To, že se výstava opět konala, je super. Plusem byl veliký zájem ze strany návštěvníků, což by mohlo být příslibem do let následujících - organizátor i vystavující museli být spokojeni.
Odvrácenou stranou byl již zde zmiňovaný nezvládnutý prodej vstupenek, online prodej byl prý možný do čtvrtka, ale v pátek již byl nefunkční. Velký počet návštěvníků nekorespondoval s velikostí výstavních prostor, na druhou stranu je to mnohem lepší, než kdyby zely prázdnotou. Ženy a mládež byly zastoupeny v minimální míře, což trochu vzbuzuje obavy o budoucnost oboru.
Na takto pojaté výstavě není možné objektivní srovnání jednotlivých produktů, natož jejich podrobnější posouzení. Upřímně nechápu, jak to někdo vůbec může hodnotit - odlišné místnosti, "železo", zdroj signálu i výběr skladeb + prodleva mezi poslechem.
Výběr skladeb je vůbec téma samo o sobě. Roky stále to samé, už to tu někdo psal - většinou speciální "audiofilské" kousky zaměřené na mikrodetail s jednoduchým aranžmá, žádná normální muzika s plným frekvenčním spektrem. Ale hlavně že je slyšet pohyb prstů po strunách, převracení stránek notového záznamu nebo nádechy hudebníků.
Za dobu strávenou na výstavě jsem slyšel jen tři (!) normální ukázky - z toho jednou Pink Floyd a jednou Dire Straits - Brothers In Arms (co taky jiného - to už je skoro diagnóza, z dnešního pohledu již ne zcela špičkový záznam, ale na druhou stranu to má dost lidí naposlouchané, tak proč ne).
Slušný playlist měli i u Audio Center pro prezentaci subwooferů REL six pack.
Kdybych měl zmínit, co mě zvlášť zaujalo (a neopakovat některé předchozí příspěvky), tak:
negativně:
Minimální využití DRC, vlastně jsem našel jen dvě (o jednom z nich viz. níže). Je samozřejmě možné, že DRC bylo použito i v nějakých dalších expozicích, čas jsem měl limitovaný ...
pozitivně:
HiFi sestava NAD M66 + aktivní repro (myslím, že to byly Dynaudio Confidence), s použitou kalibraci Dirac Live. I v náročných podmínkách výstavy přesný, dynamický a plný zvuk (jedno z míst kde se hrála normální hudba). Velmi dobré a použitelné i v běžných domácích poslechových podmínkách, taková sestava se vejde v podstatě kamkoliv.
Stereo sestava se subwoofery REL six pack. Jak název napovídá, v sestavě hrálo 6 subwooferů, 3 na každý kanál. Pokud se nějaký zvuk blížil koncertnímu provedení, tak tento. Žádné dunění, neuvěřitelně čistý, rychlý a dynamický zvuk, bez frekvenčního omezení. Pokud někdo pochybuje o přínosu subů pro stereo, zde byla odpověď. Na pár frekvencích se sice projevovaly módy místnosti (DSP/DRC nebylo použito), samozřejmě záleželo i na tom, kde posluchač stál, ale jinak pro mě absolutní vrchol výstavy.