Tento víkend jsem se vystříhal jakýchkoliv experimentů a vychutnával si jen ověřenou kvalitu klidné evropské klavírní hudby.
Tedy klidnou a klavírní s výjimkou hned prvního alba - hybného a hammondovského:
Ondřej Pivec Organic Quartet - "Never Enough" (Animal Music, 2007)

Kdesi psal Petr Ostrouchov, že kvůli vydání toho alba založil Animal Music. I kdyby již nikdy nic dalšího nevydal (což se naštěstí nestalo), stálo by to za tu námahu.
Pro mě jedno z nejlepších českých jazzových alb polistopadové éry.
Bobo Stenson, Anders Jormin and Paul Motian - "Goodbye" (ECM, 2005)

Švédský klavírní lyrik. Vtahující poetik Bill Evansovského ražení. Subtilní, ale přesvědčivý.
Btw.: bubeník Paul Motian (roč.1931) byl v počátku šedesátých let člen nejlepšího Evansova tria.
Helge Lien Trio - "Hello Troll" (Ozella Music, 2007)

Klasické klavírní trio, tři Norové hrající spolu od roku 2000. Nezaměnitelný výraz. Lyrické balady. Hráčská radost. Zdá se mi, že v jejich hře slyším inspiraci Keithem Jarrettem a Bobo Stensonem.
A jejich letošní album " Natsukashii" je prý ještě lepší.
a závěr tvořilo skvělé album (nejen) pro poslech po desáté hodině večerní.
Leszek Możdżer - "Komeda" (ACT, 2011)

Co k tomu napsat. Możdżer vzal Komedovy nejkrásnější skladby a úchvatně je zpracoval
viz. video na stránkách ACT:
Leszek Możdżer -" The Law and the Fist"
http://www.actmusic.com/product_info.ph ... cts_id=336
Výbornou recenzi na toto album napsal v posledním (09/2011) čísle Harmonie Igor Wasserberger. Z poslední věty jeho recenze vybírám "...neskutečně dokonalé provedení ...".
Dal mu 5H=skvělé, pro mě trochu zklamání.
Dal bych mu "Tip Harmonie"=výjimečné!
CDčko pomyslně zakládám do regálu s označením "Léčivá hudba", kde bude stát hned vedle alba Charlie Hadena a Pata Methenyho - "Beyond the Missouri Sky"