Akustická pěna VS ostatní

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
Plasan
Kontaktovat uživatele:

Akustická pěna VS ostatní

Příspěvek od Plasan »

Zdravím všechny,
Mám tu téma do pranice:

Jaké vlastnosti má akustická pěna (něco na způsob http://www.akusticka-pena.cz/img/commod ... /3_big.jpg)
v porovnání s dalšími tlumícími materiály, jako skelná, minerální vata, vatelín atd...?

Můj názor s trochou nadsázky je takový, že je to prostě jen předražený molitan s pěknými jehlánky (které podle mě nefungují ani jako údajné difůzory, nedovedu si představit, že by něco mohly odrazit, jak jsou děravé). Podle mě je na akustické úpravy místnosti daleko lepší třeba skelná vata v deskové podobě, protože tam už jě nějaká hmota, která by mohla tlumit.

Jak to vidíte vy?

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Re: Akustická pěna VS ostatní

Příspěvek od PavelN »

Já si myslím, že je to o vzduchu uzavřeném v pórech tlumící pěny, která má větší hustotu. Pokud bych měl desku stejné tloušťky z molitanu a akustické pěny pak:
molitan bude více průzvučný a bude fungovat na vyšší frekvence - je to ementál s velkýma dírama. Tlumící pěna bude tlumit i řekněme nižší středy.
Molitan i skelnou vatu používám. Molitan tlumí méně než skelná vata. Věřím, že kdybych měl látku z nanovláken bude stačit daleko menší tloušťka, protože tam je mnoho vzduchových kapes, které přeměňují akustickou energii na teplo, čímž dochází k zatlumení.

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Vatelín jsem používal do střešních oken nad repro pro odrušení jejich odrazů. Musel to být silný vatelín cca 1 cm. Ten tlumí výšky a vyšší středy. Basy jím prostoupí.

Tyto jehlánky jsem nikdy nezkoušel, protože je to z mého pohledu taky předražené. Navíc šedivé moc pěkné nejsou.Za repro s basreflexy dozadu mám 5 cm skelné vaty v rámu.

Plasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plasan »

Mě se právě z fotky zdá ta akustická pěna celkem dosti řídká. Musím říci že jsem se vždy spíše dostal k molitanu ještě hustšímu než je ta pěna.

Co porovnání pěna / skelná vata?

Zalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zalan »

Medzi sklenenou vatou a akustickou penou je velky rozdiel.
Pod 125 Hz penove materialy takmer neabsorbuju vobec zvuk.

Absorpcny koeficient pre penove basove pasce versus GIK Acoustics:
Penove Bass Trapy, GIK244, GIK Monster
80 Hz____-__________2,02______3,00
125 Hz__0,70_______1,64_______2,00
250 Hz__0,91_______1,75_______2,06
500 Hz__0,65_______1,65_______1,87
1000Hz__0,70_______1,08_______1,16
2000Hz__0,64_______0,71_______0,89
4000Hz__0,78_______0,57_______0,78

Akusticke panely GIK Acoustics su vyrobene zo skleneneho vlakna v urcitej hustote, obaleneho akustickym textilom. Musime brat do uvahy, ze medzi typmi (znackami) akustickych panelov zo skleneneho vlakna su rozdiely tiez.
Rozdiely nie su len v nizkych tonoch. Skuste hovorit blizko do penovych akustickych elementov a vypocujte si odraz vasho hlasu, ako sa modifikuje tonalitne vas hlas. Idealne by bolo, keby sa charakter vasho hlasu nezmenil, len tlmil.
Penove akusticke materialy maju vyhodu v cene, alebo ked chceme v skusobni dosiahnut "suchy" zvuk a nasledne pridat v nahravke elektronicky dozvuk.
Penove akusticke elementy pouzivaju napriklad vo vokalovej kabine, ked zvukovy inzinier chce nahrat spev alebo hovorene slovo bez dozvuku. Pena ma vyhodu aj v tom, ze je lahka a vokalova kabina sa da poskladat a tym moze byt mobilná.
Beznu, nie akusticku penu neodporucim vobec na riesenie akustiky.
Idealne by bolo keby ste mohli ich porovnat na zivo a vypoculi by ste si rozdiely a spoznali by ste vyhody a nevyhody medzi nimi. Keby bolo o to zaujem mohol by som urobit seminar o tejto teme v posluchovni.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Jsem rád za věcné připomínky typu "Zalán", podpořené zkušenostma...

Plasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plasan »

Nemám co dodat, toto téma Zalan asi uplne vycerpal :-)

Moc děkuji za přínos!

Odpovědět