HomeCinema pod strechou

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

HomeCinema pod strechou

Příspěvek od Lilian »

Ahojte, (veci tykajuce sa priamo akustickej temy som zviraznil, text beznym pismom mozte ignorovat je tam len pre objasnenie podmienok)

Vase pripomienky, skusenosti mi boli doposial velkym prinosom. Preto sa na vas obraciam aj s prosbou o rady a skusenosti so zostavenim posluchovky.

Uz samotny nazov temy co to naznacuje, tak sa pokusim to pre predstavu popisat.

Mam dokoncenu hrubu stavbu RD bungalov. S manzelkou mame radi skromne a utulne byvanie a prevaznu cast travime v spolocnych priestoroch. Dcerka do toho este moc nevravi, ale kym povyrastie urcite si navikne ;)

Kde je problem? Z hore uvedenych dovodou sme sa rozhodli postavit RD typu bungalov. S potrebnym mnozstvom izieb na prespavanie a jedny spolocnym miestom pre denny zivot ked niesme na horach alebo v zahrade, koli nepriazni pocasia.

Moj konicek a sen od mlada (cca ako 12r. som zacal uz vaznejsie) je HC, a casom sa pridalo stereo. Dostal som sa k zostave MARANTZ SR7001, DV7001, CANTON chrono set 5xx, VELODYNE SPL100r, Marantz PM15, project RPM 9.1, Focel elektra 906. Kazdy asi vie zaclenit co patrilo do sterea a co do kina ;)

Tato zostava bola pre mna skutocnym High ENDOM. V miestnosti 5x5m pre to urcenou.

Vsak casom som sa ozenil, prisla na sved dcerka, tesime sa na dalsie deti *2thumbsup* A tak zacal problem s miestom. Zit u rodicov sa vecne neda. Hlavne ak mate ine nazory na zivot, vychovu deti, stravovanie a vlastne vsetko :(
Rozhodli sme sa postavit vlastne byvanie.
Nastal isty skrat a vidina domaceho kina sa mi rozplinula. Posledny pokus o udrzanie bola predstava spolunazivania s BOSE acoustimass 5 v obyvacke noveho domu. Zdalo sa to byt vyriesene. Priestor prestal byt problem. Stavba sa zacala, CANTONY a Velodyne isli z domu, odisiel aj Marantz PM15 s gramom a elektrami. Peniazky sa invesovali do BOSE a zvisok zhltla stavba.
Ako stavba napredovala, prisla na rad pokladka krovu. Tu som stal na vrchole jednej hrady a v tom vo mne skrsla myslienka, vytvorit si v podkrovy posluchovku. Tesar mi podal svoj nazor. Skusili sme teda zdvihnut konstrukciu strechy ako sa len dalo. Drevo uz bolo napilene, namorene. Naviac na dome mame dreveny strop na ktory sa to cele napajalo. Takze moc moznosti uz nebolo :cry:
Po obnovenej vizii mat posluchovku som BOSE predal a zacal riesit skutocne HIFI.

Podarilo sa nam dvihnut sklon strechy z povodnych 20 na 28st. Kliestiny iduc napriec celim krovom sme dali co najvyssie ako dovoluju predpisi.

Vznikol tu velmi slusny odkladaci priesto pod strechou. Bude s toho posluchovka?
Podorys je 10x10m, napriek tomu akusticky uzitocny priestor je 3,5m sirky (potom uz svetla vyska klesa pod 1,3m a neda sa tam prakticky umiestnit ziadne repro)a celych 10m dlzky (tu je vsak priestor 6m, potom v strede prechadza komin, za nim zvisne 4m kde vyustuje otvor spustacich schodov).
Najhorsie je na tom vyska .

Maximalna vyska stropu je 2m, potom sa zmansuje do oboch stran pod uhlom 28st. (strecha je v tvare A, predna a zadna cast je tehlovy mur)

Dalsi problem su kliestiny prechadzajuce naskrz tymto priestorom. Tieto nevytvaraju suvislu zvukovu barieru. Ich spodna hrana je ale vo vyske 1,3m nad podlahou ! tieto kliestiny su siroke 5cm, visoke 20cm. Su teda v polohe na kant, a obopinaju krokvy (sikme hrady) Strop bude 70cm nad tymito kliescinami. Vzdialenost medzi tymito priecne prechadzajucimi kliestinami je 70cm. Cele to tvori taky raster/mrezu v hornej polovici posluchoveho priestoru. Akoby ste si ponizili doma v izbe strop uzkymi hradami cca vo vyske 40cm nad hlavou ked sedite.

Neda sa tam behat, no da sa postavit v priestore medzi kliestinami tj. tych 70cm medzi nimi. Ale ja pri pozerani filmov a pocuvni hudby sedim . A to dokonca po ,,turecky,, :lol: Takze mi nevadi ze musim byt nizko na zemi, staci mi tam vystielka s vankusov *palec* nieco ako v Japonsku ;)

Ak uvazujem o repro s vyskou 1m, kde vyskove repro je cca 90cm nad podlahou tak tato akusticka prekazka (raster z kliestin) je cca 40cm nad vyskacom.
Samozrejme repro nemusim umiestnit nutne tak aby kliestina bola hned pred reproduktorom, ale kdekolvek v priestore (do volneho priestoru 70cm napr,)

Je doliezite vyzarovanie reproduktore vo vertikalnej rovine ? nieje podstatne skor horizontalne vyzarovanie ?

Pri umiestneni dodrzim tieto zasady :
1- vyskove repro v rovine s usami
2- odstup repro od zadnej steny 1m (lubovolne od 0 do 3m)
3- odstup od bocnych stien min 0,4m (bocnou stenou rozumiem plochu strechy v urovni 30cm nad reproduktorom, potom ostava este priestor 3m kym sa strecha napoji na podlahu)

Problem vytvaraju len tie nestastne kliestiny, ktore rastruju priestor nad repro a stropom po celej sirke a dlzke posluchoveho miesta *headbang*

Nejake to foto skusim co najskor dolozit.

korys
Kontaktovat uživatele:

Re: HomeCinema pod strechou

Příspěvek od korys »

No, tak to bude hodne zajimavy poslechovy prostor. Tipuji, ze strecha bude poradne zaizolovana a oblozena sadrosem, nebo drevem, hodne sikme steny a pomerne nizky strop z tehoz materialu - a mame tady dalsi slusnou bezdozvukovou komoru. :) No delam si trosku legraci, ale bacha na to. Je tady urcite par lidi co pod strechou poslouchaji, tak snad se to poresit da. Jednu dobu v mladi jsem take poslouchal v takovem podkrovi s drevenym stropem a stenami a cimra byla pretlumena (fakt takova bezdozvukovka). Zpocatku me to nadchlo, ale pak mi to zacalo vadit, bylo to takove mrtve, hodne suche. Ale kazda cimra je jina a uvidis az to budes dokoncovat, jak se tam budes citit. Pozoruj jiz pri pracech, jak se slysite s remeslnikama pri komunikaci a jak se to tam rozleha nebo mluva zanika a z toho usuzuj co dal.
Ty pricne klestiny bych ja za velky problem nepovazoval, spis naopak. Clenitost pod stropem nebyva na skodu.
PS na zaver: Hlavne dej bacha, abys tam pak netravil vic casu nez s rodinkou v tom spolecnem prostoru. :)

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

chtelo by to foto, blbe se to predstavuje. pocital bych pod strechou navic s klimatizaci s invertorem (umi i pritapet az do -10), jnak tam v lete zdechnes od vedra a v zime budes klepat kosu. oblozil bych to cele sadrosem a meziprostor vyplnil vatou (hlavne kvuli tepla), utlumi solidne i basove stojate vlny. kino mam taky v podkrovi, pricemz nizsi strana je 1m vysoka a opacna, na ktere je platno ma na vysku 2.8 m. prostor kolem jsem zaplnil policemi s cedecky, dvdecky a knizkama. pekne to utlumi dozvuky a pusobi to i docela utulne.

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Ahojte,

Cela vrchna stavba je z dreva. Iba protilahle muri uzatvarajuce tu ackovu strechu su z tehal(hladka cementova omietka, alebo tehlovy obklad). Tepelne vlastnosti tu riesit nechcem. Ide o novostavbu takze kvalitne zateplenie je samozrejmostou. No pre info dodam ze strecha bude izolovana medzi a pod krokvami. Celkova hrubka izolacie bude 3Ocm. Jedna sa o fukanu izolaciu Climatizer plus. Ma dobre akumulacne vlastnosti takze letne prehrievanie vo velkom nepredpokladam. Okna su iba dve, a to na tych protilahlich stenach aby sa dalo vetrat na prievan *palec* Priehrievanie slnecnymi lucmi nepredpokladam(okna su male a do jedneho vobec nesvieti, druhe iba ciastocne), naviac stavba je z 44sti tehly a oba muri naviac oblozene z vonka 10cm drevovlaknitej izolacie HOFATEX. Strop(podlaha pod nohamy) bude konstrukcne drevo. Sendvic ktoreho vypln bude tvorit spominany Climatizer v hrubke 10cm, zvazujem este dosky na tlmenie krocajoveho hluku, ale chodit sa tam moc nebude ta uvidim v praxi.
Klimatizaciu v pripade potreby doinstalujem.

Fotky snad budu coskoro, poprosil som Eficaka. Ma ich uz v maili tak ak bude mat cas a chut.... Mne to neslo :oops:

Myslite ze takyto priestor bude pretlmeny? Pretlmeny na viskach ci basoch?? To ci pouzijem na obklad sadrokarton alebo drevo viem este ovplivnit, no drevo sa mi pozdava viac ako hladky povrch. (to drevo by bolo frezovane, vlastne dlazkovica obyta chrbtom do interieru)

Podlahu mozem finalne pokryt takmer cimkolvek, ale ked vsetci davaju hrube koberce a na strop kadejake molitany.... Preco by to mal byt tu zrovna problem :?:
Ach, a ja som si tam tahal osobytny privod el. koli tomu kinu :cry:

Mam skvelu manzelku, plne sa ma snazi chapat a co najviac byt napomocna. Toto miestecko mi plne schvaluje a naramne sa tesi az deti podrastu ako sa tam pred nimi budeme moct zasit *2thumbsup* (nakolko to bude sustredeny posluch veru neviem :D )

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Super, dakujem moc *2thumbsup*

Okomentujem foto:

Na tejto stene chcem ulozit hifinu a nejku tu telku. Sirka od lavej hrady po pravu je 330cm. Tie hrady su vo vyske 130cm cize repro bude pod urovnou spodnej hrany, napriek tomu mienim bedne este posunut smerom do vnutra o cca 40cm, od zadnej steny budu 100cm pripadne aj viac ak bude treba.

Podla roztece reproduktorov mozem lubovolne posuvat miesto posluchu aby som dodrzel rovnoramenny trojuholnik.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

v každém případě bych nechal přiznané to trámoví a řešil strop pouze nad ním :idea:...co možná nejvýše

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Ano, tak je to myslene. Priznane budu ale iba tie spodne trami (kliestiny) Tie su tych 130cm na podlahou, maju vysku 15cm. Nad nimi je este 40cm a potom uz ale pride strop. Ten skova tie uplne vrchne kliestiny. Vo vrchole (od podlahy po strop)to roby teda 185cm svetlej vysky . Strop bude siroky cca 60cm a potom sa zvazuje do stran.

Tie priznane kliestiny budu teda snad aspon eliminovat pripadne odrazi od tak niskeho stropu .

AM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AM »

skoda, ze jste to neporesili silnejsima tramama s vetsim rozestupem a podbitou strechou, pak by asi nebylo potreba tolik vodorovnych vyztuh. taky se mohly tramy vazat na podlaze. ma to tak znamy, sice je musi co 2-3 m prekracovat, ale aspon se nemusi krcit. jinak kdyz tam das podlahu, tak ti to ubere dalsi vysku.

vodorovne tramy bych poresil jako svitidla, na horni hranu bych dal led pasky, muzou byt i rbg, pak si muzes menit barvy. nosne zdi bych oblozil sadrosem, omezis stojate vlny. nebo si udelej na jedne strane ulozny prostor a budes mit taky solidni basovou past. kdyz je nezatlumis, tak by se ti mohlo stat, ze v poslechovem miste uprostred mistnosti neuslysis urcite basove frekvence, odrazem od zadni steny se prakticky vyrusi.

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

AM,

Ano, za chrbtom to predelim zavesom a na tej strane bude ulozny priestor.
Uvedena vyska je uz po odpocitani podlahy. Teraz tam je 150cm po spodnu hranu kliestiny. Podlaha to ponizi o 12cm. Ostava 138cm, uviedol som 130 kedze si nechavam rezervu koli dalsej akustickej izolacii aby ten hluk nesiel do prizemia. No co mam zatial informacie tak planovana skladba stropu 3cm(drevo ktore tvori teraz strop) 9cm (vypln celulozou) 3cm (drevo ako zaklop ) splna celkom slusne izolacne vlastnosti ako tepelne tak akusticke.

Tak ci onak, budem tento priestor izolovat ako pod strechou tak podlahu(strop). Ked to uzavriem sam uvidim ako to tam bude zniet.

Na to podbijanie strechy stale vsetci spominaju sadros. Je to vhodnejsia volba ako pouzit drevo :?:

Dakujem za rady a napady,

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Páni,

Tá skladba stropu, bocnych stien a podlahy. Bude to sendvicove.
Podlaha - z interieru prizemia su priznane nosne trami stropu. Cize strop tvori obitie dlaskovicou tychto tramov z vrchu (hrubka 3cm). Nasledne sa umiestnia vystuzove hranoly(vyska 9cm). Priestor medzi nimi sa vyplni drevenov drtou (celuloza) a zaklop zase dlazkovica (hrubka 3cm)

Steny(sikme) a strop (skladba z vnutornej strany) - dlazkovica (3cm), celuloza (30cm, 18cm medzi krokvami a 12cm pod nimi), parozabrana, odvetravacia medzera (8cm), betonova taska.

Toto vsetko je vlastne make smrekove drevo natlacene zase len drevenymi sekanymi vlaknami.

Neposobi taketo zlozenie ako jedna velka basova pasca :?:

Ak poriesim odrazi nizkych frekvencii medzi dvomi ostavajucimi protilahlimi stenami ktore su z tehal, BASY mam v malicku , nie? *jupi*

Niekde som cital ze basovych pasci nieje nikdy dost, dokonca ze na basoch sa priestor ani neda pretlmit.

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Zdravim vsetkych,

Tak konecne finisujem s podlahou. Uplne dokoncenie je este velmi daleko ale chut do prace stale mam.

Zacal som znova trochu premyslat o skladbe stropu. Teda o pohladovej vrstve od interieru. Ako viaceri pisali je tu moznost sadrokartonu. Ja vsak preferujem nieco na sposob tatranskeho profilu.
Len ma este napadlo, co tak tu strechu podbit izolacnymi doskami WOLF ? Mozno som tie dosky uz niekde spominal, no neviem ci bola na to nejaka reakcia.
Ide mi o to ze podla mna musim zabezpecit co najmansiu odrazivost od stropu. Kedze bude dost nizky a este aj sikmi. Idealne by snad bolo ak by zvuk uplne celou polochou pohlcoval vo vsetkych pasmach. Alebo sa mylim :?:
Spominal sa tu efekt bezdozvukovej komori. Este som v takej nebol. No skusaju sa v takych reprodutori. Myslite ze nieje lepsie mat taku bezdozvukovu komoru ako miestnost kde su stale problemi s ozvenou a hucanim :?: Je to neprirodzene pocuvat v takejto miestnosti :?:
Ma niekto skusenost :?:

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

bezdozvukovou komoru bych určitě na pohodový poslech nechtěl. Někde jsem četl, že když zvuk postrádá informace o prostoru, ve kterém se člověk nachází, tak je člověk dezorientován a slabší povahy mívají závratě.

Každá místnost, kde je reprodukována hudba (hudební režie) může mít podle normy určitou dobu dozvuku. Tuším, že je to méně než 0,5 sekundy (0,3).

Sám jsem budoval místnost v podkroví, kde jsou boční stěny cihlové a strop zavěšený na kleštinách. Výška byla 2,35 metru a strop rovný. Vše bylo ze sádrokartonu, na kterém bylo z půdy 20 cm vaty. Reproukce byla OK. Sádrokarton částečně kmitá a vata na něm vykoná své.

Doporučuji strop obložit sádrokartonem, poslechnout, jak to hraje a potom případně nalepit na něj v určitých místech nějaké zvukopohltivé desky nebo rozrážedla. Myslím, že pokud to nebude průser, tak by stačilo vymalovat nějakým hrubším nátěrem.

Místnost jde dotlumit vždy, ale obráceně to jde hůře.

Na podlahu bych doporučil dvě vrstvy OSB desek, které budou dobře prošroubované, aby nerezonovaly a zvuk neduněl.

Zkus dát foto, jak to v současném stavu vypadá.

Jestli si nejsi jistý, jak se místnost akusticky chová a nedokážeš to odhadnout, tak si tam vezmi nějaký zesík a repro a zkus, jak to hraje. Tuším, že nebude zásadní problém. Vzhledem k nižšímu stropu by trochu mohly chybět vyšší basy.
Repro doporučuji s páskovými výškáči, které netíhnou k odrazům od stropu. Mě se osvědčily Aurum Cantus V3M.
Toť mé postřehy, doufám, že to pomohlo ;)

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Dakujem za zaujmave info.

Tak teda radsej pouyijem ako vnutornu vrstvu drevo alebo ten sadros. Podla potreby budem dodatocne oblepovat koli tlmeniu odrazov ak to bude treba.

Repro mam uz viac menej iste, v sucasnosti ma najviac presvedcila reprodukcia znacky Audiophysic. Najnovsie som kupil z druhej ruky sw TERRA. maximalna spokojnost *palec*
Ale nevilucujem ze koli tomu stropu by som presedlal na repro s paskovimi viskacmi, zatial nemam osobnu skusenost :oops:

Este k tej ,,bezdozvukovej komore,, . Ja planujem v tychto priestoroch hlavne pozerat filmi, pripadne koncerty. Hlavne pri tych filmoch by mohlo byt super ak by clovek nevnimal skutocne hranice priestoru. Ale teda ak by to mohlo byt fakt neprijemne po nejakej chvili tak to teda radsej nie.
Na pohodove pocuvanie mi bude sluzit vintage stereo zostavicka na prizemi. Do highend sterea uz nepojdem, neni to pre mna to prave .

Najblizsie doplnim foto sucasneho stavu. Teraz neni moc casu, dokoncili sme zber cerveneho hrozna a za tyzden zacina biele. Ustavicne popijanie tej presladlej stavi je naramne unavujuce :D

PavelN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelN »

Teď jsme se přestěhovali a na stropě, kde chci poslouchat jsou palubky, které nejsou nalakované. V porovnání se sádrokartonem díky spárám mezi nimi a jejich hrubosti částečně tlumí zvuk.

Hladký sádrokarton zvuk spíš po svém povrchu nesl případně lehce odrážel. Jedná se o vyšší frekvence, které zhoršují lokalizaci a vedením zvuku po ploše stropu mohou způsobovat na druhém konci místnostnosti další pseudodozvuky. Když to přeženu, lze to přirovnat k efektu, kdy pod jednou stranou mostního oblouku zašeptáte slovo a na druhém konci jeho slabě slyšet. V případě malého dozvuku místnosti a regulaci sklonu repro tak, aby bylo co nejménéně odrazů od stropu to lze částečně eliminovat a zvyknout si na to. To platí pro stereo.

S multikanálem nemám přímou zkušenost, ale tam si myslím, že to nebude tak patrné.

Určitě bych se vyvyroval bezdozvukové komoře. Je to sice na multikanál, ale každá hudba potřebuje svou míru dozvuku. Např. jsem měl přetlumený pokojík 13,3 m2, kde jsem provozoval stereo. Rock a neakustická hudba tam hráli dobře, ale houslový koncert ve filharmonii nebo v kostele zněl hodně suše a nezáživně.
Sice to lze v multikanálu nějakým DSP režimem obejít, ale pokud v místnosti nebude dobře hrát stereo, tak to podle mě další doplňkové kanály kina nezachrání.

Proto opět doporučuji si na půdu vzít nějakou starší hifi věž a pustit si tam svoji oblíbenou a frekvenčně bohatou hudbu.

Dobrou úrodu a ročník vína a pevný krok správným směrem k dobře akusticky zařízené místnosti ;)

Odpovědět