JEAN-LUC PONTY-IMAGINARY VOYAGE
JEAN-LUC PONTY-IMAGINARY VOYAGE
Co řikáte na tohoto houslového virtuoza ? Poslouchám tuto desku, kterou jsem kdysi dostal od kamaráda. Protože byla za mého mládi projetá několika večírky na různých gramofonech někdy nevalné úrovně, vydražil jsem před několika minutama na ebay jinou.

Re: JEAN-LUC PONTY-IMAGINARY VOYAGE
Nikdo ho nezná ? Hrával taky v Mahavishnu orchestra s Johnem McLauglinem, s Janem Hamrem, Alanem Vitoušem ...
a taky se Zappou,třeba výborné album

Ale jasně že zná. Vždyť je to velká hvězda.fox píše:Nikdo ho nezná ?
Udělal přesně to samé, co udělal Charlie Christian mezi kytaristy, Jimmy Smith mezi varhaníky a Jaco Pastorius mezi jazzovými basisty: elektrifikoval svůj nástroj.
V roce 1973 odešel do USA a hrál nejdříve s Frankem Zappou a později s s McLauglhlinovým (druhým) Maahavishnu Orchestra.
Pak se dal na sólovou dráhu a v druhé polovině 70.let nahrál řadu úspěšných desek. "Inner Voyage" mezi ně patří.
Osobně pak nejraději mám o rok později vydanou "Enigmatic Ocean" (1978)

A měl-li bych doporučit nějakou (dle mého mínění) zajímavou specialitku, tak by to zřejmě byla deska:
"Jazz Violin Summit" (1966)

resp. reedice z roku 1999

Kde 24 letý (!!!) Jean-Luc "paří" s o generaci - dvě staršími borci: Stephanem Grapellim, Stuffem Smithem (rok před jeho skonem) a s (na coveru nezmiňovaném) dánským houslistou Svendem Asmussenem.
Ta deska je dokument čtyř různých herních stylů, čtyř pojetí jazzových houslí a jejich občas kontrastní hry, jindy zase splynutí.
Mám rád Acatama Experience

nebo No Absolute Time

nebo No Absolute Time