Ještě pořád poslouchám radio FM
Re: Ještě pořád poslouchám radio FM
Koupíš za pár korun konektor do toho ant. vstupu 75 Ohm, v konektoru připojíš lankový drát na ten střed (kroužek okolo je stínění a nesmí být s tím středem zkratované) a drátová anténa je hotová... Takové (podobné) antény většinou výrobci dodávají s FM tunerem. Já ji mám k Technics ST-GT550:-)
Naposledy upravil(a) muchacho dne 03 pro 2024 07:03, celkem upraveno 1 x.
Pro místní příjem "na metr drátu" to stačí ale, pohyb osoby v místnosti
vyvolá krátkodobý útlum (fading) signálu.
vyvolá krátkodobý útlum (fading) signálu.
Zdar Lechosi
. Tak samozřejmě kus drátu není ideální , zalezi na citlivosti toho kterého tuneru , na místě ( bydliště) , na umístění v bytě. Když je tuner dost citlivý, tak stačí strčit kus drátu ( zakončit nějakým třeba tycinkovym konektorem, nebo jen tlusteji pocinovat konec lanka, a strčit to do té vnitřní dutinky 75 ohm na fotu). Pokud pohyb osob (
) v místnosti jak píšeš to bude ovlivňovat, tak zkusí ten drát hodit místo nahoru třeba doleva atd , prostě si s tím pohrát. To už je na uvážení každého zda to bude stačit, nebo holt nic jiného nezbyde a jít do antény.
Mně osobně se nestalo že by pohyb osob byl problém
Mně osobně se nestalo že by pohyb osob byl problém
kup si jednoduchý dipól (viz. odkaz) a nevymýšlej chujoviny. Takovej kolenovrt snad nejsi? Anténa je nejdůležitější část pro příjem, kde nic není ani smrt nebere...
https://www.conrad.cz/cs/p/renkforce-rf ... 69418.html
https://www.conrad.cz/cs/p/renkforce-rf ... 69418.html
Díky za odkaz.
Je to jak píše MPK. Toto je nejjednodušší příjem VKV na pokojovou anténu, když z nějakých důvodů nemůže být ta venkovní klasická YAGI. Přesně taková se dodávala k novým tunerům, jako nouzová a to není žádný drát. Drát tam byl přibalen pro případný příjem AM. Pokud vím tak většina jej ani nerozbalila. Pokud někdo někomu radí na příjem VKV do 75 Ohmového konektoru "drát", tak je to na pár facek, bez ohledu, že to může být v některých případech funkční.
BTW: doba pokročila a objevily se nějaké miniaturní udělátka na bázi 75 Ohmového kabelu, které visí na tom konektoru. Je toho plný internet a snad to i funguje. Já jsem to nezkoušel, ani hrát na to neslyšel. Já zásadně nepletu z ho*na bič a používám to, k čemu je co určené.
Dnes je příjem VKV problematický, protože pásmo je zahlceno množstvím lokálních soukromých stanic, kde jde v podstatě jen šíření reklamy a dálkový příjem je tak, až na vyjímky, vyloučený. VKV používám občasně jako podkres, přijímám v podstatě jen lokální stanice na anténu tříprvkovou Yagi pod střechou. Za totáče jsem měl na střeše 14 ti prvkovou Yaginu + předzes s BFT a dalo se přijímat z NSR a Rakouska ( přes 200 km ). Tuner byl Technics ST-S4T, skvělý "starý stroj" a nostalgicky na něho vzpomínám. Tyto časy dálkového příjmu jsou však pryč.
BTW: doba pokročila a objevily se nějaké miniaturní udělátka na bázi 75 Ohmového kabelu, které visí na tom konektoru. Je toho plný internet a snad to i funguje. Já jsem to nezkoušel, ani hrát na to neslyšel. Já zásadně nepletu z ho*na bič a používám to, k čemu je co určené.
Dnes je příjem VKV problematický, protože pásmo je zahlceno množstvím lokálních soukromých stanic, kde jde v podstatě jen šíření reklamy a dálkový příjem je tak, až na vyjímky, vyloučený. VKV používám občasně jako podkres, přijímám v podstatě jen lokální stanice na anténu tříprvkovou Yagi pod střechou. Za totáče jsem měl na střeše 14 ti prvkovou Yaginu + předzes s BFT a dalo se přijímat z NSR a Rakouska ( přes 200 km ). Tuner byl Technics ST-S4T, skvělý "starý stroj" a nostalgicky na něho vzpomínám. Tyto časy dálkového příjmu jsou však pryč.
By mě zajímalo Oldeare, co ty máš společnýho s elektrikou, že tu radíš jak se má co dělat, a co je na pár facek když se to nedělá podle návodu. Drž se tedy navodů, tak je to správné koneckonců....
Že se to dá nějak obejít, to není parketa pro tebe. Já narozdíl od tebe se s nějakými problémy s elektrikou a elektronikou setkávám každý den ( krom víkendu abych nekecal - i když to taky občas něco opravím
) - dělám totiž elektromechanika na trolejbusech a elektrobusech , a věř nebo nevěř, člověk si občas musí poradit v různých situacích , improvizovat, opravdu vše nejde podle plánů, návodů, kolikrát jsou schémata obecná nebo na jiný typ , a je to třeba spravit, zprovoznit či přijít tomu na kloub....
Delam to už hodně dlouho , a nevidím důvod když se řeší takovýto " významný problém" nějak si nepomoci ke koneckonců tomu samému výsledku.
Ten umí to, někdo jiný zas ono
A prosím - nepiš mi soukromé zprávy, jsou hnusné a urážlivé bez výjimky
Že se to dá nějak obejít, to není parketa pro tebe. Já narozdíl od tebe se s nějakými problémy s elektrikou a elektronikou setkávám každý den ( krom víkendu abych nekecal - i když to taky občas něco opravím
Delam to už hodně dlouho , a nevidím důvod když se řeší takovýto " významný problém" nějak si nepomoci ke koneckonců tomu samému výsledku.
Ten umí to, někdo jiný zas ono
A prosím - nepiš mi soukromé zprávy, jsou hnusné a urážlivé bez výjimky
Ještě teda přiložím foto - je to tedy na pár facek pro někoho, ale funguje to - a ne že někdy . Ani pohybující se osoby to neovlivňují
. Signál dostatečný, tak proč ne.
Oldear, facky si odpusť. Jak jsem psal, Technics dodává jako nouzovku kus drátu do 75 Ohm konektoru FM a pro AM dodává anténu navinutou na rámeček a ta má dva konce do svorky. To máš trochu popletené. Zcela jistě tomu nebudeš věřit, ale i na ten hloupý kus drátu FM tuner hraje! Vše záleží na místě poslechu, když jsi dosahu silného vysílače, odkud vysílají oblíbené stanice, tak to je v pohodě a když někdo chce přijímat vzdálené vysílače, tak se pochopitelně bez venkovní antény neobejde.. Ať si do tuneru každý připojí co chce, ale Sto61 se ptal na drát a na to jsem odpovídal.
Panstvo, vidím, že pro Vás pletení biče z ho*na je zcela běžná záležitost, tak jak je libo. Nikde jsem nepsal, že to nefunguje ve smyslu, že to nebude hrát. Hrát to bude, ale jak? Správně píšete, že je dodáván k některým tunerům drát jako "nouzovka". Tazatel sice píše o drátu, ale chtěl pokojovou anténu pro příjem VKV, jako náhradu rozvodu STA, kde to dříve měl zapojené. Pro příjem VKV se ale používá tzv. dipol, který lze vyrobit i jako náhražku např. z kabelu 300 Ohmů specifické délky pro přijímané pásmo a podle směru příjmu jej umístnit skrytě někam za skříň, podle směru příjmu a na svod zapojit tzv. symetrizační člen na 75 Ohmů. Tak je to správně a bez zkreslení. Tazatel si to udělá, jak bude chtít ( buď správně a nebo nouzově ) a Vy možná gůglete, možná se v tom dále šťourejte tím klacíkem, ale bacha hlavně na ty trolejbusy.
Jestli můj příspěvek někoho pohoršil, tak sorry. Jen jsem se snažil poradit, jak to správně má být. Vím, je jiná doba, důležité jsou jen ty nuly a jedničky, ale některé jedince bohužel už vůbec nezajímá ta podstata a to je, co do těch jedniček a nul bylo převedeno. Smutné.
Pesi, SZ Tobě určitě neeee. SZ mohu napsat jen tomu, s kým se dá komunikoval déle než 30 vteřin.
Jestli můj příspěvek někoho pohoršil, tak sorry. Jen jsem se snažil poradit, jak to správně má být. Vím, je jiná doba, důležité jsou jen ty nuly a jedničky, ale některé jedince bohužel už vůbec nezajímá ta podstata a to je, co do těch jedniček a nul bylo převedeno. Smutné.
Pesi, SZ Tobě určitě neeee. SZ mohu napsat jen tomu, s kým se dá komunikoval déle než 30 vteřin.
Dipol je pomerne výrazne smerový a ak je signál dostatočne silný(odstup signál/šum) a prijíma sa viac staníc z rôznych smerov, tak ten kus drátu ako "náhražková" anténa plne vyhovuje, aj na "slušný" stereo príjem. A žiadne skreslenie to nespôsobí.Pro příjem VKV se ale používá tzv. dipol, který lze vyrobit i jako náhražku např. z kabelu 300 Ohmů specifické délky pro přijímané pásmo a podle směru příjmu jej umístnit skrytě někam za skříň, podle směru příjmu a na svod zapojit tzv. symetrizační člen na 75 Ohmů. Tak je to správně a bez zkreslení.
Oldear, ak chceš dobrú anténu na diaľkový príjem, tak si vyhľadaj "HB9CV". Voľakedy za totáča som s tým lovil "západné" stanice..

Stylovým doplňkem jsou TV "parohy" teleskopy, často mají interní zesil...
doladí se délkou prutů.
doladí se délkou prutů.
BVa
HB9CV, vím o čem je řeč. Někteří kolegové s ní též experimentovali, byla to samovýroba, ale kritika byla na její oříznuté pásmo. Ty okraje nebrala. Existovali i výkonnější antény a podložený předzesem - byl příjem výborný. Jen obava ze silného větru, který s tím monstrem na stožáru na střeše lomcoval. Dnes už je to passé. To rozhlasové pásmo je zahlceno množstvím lokálních stanic a rušené wifi a pod. a tím je dálkový příjem většinou znemožněn. Jen v některých případech, např. na 94,7 a 94,4 ( Hohen Bogen a Brotjackelriegel ) analogového Bavorského radia B3 se to dá, dokonce i na "jen" tříprvkovou Yagi po střechou ( ale dům na kopci ) s předzesem. Naštěstí kolem těchto kmitočtů a z tohoto směru nejsou žádné silné místní.
Při kvalitní anténě je vždy silnější signál a lepší S/N. Na ty nahrážkové je to na hranici mono/strereo a pokud naskočí stereo, tak to může být zašuměné. To vše je už dnes historie, ale byly to skvělé časy.
Ti mladí to mají jako raritu a my starší jako nostalgii. Zrovna nedávno jsem narazil ve skříní na FM Converter Sencor a vzpoměl si jak jsem na něj stál frontu v Tuzexu a těšil se, že i na ten "západní" tuner Technics budu moci přijímat stanice v ČSSR. To je historie za 500.
HB9CV, vím o čem je řeč. Někteří kolegové s ní též experimentovali, byla to samovýroba, ale kritika byla na její oříznuté pásmo. Ty okraje nebrala. Existovali i výkonnější antény a podložený předzesem - byl příjem výborný. Jen obava ze silného větru, který s tím monstrem na stožáru na střeše lomcoval. Dnes už je to passé. To rozhlasové pásmo je zahlceno množstvím lokálních stanic a rušené wifi a pod. a tím je dálkový příjem většinou znemožněn. Jen v některých případech, např. na 94,7 a 94,4 ( Hohen Bogen a Brotjackelriegel ) analogového Bavorského radia B3 se to dá, dokonce i na "jen" tříprvkovou Yagi po střechou ( ale dům na kopci ) s předzesem. Naštěstí kolem těchto kmitočtů a z tohoto směru nejsou žádné silné místní.
Při kvalitní anténě je vždy silnější signál a lepší S/N. Na ty nahrážkové je to na hranici mono/strereo a pokud naskočí stereo, tak to může být zašuměné. To vše je už dnes historie, ale byly to skvělé časy.
Ti mladí to mají jako raritu a my starší jako nostalgii. Zrovna nedávno jsem narazil ve skříní na FM Converter Sencor a vzpoměl si jak jsem na něj stál frontu v Tuzexu a těšil se, že i na ten "západní" tuner Technics budu moci přijímat stanice v ČSSR. To je historie za 500.
- Přílohy
-
Ale Oldeare, já byl včera v hospodě , a tam se povídá, a někdo se mnou vydržel třeba i minutu možná i dýl , tak nevím co furt máš 

Čekal jsem, ře Ti to docvakne, ale bohužel. Takže s nápovědou: hledej Werichovy citáty.