Yes - Drama
Yes - Drama
Předevčírem jsem si tohle LP pořídil v Krakovské a nemůžu se ho od té doby nabažit. Píši to sem především proto, že mám pocit, že je toto album zřejmě neprávem dost podceňované. A přitom je tak "našlapané", že by podle mě mohlo směle konkurovat jejich nejlepším deskám z první poloviny sedmdesátých let (samozřejmě se musí brát v potaz i to, v které době vznikalo..). Je to doslova gejzír nápadů, no a o kvalitě jejich provedení se u Yes nemusíme vůbec bavit... Zajímalo by mě tedy, jestli i ostatní příznivci této kapely jsou k Dramatu tolik skeptičtí? Za sebe mohu napsat, že až do tohoto týdne jsem se rovněž řadil ke škarohlídům, kteří všude prohlašovali, že progresivní rock v jejich podání skončil s albem Tormato, ale až teď jsem zjistil, že to vůbec ale vůbec nebyla pravda..
Re: Yes - Drama
SWENIK -souhlasím s Tebou-Je veliká škoda, že mnozí toto skvělé album přehlížejí a podceňují.Velmi vzdušná, lehce vstřebatelná deska, vůbec nepoznamenaná odchodem dvou důležitých pilířů sestavy. Trevor Horn je ve velké většině partů v podstatě od Andersona nerozeznatelný a co se týká Downese, ten má rozdílný styl než Wakeman, ale neřekl bych, že je to na Drama na škodu věci. Je jen škoda,že stopáž je kratší (36:55 min.).Jsem velký fanda Yes a tuto desku považuji za velmi zdařilou.
Obsazení:
TREVOR HORN - vocals, bass guitar (5)
CHRIS SQUIRE - bass guitar, piano (5), vocals
STEVE HOWE - guitars, vocals
GEOFF DOWNES - keyboards, vocoder
ALAN WHITE - drums, vocals
1980
Tracklist:
1. Machine Messiah (10:27)
2. White Car (1:21)
3. Does It Really Happen? (6:34)
4. Into the Lens (8:31)
5. Run Through the Light (4:39)
6. Tempus Fugit (5:14)
(total time- 36:55)
Obsazení:
TREVOR HORN - vocals, bass guitar (5)
CHRIS SQUIRE - bass guitar, piano (5), vocals
STEVE HOWE - guitars, vocals
GEOFF DOWNES - keyboards, vocoder
ALAN WHITE - drums, vocals
1980
Tracklist:
1. Machine Messiah (10:27)
2. White Car (1:21)
3. Does It Really Happen? (6:34)
4. Into the Lens (8:31)
5. Run Through the Light (4:39)
6. Tempus Fugit (5:14)
(total time- 36:55)
PAUL:
Přesně tak! Ačkoliv Wakemana bych už ani jako takový pilíř nebral. Rozhodně ne "nosný".. Yes ve své tvorbě již několikrát ukázali, že se obejdou i bez něho. Například Moraz ho na desce Relayer nahradil fantasticky. Kdybych si nepřečetl složení, asi bych ani nepoznal, že Wakeman chybí, ba naopak, Moraz se dokázal mnohem víc podřídit kapele a vzniklo další legendární album, pro mě naprosto srovnatelné s CTTE.
Zato absence Andersona, to už je jiná. Dosud nechápu, že bez něj dokázali Yes natočit tak skvělé album, jímž Drama bezesporu je. Ačkoliv s jeho zpěvem by možná bylo ještě dokonalejší. Ten červík občas v hlavě hlodá. Ale jak už někdo psal na progboardu, z bonusů na příslušném CD, které jsou ještě s Andersonem a Wakemanem, je cítit něco úplně jiného, hudba podružná té době, snaha zalíbit se za každou cenu.. Takže výsledně je možná dobře, že se tyto dvě ikony dočasně odporoučely a mohlo vzniknout ono dílo. Otěže zřejmě převzali Squire s Howem a je jasně vidět (vlastně slyšet), že jejich role v celé tvorbě Yes byla klíčová.. Hlavně pan Squire je na tomto albu famózní. Basa například v Tempus Fugit se nedá přeslechnout. Takhle nezkrotně hrál naposledy snad před deseti lety na Time and a Word. No konec s chválou, každý ať posoudí sám. Já jsem musel svůj názor značně poopravit (spíš jsem měl napsat "vytvořit", protože jsem této desce právě díky předsudkům hrozně dlouho nevěnoval pozornost, jakou si zaslouží..).
Přesně tak! Ačkoliv Wakemana bych už ani jako takový pilíř nebral. Rozhodně ne "nosný".. Yes ve své tvorbě již několikrát ukázali, že se obejdou i bez něho. Například Moraz ho na desce Relayer nahradil fantasticky. Kdybych si nepřečetl složení, asi bych ani nepoznal, že Wakeman chybí, ba naopak, Moraz se dokázal mnohem víc podřídit kapele a vzniklo další legendární album, pro mě naprosto srovnatelné s CTTE.
Zato absence Andersona, to už je jiná. Dosud nechápu, že bez něj dokázali Yes natočit tak skvělé album, jímž Drama bezesporu je. Ačkoliv s jeho zpěvem by možná bylo ještě dokonalejší. Ten červík občas v hlavě hlodá. Ale jak už někdo psal na progboardu, z bonusů na příslušném CD, které jsou ještě s Andersonem a Wakemanem, je cítit něco úplně jiného, hudba podružná té době, snaha zalíbit se za každou cenu.. Takže výsledně je možná dobře, že se tyto dvě ikony dočasně odporoučely a mohlo vzniknout ono dílo. Otěže zřejmě převzali Squire s Howem a je jasně vidět (vlastně slyšet), že jejich role v celé tvorbě Yes byla klíčová.. Hlavně pan Squire je na tomto albu famózní. Basa například v Tempus Fugit se nedá přeslechnout. Takhle nezkrotně hrál naposledy snad před deseti lety na Time and a Word. No konec s chválou, každý ať posoudí sám. Já jsem musel svůj názor značně poopravit (spíš jsem měl napsat "vytvořit", protože jsem této desce právě díky předsudkům hrozně dlouho nevěnoval pozornost, jakou si zaslouží..).
swenik-krásně jsi to napsal.Squire a Howe jsou téměř na všech deskách co hráli nepřehlédnutelní.Mám rád i solo věci od S.Howa-mám 6 kousků a vše hodně dobré.Za to solo věc od Ch.Squira-Fish out of Water (1975) mě moc neoslovila.Trochu mě mrzí "současné potíže" s nemocným hlasem I.Andersona a vzájemné vztahy uvnitř kapely,alespoň co se objeví občas na netu.Ale ono to může být také vše jinak.Přesto pro mě Yes zůstavá má Top kapela,dokázali mnoho.
Já ,jestli tedy můžu taky pár keců.
Mám Yes trochu problémy.Trochu mě od počátku irituje hlas Jona Andersona,ale dá se na to zvyknout.Hlavně mám nejraději alba,kde až tak moc nezpívá.
Rick Wakeman.
Obdobně jako Swenik.Alba bez něj mě přijdou údernější,rockovější a přímočařější,bez té omáčkového chození kolem dokola.
Nejraději mám alba,která mají společné co?
Není na nich R.W.
Mám Yes trochu problémy.Trochu mě od počátku irituje hlas Jona Andersona,ale dá se na to zvyknout.Hlavně mám nejraději alba,kde až tak moc nezpívá.
Rick Wakeman.
Obdobně jako Swenik.Alba bez něj mě přijdou údernější,rockovější a přímočařější,bez té omáčkového chození kolem dokola.
Nejraději mám alba,která mají společné co?
Není na nich R.W.
Paul:
Dík. No já od Steva Howa znám zatím akorát Not Necessarily Acoustic, ale to je fakt paráda. Možná tady kolega boxer by tenhle koncert ocenil , protože Steve tam několikrát zpívá místo Andersona a docela mile mě překvapil. Jinak o jeho hře na kytaru snad nemá cenu ani psát. To se nedá uvěřit, že všechno hrají jen dvě ruce. Pamatuji si, že když jsem na Yes byl v Praze roku 2003, tak Steve zahrál klasicky Clap a nějaký frajer vedle mě začal své přítelkyni vysvětlovat něco v tom smyslu, že tu jednu písničku by se naučil hrát asi každý, když ji opakuje pořád dokola a zřejmě neumí nic jiného. No měl jsem co dělat, abych ho neodkázal na zmiňované sólové album, kde zahrál Howe podobných písniček několik po sobě naživo... Jinak nedávno jsem četl, že se Jon Anderson uzdravuje a měl by být brzy v plné kondici..
boxer:
Aby to nevyznělo, že jsem nějaký výrazný odpůrce Wakemana, to zase ne. Naopak, s Yes jsem se poprvé seznámil koncem devadesátých let, když ještě televize Premiéra vysílala po tři páteční noci koncert ABWH - An Evening of Yes music. A byl to právě Wakeman, mág za klávesovou hradbou, který mě tehdy úplně ohromil. Začal jsem se po Yes pídit a kde nebylo napsáné jeho jméno, okamžitě jsem ztratil zájem.. Až časem jsem začal vstřebávat Yes postupně album po albu a došlo mi, že některé songy bez Wakemana jsou možná dokonce i lepší než s ním. On je to skvělý hudebník, ale bohužel až příliš sobecký.. Ač jsou Yes v podstatě soubor virtuosů, nesměl nikdo z nich výrazně vyčnívat, s čímž se zřejmě Wakeman nemohl smířit a i proto kapelu tak často opouštěl. A to mu asi spousta fanoušků nemůže zapomenout..
Dík. No já od Steva Howa znám zatím akorát Not Necessarily Acoustic, ale to je fakt paráda. Možná tady kolega boxer by tenhle koncert ocenil , protože Steve tam několikrát zpívá místo Andersona a docela mile mě překvapil. Jinak o jeho hře na kytaru snad nemá cenu ani psát. To se nedá uvěřit, že všechno hrají jen dvě ruce. Pamatuji si, že když jsem na Yes byl v Praze roku 2003, tak Steve zahrál klasicky Clap a nějaký frajer vedle mě začal své přítelkyni vysvětlovat něco v tom smyslu, že tu jednu písničku by se naučil hrát asi každý, když ji opakuje pořád dokola a zřejmě neumí nic jiného. No měl jsem co dělat, abych ho neodkázal na zmiňované sólové album, kde zahrál Howe podobných písniček několik po sobě naživo... Jinak nedávno jsem četl, že se Jon Anderson uzdravuje a měl by být brzy v plné kondici..
boxer:
Aby to nevyznělo, že jsem nějaký výrazný odpůrce Wakemana, to zase ne. Naopak, s Yes jsem se poprvé seznámil koncem devadesátých let, když ještě televize Premiéra vysílala po tři páteční noci koncert ABWH - An Evening of Yes music. A byl to právě Wakeman, mág za klávesovou hradbou, který mě tehdy úplně ohromil. Začal jsem se po Yes pídit a kde nebylo napsáné jeho jméno, okamžitě jsem ztratil zájem.. Až časem jsem začal vstřebávat Yes postupně album po albu a došlo mi, že některé songy bez Wakemana jsou možná dokonce i lepší než s ním. On je to skvělý hudebník, ale bohužel až příliš sobecký.. Ač jsou Yes v podstatě soubor virtuosů, nesměl nikdo z nich výrazně vyčnívat, s čímž se zřejmě Wakeman nemohl smířit a i proto kapelu tak často opouštěl. A to mu asi spousta fanoušků nemůže zapomenout..
jj-tak nějak s tím Wakemanem to cítím i já.Jak psal boxer-jeho "nástupci" vnesli dle mého do desek více drajvu,invence atd.
Mně se Yes docela líbili, dokud tam byli pohromadě Anderson, Squire a Bruford. Pak vzal Bruford asi méně výnosnou, leč nejspíš zajímavější práci.
Tož jsem si pustil zase Time And a Word a je to paráda. Když si spočítám jejich věk, tak si jenom říkám, kam na to ti kluci chodili? Je neuvěřitelné, že takhle těsně po "dvacítce" dokázali nahrát takové pecky, které se ihned začlenily do (art)rockové pokladnice. V případě Yes nešlo ani tak o začlenění, jakože oni tu truhlu svou tvorbou vlastně stvořili i naplnili. A bohužel, zároveň jí dali takový zámek, že odemknout a přihodit další drahokamy už asi žádná kapela nedokáže, není na to doba..
No-občas se pár skvostů objeví i v dnešní době.Dostala se mě do ruky deska kapely Unitopia,Karmakanic nebo Agents of mercy-hodně podobný styl.Cítit v nich Marillion,Genesis atd.Občas se něco krásného "urodí"-jen to chce mít na tyto povedené věci od někoho tipy - tímto díky mým kamarádům,ani ne tak hifistům,jako hudebním "znalcům".
Na pokec o artrocku a spol. rocku doporučuju:
http://www.progboard.com
na čtení pak:
http://www.artrock.cz
http://www.fragments.cz
http://www.cdklub.cz
Pěkný čtivý blog má Lukáš Perný: perny.blog.sme.sk
na lide.cz se scházejí většinou děcka a na lopuchu hehisti - čest výjimkám - takže nedoporučuju.
http://www.progboard.com
na čtení pak:
http://www.artrock.cz
http://www.fragments.cz
http://www.cdklub.cz
Pěkný čtivý blog má Lukáš Perný: perny.blog.sme.sk
na lide.cz se scházejí většinou děcka a na lopuchu hehisti - čest výjimkám - takže nedoporučuju.
jak ten čas jenom letí...už v té plné kondici nejspíš je neboť letos nahrál desku
- Přílohy
-
Co má poslední album Andersona společného s vláknem " YES - Drama" ?
Asi tři roky funguje seskupení bývalých YES - Anderson, Rabin, Wakeman. http://www.yesfeaturingarw.com/special- ... f-us-tour/
Před dvěma roky jsem viděl jejich koncert v Německu. Doporučuji jejich DVD/BR.
Před dvěma roky jsem viděl jejich koncert v Německu. Doporučuji jejich DVD/BR.
Je-li to reakce na můj dotaz směřovaný Lechosovi, tak toto BR mám doma a jen jsem chtěl tohoto všeuměla trochu nasměrovat do vlákna "YES". "Drama" nemá s Andersonem nic společného. Tak asi tak