemá žádnou relevenaci.

Včera jsem rozbalil LP Petr Novák - 12NEJ ( Supraphon ), sice vyšla už v roce 2020, ale já se k poslechu nedostal až včera a pln očekávání jsem to vložil na kolotoč, protože se skutečně jedná o orginální nahrávky v tom čase. Pozor neplést s 12 Nej - černá ( Panton 1986 ), ta byla celá znovu nahraná s jiným aranžmá.
Čekal mně okamžitý šok a hned jsem se sápal po ovladači a točil volume dolu. Je to na tom LP nahráno o 5-6 dB silněji, než na ostatních LP, basy šly na dovolenou ( pravda ono jich tam moc není ) a agrese středovýšek mně zvedla z křesla, že jsem vzal do ruky ten obal a začal číst. Hned vše jasné: remastering Olda Slezák a k tomu není co dodat. Víc to nehodlám komentovat, je to zbytečné.
Za mně nakopat do dr*ky pro neuvěřitelnou drzost, kdy tam na titulce tlačí mega reklamu že " ORIGINÁLNÍ NAHRÁVKY " a pak to nechaj někoho takto to zmrskat. Vypadá to, že jsme všichmy v p....., protože už ani LP nebude možné v alespoň nějaké přijatelné kvalitě zakoupit.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

S panem Slezákem jsem si kdysi psal ve věci jím produkovaného zvuku. Bylo to kvůli LP remasteru Meditace, kdy ze sterea udělal mono, a další zhůvěřilosti. On je ovšem pevně přesvědčen, že to dělá skvěle páč je zkušený odborník. Prostě další Fidji..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Leony5:
TNNE jsem hodně poslouchal ještě když se jmenovali NO NAME. Zřejmě pod tíhou úspěchu jmenovců ze Slovenska změnili posléze název na TNNE, což plně chápu.. :)
Díky za upozornění na novinku.

edit - vše DR6 a DR7..
Kdybych měl ty správné bedny, bylo by to samozřejmě zvukově úžasné a skvělé, ale s těmi Titany to prostě nedám.. Mea culpa.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ale DR8 uz je ok, co?

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Antony píše:
16 dub 2023 11:41
Jakože DR4 bude na moderních bednách hrát tak skvěle, až to budu považovat za umělecký záměr? A že za negativní poslechové dopady dynamické komprese můžou staré Titany, jinak by to vůbec nevadilo?
Povídej mi chvilku o tom..
Antony, pochopil jsi že přechozí komentáře nebyly o DR ale o frekvenční charakteristice těch tvých Titanů? A že pro relevantní posouzení technické kvality nahrávky by to mělo být tak jak píše ve svém příspěvku Oldear?

Odpovědět