Dežo Ursiny a Provisorium
Dežo Ursiny a Provisorium
Dnes se mi dostalo do rukou toto LP a nemohu se ho nabažit. Neuvěřitelná hudba, nadčasová, krásná.. A to většina těch písní vznikla mnohem dřív než slavná artrocková alba ostatních světových a mnohem věhlasnějších skupin! Klobouk dolů před těmito hudebníky. Škoda že jim tehdejší doba aspoň trošičku nepřála, mohlo být takových skvostů o něco víc.. No nic, jdu si to pustit znova. A to mi společně s touto deskou přišel ještě originál Kuřete v hodinkách, které zatím neznám a jeho první poslech jsem si šetřil právě pro tento vinyl..
Re: Dežo Ursiny a Provisorium
Opět jsem se díval na data vydání jiných význačných alb a nemohu si pomoct. Například DSOTM od Pink Floyd šel ve stejný rok a byť to album mám neskutečně rád, tahle deska ho u mě momentálně "válcuje" na celé čáře! Sám tomu nemohu uvěřit, ale ta melodická stránka (Ursiny+Filip) s rytmikou Flamenga mi přijde snad ještě lepší..
Vitaj v klube. Ja som Ursinymu prepadol asi pred 10 rokmi a stále ma rovnako baví. Vždy si nájdem v jeho hudbe niečo nové, krásne, čo mi predtým uniklo. Vďaka za neho. A aj za M.Vargu. Pre mňa dve najvýznamnejšie hudobné osobnosti.
A čo neskoršie albumy od D.Ursinyho? Čo tak Pevnina detstva?
A čo neskoršie albumy od D.Ursinyho? Čo tak Pevnina detstva?
Trochu ste ma navnadili,
Provosorium mám len na mptroskách, takže tým si ubližovať nebudem, no zato mám na LP toto :
Momentálne sa vrtí na gramu.
Dežo to je samostaná entita členúca sa v čs hudbe, netreba slov.
Shony.
Provosorium mám len na mptroskách, takže tým si ubližovať nebudem, no zato mám na LP toto :
Momentálne sa vrtí na gramu.
Dežo to je samostaná entita členúca sa v čs hudbe, netreba slov.
Shony.
Nemám rád u hudebních umělců nadnesená hodnocení, mnohdy až fanatická. Každý umělec má své posluchače. Někdo je více populární, někdo má menší okruh fandů.
Není mnoho umělců česko-slovenských, které bych nějak hodně obdivoval. Myslím komplexně, za jejich dosavadní celoživotní pouť na poli hudebním.
Možná tak 6-7.
Ovšem jeden vyčnívá. A to je právě Dezider Ursíny. Když to trochu přeženu, je to (byl) endemit se vším všudy.
Prakticky všechna jeho díla převyšují ta, u ostatních. Samozřejmě u mne. Nebo mě?
Není mnoho umělců česko-slovenských, které bych nějak hodně obdivoval. Myslím komplexně, za jejich dosavadní celoživotní pouť na poli hudebním.
Možná tak 6-7.
Ovšem jeden vyčnívá. A to je právě Dezider Ursíny. Když to trochu přeženu, je to (byl) endemit se vším všudy.
Prakticky všechna jeho díla převyšují ta, u ostatních. Samozřejmě u mne. Nebo mě?
Presne tak Boxer, nechcel som to rozpisovať aby som sa nezamotal do roznych klišé a podobných sračiek ale to botanické slovo Endemit ho skutočne vystihuje.
Pre istotu som si pustil aj Kuře v hodinkách, samozrejme na prvom vydaní LP, aby som vedel čo tam do toho dala rytmika Flamengo a čo bol Dežo.
Prajem príjemný posluch kvalitnej ale hlavne ľudskej hudby Shony.
Pre istotu som si pustil aj Kuře v hodinkách, samozrejme na prvom vydaní LP, aby som vedel čo tam do toho dala rytmika Flamengo a čo bol Dežo.
Prajem príjemný posluch kvalitnej ale hlavne ľudskej hudby Shony.
No aby sme sa dostali až celkom k jadru pudla dosť doležitá osoba v hudobnom živote Deža bol Jaro Filip, tiež nedocenená figúrka pop a rocku, ale o ňom nech prehovoria znalci ...
Shony
Shony
Chlapi, robíte mi radost. Uz som sa bal, ze sa na tieto nase osobnosti pri tych svetovych akosi zabuda. Pritom aj z hladiska audiofilskeho si posluchac pride na svoje. O umeleckej hodnote ani nehovoriac. Mne sa pri pocuvani Deza casto otvaraju akesi nove svety, nieco sa vo mne nastartuje, je to silny zazitok.
J.Filip je trochu ina kapitola, mam ho taktiez velmi rad, ci uz ako muzikanta, humoristu alebo herca. Do Dezovej muziky vela vlozil, hrali spolu takmer na vsetkych albumoch, jeho styl hrania idealne k Dezovi zapasoval. Pacia sa mi vsak aj jeho solove albumy,ktore su bohuzial dost malo zname. No a spolupraca s Lasicom a Satinskym, to je dalsia kapitola.
J.Filip je trochu ina kapitola, mam ho taktiez velmi rad, ci uz ako muzikanta, humoristu alebo herca. Do Dezovej muziky vela vlozil, hrali spolu takmer na vsetkych albumoch, jeho styl hrania idealne k Dezovi zapasoval. Pacia sa mi vsak aj jeho solove albumy,ktore su bohuzial dost malo zname. No a spolupraca s Lasicom a Satinskym, to je dalsia kapitola.
Jaro Filip, mam album Cez Okno je skvěle a jeho posledni Ten čo hraval s Dežom je vynikajici, texty na toto cd napsal R.Miller s kterym po Dežově ,odchodu' vytvořili podobnou skladatelskou dvojici a nahrali hodně skvěle hudby.
Ursinyho mam velice rad a mam vše co oficialně vydal a posloucham ho asi 30 let. Je to už srdečni zaležitost.
No ne, reakce téměř po roce, už jsem ani nedoufal..
Sbírku jsem samozřejmě doplnil. I díky jednomu členovi zdejšího fóra mám alba Pevnina detstva, Nové mapy ticha, Modrý vrch, 4/4 a Zelená, vše v perfektním stavu. Dežo mě drží, asi to bude láska na celý život. Mám rád ten jeho "ledabylý" jakoby "znuděný" zpěv. To jsem ještě u nikoho neslyšel. A o kvalitě Štrpkových textů se netřeba rozepisovat. Zkrátka hudební poezie (já se klišé nebojím použít )..
Sbírku jsem samozřejmě doplnil. I díky jednomu členovi zdejšího fóra mám alba Pevnina detstva, Nové mapy ticha, Modrý vrch, 4/4 a Zelená, vše v perfektním stavu. Dežo mě drží, asi to bude láska na celý život. Mám rád ten jeho "ledabylý" jakoby "znuděný" zpěv. To jsem ještě u nikoho neslyšel. A o kvalitě Štrpkových textů se netřeba rozepisovat. Zkrátka hudební poezie (já se klišé nebojím použít )..
Nedávno se konečně Opus pustil do reedicí. Vychází to po tvou řadovkách..www.opus.sk. Není to sice reprezentativní remasterované vydání v pěkném balení, ale díky bohu alespoň za toto.
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno
Dle mého skromného názoru se nikdo lepší na česko slovenské scéně neobjevil pro mne v tomto regionu naprostá jednička.