to Antony:
Já vím, že to nemá cenu, ale přeci jenom ještě jedna reakce.
Celé toto téma vzniklo jako komentář k určité nahrávce (která se mi líbí) a jako dotaz, zda to někdo slyšel a jak to hodnotí.
Všechny odpovědi jsou psané jako osobní (tj. subjektivní) hodnocení, se stručnějším nebo podrobnějším popisem jak kdo nahrávku vnímá.
Tvoje hodnocení bylo extrémně špatné ("čiré zlo") a byl jsi to ty, který jako první uvedl nějakou stručnou analýzu dat (DR, peak), tedy
objektivní data. Asi to mělo podpořit tvůj názor.
Já jsem tato data zkontroloval a uvedl jsem je v detailnější formě, kromě jednočíselných údajů i zobrazení celého průběhu skladeb. Tato data, tedy
objektivní údaje, naprosto nepotvrdila tvoje tvrzení (
"přesycený zvuk ... honosná stěna bez jemných detailů ... všechny skladby srovnané do 0,00").
Takže ano, hodnocení nahrávky je v zásadě subjektivní záležitost, ale pokud při tom opomíjíš nebo dokonce dezinterpretuješ objektivní údaje, čili uvádíš nepřesné nebo nepravdivé informace (protože se ti to nelíbí - ano, to jsi psal vlastně o sobě!) tak je to tvoje hodnocení bezcenné. Ani subjektivní hodnocení nemůže ignorovat nebo překrucovat objektivní data. Pak už to není hodnocení, ani názor ale pouhé přesvědčení. A přesvědčení vyvrátit ani potvrdit nelze.
No a to, že jako první začneš uvádět na podporu svých názorů nějaká data a ve chvíli, kde se ukáže, že jsou vlastně v rozporu s tvým tvrzením tak napíšeš že: "
Přiložená analýza skladeb - výpovědní a argumentační hodnota nula", tak to není směsné, to je smutné.
To už není přesvědčení, to je fanatická víra.
Měření basů - napsal jsi: "Spíš u tebe by se dal konstatovat problém v nedostatečnosti basů ... lidi s blbě hrajícím aparátem se jeho vady snaží přeřvat a přebouchat".
Tak jsem ti poslal výsledky měření mého poslechového prostoru, tedy objektivní informaci ukazující, že nedostatečností basů netrpí. A taky jsem se ptal jak to vypadá u tebe, jestli máš nějaké výsledky měření? Jen jsi to nějak zamluvil těmi sluchátky.
Takže já vím, že u mě ty basy jsou opravdu jenom "mezi židlí a zdrojem signálu".
Abych to na závěr trochu odlehčil, tak se ještě vrátím k tomu nešťastnému "originálu uměleckého díla". Nějak jsi se do toho zamotal.
Napsal jsi: "Správně je původní
záznam jako
originál uměleckého díla".
Dále jsi napsal: "
Hudebník ani dirigent není posluchač. Jejich pohled na hudbu je zcela odlišný. Pro účely posuzování reprodukované hudby jsou v podstatě diskvalifikovaní profesionální deformací".
A pak ještě: "
Zvukař je autorem hudebního díla asi tak, jako je zedník autorem architektury. Oba to dílo můžou slušně zmrvit, ale nejsou nositeli myšlenky.
Hudebník a dirigent - pokud nehrají vlastní skladby, opět jen řemeslná síla bez autorského ducha".
Tak kdo je tedy autorem toho původního záznamu, neboli jak říkáš originálu uměleckého díla
???