Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays
Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays
Vynikajicí moderní jazz , kvalitně nahraný LP 180 g .

- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Keith Jarrett; Gary Peacock; Jack DeJohnette: Yesterdays
Také doporučuju toto album všem posluchačím Keitha Jarretta a nejen jim!
Opravdu skvělý zážitek.
Opravdu skvělý zážitek.
Přidávám se k chvále. Vynikající moderní zpracování klasických jazzových standardů.ciba píše:Vynikajicí moderní jazz
Na jednu stranu mám velmi rád jeho koncerty (jedna zda kolínský, vídeňský, pařížský, z La Scaly apod.), dlouhé elegické improvizace, na druhou stranu se mi líbí jeho trio v kratších standardech. A to druhé trefuje toto album (záznam z tokijského koncertu 2001) zcela naplno.
Nutí mě vytahovat z archivu CDčka a srovnávat.
Úvodní "Strollin' " s albem Horace Silvera "Horace-Scope" (1960)
Titulní "Yesterdays" z broadwayského muzikálu Roberta (1933) nahrál skvěle Bud Powell na desce "Jazz Giant". Ze stejného muzikálu je na Yesterdays ještě skladba "Smoke Gets in Your Eyes".
Závěrečná “Stella By Starlight” - srovnávám jednak s Miles and Trane "The Complete Columbia Recordings" (1958), jednak s Bill Evans "Conversations with Myself" (1963).
Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“.
Co skladba to diamant...
Jediné co mě při pohledu na toto album rozesmutní je ... věk všech tří interpretů

Btw.: LP je v Bontolandu (Palác Koruna) za cca 650,- Kč.
Zbyněk - naprosto vyčerpávající a přesné , prostě geniální hudba a geniální hudebníci ..
Cibo - shodneme se: to album je už teď, pár týdnů po vydání, jednoznačně klasika
Když jsem výše zmiňoval onen muzikál z třiatřicátého "Roberta", tak autorem hudby je Jerome Kern.
A 9.června v USA vychází deska "Oscar Peterson Plays the Jerome Kern Songbook", nahrávky z roku 1952.
Album zavírají skladby "Smoke Gets in Your Eyes" a "Yesterdays".
Zase bude co srovnávat.
Jasně, v porovnání s rafinovaným Jarrettem bude Petersonovo pojetí jednoduší, ale pal čert - je to jako s jídlem - někdy mám chuť na to, jindy na ono.
link: http://www.amazon.com/Oscar-Peterson-Pl ... 73&sr=1-43

Když jsem výše zmiňoval onen muzikál z třiatřicátého "Roberta", tak autorem hudby je Jerome Kern.
A 9.června v USA vychází deska "Oscar Peterson Plays the Jerome Kern Songbook", nahrávky z roku 1952.
Album zavírají skladby "Smoke Gets in Your Eyes" a "Yesterdays".
Zase bude co srovnávat.
Jasně, v porovnání s rafinovaným Jarrettem bude Petersonovo pojetí jednoduší, ale pal čert - je to jako s jídlem - někdy mám chuť na to, jindy na ono.
link: http://www.amazon.com/Oscar-Peterson-Pl ... 73&sr=1-43
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Zbyňku,
musím ohodnotit tvůj skvělý přehled v jazzu!!!
Jsem v tomto oboru začátečník a pomaličku se rozkoukávám.
Jediné, co mám zatím naposloucháno a můžu tedy porovnat je "Strollin' "
Mě je bližší trošku složitější podání Jarretta před přímočařejším Silverem.
Díky za příspěvek a piš víc!
Pomáháš hodně (snad nejen mně) k objevování světa jazzu
musím ohodnotit tvůj skvělý přehled v jazzu!!!

Jsem v tomto oboru začátečník a pomaličku se rozkoukávám.
Jediné, co mám zatím naposloucháno a můžu tedy porovnat je "Strollin' "
Mě je bližší trošku složitější podání Jarretta před přímočařejším Silverem.
Díky za příspěvek a piš víc!
Pomáháš hodně (snad nejen mně) k objevování světa jazzu

To jsou ale silná slova.
Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb, by mě nenapadlo čekat něco obzvláštního (kromě naprosto dokonalé hry). Navíc jde o několikátý vejškrabek z turné v roce 2001, což by nedůvěru ještě posilovalo. Ale šanci mu dám, když tak básníte. Neděláte to jen proto, že jde o první vinyl ECM po x letech, že ne? 

Pánové, brzděte, tolik chvály si nezasloužím.
Ale beru to, že každý z nás si rád přečte co a proč poslouchají ostatní.
Humpfe, Ty máš evidentně naposloucháno a jazz máš v malíčku. Piš sem více a inspiruj nás, rád si Tvoje názory čtu.
"Yesterdays" jsou nahrány v dubnu 2001 na japonském turné stejně jako "Always Let Me Go".
Ale zatímco "Always..." jsou čistě imporovizace, tak "Yesterdays" jsou zase jen standardy.
"Yesterdays" se mi líbí více než "My Foolish Heart".
Jen kdyby to jeho "hekání" nebylo tak moc slyšet ...

Ale beru to, že každý z nás si rád přečte co a proč poslouchají ostatní.
Humpfe, Ty máš evidentně naposloucháno a jazz máš v malíčku. Piš sem více a inspiruj nás, rád si Tvoje názory čtu.
Je to tak, v roce 2001 jezdili po světě jak čerti a jsou vydána alba "The Out-Of-Towners", "Always Let Me Go" a "My Foolish Heart".humpf píše:To jsou ale silná slova.Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb, by mě nenapadlo čekat něco obzvláštního (kromě naprosto dokonalé hry). Navíc jde o několikátý vejškrabek z turné v roce 2001, což by nedůvěru ještě posilovalo.
"Yesterdays" jsou nahrány v dubnu 2001 na japonském turné stejně jako "Always Let Me Go".
Ale zatímco "Always..." jsou čistě imporovizace, tak "Yesterdays" jsou zase jen standardy.
V mém vidění Jarretta mi jeho (překonané) onemocnění dělí jeho diskografii. A mezi deskami ze standardy v období "po nemoci" je (pro mě) "Yesterdays" druhá nejlepší deska. Více se mi líbí jen "Whisper Not" z tuším 1999.humpf píše:Vzhledem k tomu, že Jarrett v téhle sestavě nahrává standardy už dobrých pětadvacet let a stihl tak vydat aspoň dvacet alb ...
"Yesterdays" se mi líbí více než "My Foolish Heart".
Jen kdyby to jeho "hekání" nebylo tak moc slyšet ...

Podvědomí je sviňahumpf píše:Neděláte to jen proto, že jde o první vinyl ECM po x letech, že ne?

Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu ....Zbynek píše:Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“. .

Zbynek píše:Humpfe, Ty máš evidentně naposloucháno a jazz máš v malíčku. Piš sem více a inspiruj nás, rád si Tvoje názory čtu.Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu ....Zbynek píše:Jarrett samozřejmě neopomněl ani Harolda Arlena. Jeho „Over the Rainbow“ (z muzikálu „The Wizard of Oz") nádherně zahrál jako přídavek koncertu v La Scale. Na Yesterdays byla vybrána ne tolik, ale přesto provařená skladba „Sleepin Bee“. A zase je to podle mě „mrknutí“ na Billa Evanse, který to nahrál např. "Trio64" nebo na koncertním albu Bill Evans at the Montreux Jazz Festival“. .

Pánové, číst tyto vaše diskuse opravdu rozšiřuje mé skromné hudební obzory
Zbyňku, zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe

Zbyňku, zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe

Rowing píše:.... zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe

Tohle CD se mi moc libi

Zbynek píše:Až při srovnávacím poslechu jsem si při prohlížení bookletů všiml, kdože to na oněch deskách hrál s Billem Evansem na basu ....
Humpfe, to nebyla žádná nahrávka. To byl jemně zlomyslný chyták.humpf píše:Nic v malíčku nemám. Ale šikovně se mi snažíš nahrát: na první z těch desek hraje Peacock na basu. V Montreux není, ale je tam DeJohnette na bicí.
Léčka, kterou jsi s přehledem odhalil.
Peacock jen na jedné, ale zato na druhé DeJohnette.
Píšeš málo, piš sem víc !
Chtěl jsem jen lehce upozornit, že tito pánové to hrávali už před čtyřiceti lety na nahrávkách, které se dnes berou jako (možná nadnesené, stojím si za tím) nedílná součást kulturního dědictví lidstva.
S Jarrettem (což je pan klavírista) pak standardy hrají někdy od cca 1983.
Rowing píše:zrovna mi hraje Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Tokyo '96 od tebe
Líbí se mi tam třeba "Mona Lisa".Pajuna píše:Tohle CD se mi moc libi. Nejvice "Never let me go"
V podání Nat King Cola pro mě neposlouchatelný song, na Slovácku bychom řekli "sladký jak cecek".
Tady to trio to zahraje, že si libuju jaká je to vynikající skladba. Jak se mi mohla nelíbit ??