Olivier Messiaen- Organ Works

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
primare
Kontaktovat uživatele:

Olivier Messiaen- Organ Works

Příspěvek od primare »

V rodině mé sestry jsem pod stromečkem našel dárek formátu CD :mrgreen: , jen jaksi nezvykle vysoký... Po rozbalení jsem si přečetl: Messiaen- Organ Works, Willem Tanke- organ, www.brilliantclassics.com. Hm, nic mi to neříkalo, tak jsem se nijak zvlášť nad dárkem nerozplýval. Mé rozpaky přerušila sestra varhanice, když suše řekla: "Je to skvělý...". Krabička obsahuje 8 CD, na každém zhruba hodina záznamu... Zodpovědně jsem začal poslouchat od jedničky a zpočátku jsem byl zklamán. Z mé milované aparatury začal vycházet hučivý neidentifikovatelný zvuk, který postupně přešel v málo záživnou hudbu. Brzo jsem zjistil, že divný zvuk provází všechna CD a je to hukot ventilace varhan. To z jiných nahrávek neznám a dost mi to vadilo. Pak ale začaly přicházet zajímavější skladby a já si spíš začal uvědomovat, že ta hudba je vlastně skvěle sejmuta a že ten varhanní zvuk je velmi autentický. Začalo mě to bavit.. A pak to přišlo! Čím dál častěji začaly přicházet velmi exponované pasáže splňující nejdivočejší představy posluchače varhanní hudby (nebo alespoň moje...). Moderní skladby zcela vyčerpávající zvukové a technické možnosti varhan- produkt "šíleného" skladatele v podání dalšího cvoka za manuály... *thumbs up* . Uvědomil jsem si, jak skvěle se s tímhle úkolem vypořádávají AP Virga a primáří rodinka. Hned mě ale taky napadlo, jak by to pořešila milionová aparatura s 30cm basáky... Radši to nevědět :) . Ocenil jsem i vlastnosti mé poslechovky, neboť ten velký zvuk se tam prostě nějak vešel... Vohulil jsem to na velmi vysokou hlasitost, kdy i subtilní Virga začala působit fyziologickým tlakem. Virga mají malé basáčky a ještě jsou posunuty spíš ke středům, ale jakési velmi hluboké tóny bylo možno zaznamenat- takovéto spíš "vlnění vzduchu", než zvuk... No, ale tady by mě BK zcela jistě dostala... Tak mě to prostě všecko moc potěšilo.. Navíc o silvestrovské noci jsem poslouchal 2 CD s kamarádkou, ktré se to moc líbilo a fyziologický účin hudby měl na ni velmi pozitivní dopad..... *2thumbsup* . Teď jsem si na zklidnění pustil Dvořákův cellový koncert s Bernstainem a Mischou Maiskym. Taky pěkně nahlas a taky z toho lezlo to, co mám rád. Tak jsem Vám to musel napsat :geek: .

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Olivier Messiaen- Organ Works

Příspěvek od efičák »

Primare, máš sestru varhanici?
Úžasné!
Napsala by nám nějakou doporučenou hudbu s pár slovy výkladu k nástrojům, technice hry a tak?
Vždy mě zajímalo, nebolí-li z pedálů nohy.
:mrgreen:

primare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od primare »

Moje sestra má konzervatoř na klavír učí u nás v Radotíně v hudebce. Ona je takový ten poctivý pokorný muzikant s hlubokým prožíváním toho, co dělá. Já ani netušil, že prodělala několikaletý varhanní kurz a ona nás najednou pozvala na svůj absolventský koncert. Čuměl jsem, že (a jak) moje sestra hraje např. Toccatu a Fugu od Bacha nebo šílené varhanní sólo z Janáčkovy Glagolské mše... Varhanní hru teď uplatňuje v kostelích v okolí, je hodně duchovně založená. Netuším, jaké má znalosti světového repertoáru a jestli by se jakkoli chtěla prezentovat na internetovém fóru, ale můžu to zkusit...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Mám podobnou známou.
Skromná magistra pharmacie dodělala konzervatoř na varhany.
Absolventský koncert v jednom severním městě byl na moderní nástroj, a to u Bacha nemám rád. Zahrála to skvěle.
Pak něco modernějšího a to už romantický nástroj exhiboval rejstříky. Pěkné.
Nacpala do nás tolik muziky, že ač mám tréning, jen poslech mě dost unavil. Je to věc, 16 Hz v plné úrovni.
Já mít tuhle hlavu, jako ta paní, píšu podobně jako Andrej Turok, že se mi nikdo nevyrovná, bo jsu borec.
A zatím jsa spíš blbec, skromně fandím dívce vydávající léky v malé lékárně.
Přece nebude pouštět muziku z konzerv, jako já.
Raději si zajde na 5 let na konzervu a naučí se hrát sama!
Že bych si přece jen to violoncello koupil?
Mstislav Rostropovic nebudu, ale radost si udělat můžu...
Tak si zatím pustím dárek od tebe Primare, LP s houslistou Davidem Oistrachem.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Olivier Messiaen je považován společně s Arvo Pärtem za největšího a samozřejmě naprosto originálního skladatele minulého století. Někdy před měsícem jsem náhodně v autě zachytil jeho profil (tedy O. Messiaena) na stanici Vltava. Jako vždy na Vltavě zasvěcený komentář plus hudební ukázky. Škoda, že jsem se do toho nemohl při jízdě položit ... .

Primare, nezbývá než poděkovat za pěkný tip.

Odpovědět