V rodině mé sestry jsem pod stromečkem našel dárek formátu CD

, jen jaksi nezvykle vysoký... Po rozbalení jsem si přečetl: Messiaen- Organ Works, Willem Tanke- organ,
www.brilliantclassics.com. Hm, nic mi to neříkalo, tak jsem se nijak zvlášť nad dárkem nerozplýval. Mé rozpaky přerušila sestra varhanice, když suše řekla: "Je to skvělý...". Krabička obsahuje 8 CD, na každém zhruba hodina záznamu... Zodpovědně jsem začal poslouchat od jedničky a zpočátku jsem byl zklamán. Z mé milované aparatury začal vycházet hučivý neidentifikovatelný zvuk, který postupně přešel v málo záživnou hudbu. Brzo jsem zjistil, že divný zvuk provází všechna CD a je to hukot ventilace varhan. To z jiných nahrávek neznám a dost mi to vadilo. Pak ale začaly přicházet zajímavější skladby a já si spíš začal uvědomovat, že ta hudba je vlastně skvěle sejmuta a že ten varhanní zvuk je velmi autentický. Začalo mě to bavit.. A pak to přišlo! Čím dál častěji začaly přicházet velmi exponované pasáže splňující nejdivočejší představy posluchače varhanní hudby (nebo alespoň moje...). Moderní skladby zcela vyčerpávající zvukové a technické možnosti varhan- produkt "šíleného" skladatele v podání dalšího cvoka za manuály...

. Uvědomil jsem si, jak skvěle se s tímhle úkolem vypořádávají AP Virga a primáří rodinka. Hned mě ale taky napadlo, jak by to pořešila milionová aparatura s 30cm basáky... Radši to nevědět

. Ocenil jsem i vlastnosti mé poslechovky, neboť ten velký zvuk se tam prostě nějak vešel... Vohulil jsem to na velmi vysokou hlasitost, kdy i subtilní Virga začala působit fyziologickým tlakem. Virga mají malé basáčky a ještě jsou posunuty spíš ke středům, ale jakési velmi hluboké tóny bylo možno zaznamenat- takovéto spíš "vlnění vzduchu", než zvuk... No, ale tady by mě BK zcela jistě dostala... Tak mě to prostě všecko moc potěšilo.. Navíc o silvestrovské noci jsem poslouchal 2 CD s kamarádkou, ktré se to moc líbilo a fyziologický účin hudby měl na ni velmi pozitivní dopad.....

. Teď jsem si na zklidnění pustil Dvořákův cellový koncert s Bernstainem a Mischou Maiskym. Taky pěkně nahlas a taky z toho lezlo to, co mám rád. Tak jsem Vám to musel napsat

.