V dnešním pošmourném odpoledni/podvečeru jsem se pohroužil hluboko do hudební historie - až do 14. stol. A díky přidanému gregoriánskému chorálu ještě hlouběji.
Dostal jsem tuto LP desku darem a jen tak se jí nevzdám. Je to hudba mému uchu velmi lahodící. Nahráno stylově v katedrále Panny Marie v Remeši, vylisováno v USA před bezmála 50 lety. Deska cestovala po světě téměř jako autor této výborné hudby. Krásně mi do dnešního počasí sedla.
Ale pozor, toto není hudba pro každého.
Guillaume de Machaut - Notre Damme Mass
Re: Guillaume de Machaut - Notre Damme Mass
De Machaut byl i zajimava osobnost, nam blizka svym spojenim s Janem Lucemburskym - http://cs.wikipedia.org/wiki/Guillaume_de_Machaut
Jeho pisne, nahrane souborem Ars Cameralis, ktere vysly pred casem nakladatelstvi Matous taky stoji za poslech
(jinak ale nerozumim poznamce, ze to neni hudba pro kazdeho)
Jeho pisne, nahrane souborem Ars Cameralis, ktere vysly pred casem nakladatelstvi Matous taky stoji za poslech
(jinak ale nerozumim poznamce, ze to neni hudba pro kazdeho)
Re: Guillaume de Machaut - Notre Damme Mass
To je myšleno tak, že se to nemusí všem líbit (ostatně to platí u každé hudby) a může to být pro dnešního posluchače ,uvyklého na uhlazené melodie Bachovy, Mozartovy a jiných, poněkud méně stravitelné (může se zdát, že zpěváci zpívají falešně, ale ve své době byly takové sledy tónů běžné).