Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
ciba
Kontaktovat uživatele:

Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays

Příspěvek od ciba »

Vynikajicí moderní jazz , kvalitně nahraný LP 180 g .
Obrázek

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Re: Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays

Příspěvek od sostakovic »

Také doporučuju toto album všem posluchačím Keitha Jarretta a nejen jim!
Opravdu skvělý zážitek.

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

ciba píše:Vynikajicí moderní jazz
Přidávám se k chvále. Vynikající moderní zpracování klasických jazzových standardů.

Na jednu stranu mám velmi rád jeho koncerty (jedna zda kolínský, vídeňský, pařížský, z La Scaly apod.), dlouhé elegické improvizace, na druhou stranu se mi líbí jeho trio v kratších standardech. A to druhé trefuje toto album (záznam z tokijského koncertu 2001) zcela naplno.

Nutí mě vytahovat z archivu CDčka a srovnávat.
Úvodní "Strollin' " s albem Horace Silvera "Horace-Scope" (1960)
Titulní "Yesterdays" z broadwayského muzikálu Roberta (1933) nahrál skvěle Bud Powell na desce "Jazz Giant". Ze stejného muzikálu je na Yesterdays ještě skladba "Smoke Gets in Your Eyes".
Závěrečná “Stella By Starlight” - srovnávám jednak s Miles and Trane "The Complete Columbia Recordings" (1958), jednak s Bill Evans "Conversations with Myself" (1963).

Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“.

Co skladba to diamant...

Jediné co mě při pohledu na toto album rozesmutní je ... věk všech tří interpretů :( Tajně doufám, že archivy jejich nahrávací společnosti jsou narvány dosud nevydanými nahrávkami a ještě za třicet let budou vydávat dosud nevydané.

Btw.: LP je v Bontolandu (Palác Koruna) za cca 650,- Kč.

ciba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciba »

Zbyněk - naprosto vyčerpávající a přesné , prostě geniální hudba a geniální hudebníci ..

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

Cibo - shodneme se: to album je už teď, pár týdnů po vydání, jednoznačně klasika :!:

Když jsem výše zmiňoval onen muzikál z třiatřicátého "Roberta", tak autorem hudby je Jerome Kern.
A 9.června v USA vychází deska "Oscar Peterson Plays the Jerome Kern Songbook", nahrávky z roku 1952.
Album zavírají skladby "Smoke Gets in Your Eyes" a "Yesterdays".
Zase bude co srovnávat.
Jasně, v porovnání s rafinovaným Jarrettem bude Petersonovo pojetí jednoduší, ale pal čert - je to jako s jídlem - někdy mám chuť na to, jindy na ono.

link: http://www.amazon.com/Oscar-Peterson-Pl ... 73&sr=1-43

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Ahoj Zbyňku,
musím ohodnotit tvůj skvělý přehled v jazzu!!! *thumbs up*
Jsem v tomto oboru začátečník a pomaličku se rozkoukávám.
Jediné, co mám zatím naposloucháno a můžu tedy porovnat je "Strollin' "
Mě je bližší trošku složitější podání Jarretta před přímočařejším Silverem.
Díky za příspěvek a piš víc!
Pomáháš hodně (snad nejen mně) k objevování světa jazzu *thumbs up*

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

To jsou ale silná slova. 8-) Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb, by mě nenapadlo čekat něco obzvláštního (kromě naprosto dokonalé hry). Navíc jde o několikátý vejškrabek z turné v roce 2001, což by nedůvěru ještě posilovalo. Ale šanci mu dám, když tak básníte. Neděláte to jen proto, že jde o první vinyl ECM po x letech, že ne? 8-)

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

Pánové, brzděte, tolik chvály si nezasloužím.
Ale beru to, že každý z nás si rád přečte co a proč poslouchají ostatní.
Humpfe, Ty máš evidentně naposloucháno a jazz máš v malíčku. Piš sem více a inspiruj nás, rád si Tvoje názory čtu.
humpf píše:To jsou ale silná slova. 8-) Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb, by mě nenapadlo čekat něco obzvláštního (kromě naprosto dokonalé hry). Navíc jde o několikátý vejškrabek z turné v roce 2001, což by nedůvěru ještě posilovalo.
Je to tak, v roce 2001 jezdili po světě jak čerti a jsou vydána alba "The Out-Of-Towners", "Always Let Me Go" a "My Foolish Heart".
"Yesterdays" jsou nahrány v dubnu 2001 na japonském turné stejně jako "Always Let Me Go".
Ale zatímco "Always..." jsou čistě imporovizace, tak "Yesterdays" jsou zase jen standardy.
humpf píše:Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb ...
V mém vidění Jarretta mi jeho (překonané) onemocnění dělí jeho diskografii. A mezi deskami ze standardy v období "po nemoci" je (pro mě) "Yesterdays" druhá nejlepší deska. Více se mi líbí jen "Whisper Not" z tuším 1999.
"Yesterdays" se mi líbí více než "My Foolish Heart".
Jen kdyby to jeho "hekání" nebylo tak moc slyšet ... ;)
humpf píše:Neděláte to jen proto, že jde o první vinyl ECM po x letech, že ne? 8-)
Podvědomí je sviňa ;)
Zbynek píše:Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“. .
Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu .... :idea:

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

Zbynek píše:Humpfe, Ty máš evidentně naposloucháno a jazz máš v malíčku. Piš sem více a inspiruj nás, rád si Tvoje názory čtu.
Zbynek píše:Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“. .
Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu .... :idea:
:oops: Nic v malíčku nemám. Ale šikovně se mi snažíš nahrát: na první z těch desek hraje Peacock na basu. V Montreux není, ale je tam DeJohnette na bicí. :)

Rowing
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rowing »

Pánové, číst tyto vaše diskuse opravdu rozšiřuje mé skromné hudební obzory *thumbs up*
Zbyňku, zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe *palec*

Pajuna
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pajuna »

Rowing píše:.... zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe *palec*
Obrázek

Tohle CD se mi moc libi *thumbs up* . Nejvice "Never let me go"

Zbynek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynek »

Zbynek píše:Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu .... :idea:
humpf píše: :oops: Nic v malíčku nemám. Ale šikovně se mi snažíš nahrát: na první z těch desek hraje Peacock na basu. V Montreux není, ale je tam DeJohnette na bicí. :)
Humpfe, to nebyla žádná nahrávka. To byl jemně zlomyslný chyták.
Léčka, kterou jsi s přehledem odhalil.
Peacock jen na jedné, ale zato na druhé DeJohnette.

Píšeš málo, piš sem víc !

Chtěl jsem jen lehce upozornit, že tito pánové to hrávali už před čtyřiceti lety na nahrávkách, které se dnes berou jako (možná nadnesené, stojím si za tím) nedílná součást kulturního dědictví lidstva.
S Jarrettem (což je pan klavírista) pak standardy hrají někdy od cca 1983.
Rowing píše:zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe *palec*
Pajuna píše:Tohle CD se mi moc libi *thumbs up* . Nejvice "Never let me go"
Líbí se mi tam třeba "Mona Lisa".
V podání Nat King Cola pro mě neposlouchatelný song, na Slovácku bychom řekli "sladký jak cecek".
Tady to trio to zahraje, že si libuju jaká je to vynikající skladba. Jak se mi mohla nelíbit ??

Odpovědět