Vase pripomienky, skusenosti mi boli doposial velkym prinosom. Preto sa na vas obraciam aj s prosbou o rady a skusenosti so zostavenim posluchovky.
Uz samotny nazov temy co to naznacuje, tak sa pokusim to pre predstavu popisat.
Mam dokoncenu hrubu stavbu RD bungalov. S manzelkou mame radi skromne a utulne byvanie a prevaznu cast travime v spolocnych priestoroch. Dcerka do toho este moc nevravi, ale kym povyrastie urcite si navikne

Kde je problem? Z hore uvedenych dovodou sme sa rozhodli postavit RD typu bungalov. S potrebnym mnozstvom izieb na prespavanie a jedny spolocnym miestom pre denny zivot ked niesme na horach alebo v zahrade, koli nepriazni pocasia.
Moj konicek a sen od mlada (cca ako 12r. som zacal uz vaznejsie) je HC, a casom sa pridalo stereo. Dostal som sa k zostave MARANTZ SR7001, DV7001, CANTON chrono set 5xx, VELODYNE SPL100r, Marantz PM15, project RPM 9.1, Focel elektra 906. Kazdy asi vie zaclenit co patrilo do sterea a co do kina

Tato zostava bola pre mna skutocnym High ENDOM. V miestnosti 5x5m pre to urcenou.
Vsak casom som sa ozenil, prisla na sved dcerka, tesime sa na dalsie deti

Rozhodli sme sa postavit vlastne byvanie.
Nastal isty skrat a vidina domaceho kina sa mi rozplinula. Posledny pokus o udrzanie bola predstava spolunazivania s BOSE acoustimass 5 v obyvacke noveho domu. Zdalo sa to byt vyriesene. Priestor prestal byt problem. Stavba sa zacala, CANTONY a Velodyne isli z domu, odisiel aj Marantz PM15 s gramom a elektrami. Peniazky sa invesovali do BOSE a zvisok zhltla stavba.
Ako stavba napredovala, prisla na rad pokladka krovu. Tu som stal na vrchole jednej hrady a v tom vo mne skrsla myslienka, vytvorit si v podkrovy posluchovku. Tesar mi podal svoj nazor. Skusili sme teda zdvihnut konstrukciu strechy ako sa len dalo. Drevo uz bolo napilene, namorene. Naviac na dome mame dreveny strop na ktory sa to cele napajalo. Takze moc moznosti uz nebolo

Po obnovenej vizii mat posluchovku som BOSE predal a zacal riesit skutocne HIFI.
Podarilo sa nam dvihnut sklon strechy z povodnych 20 na 28st. Kliestiny iduc napriec celim krovom sme dali co najvyssie ako dovoluju predpisi.
Vznikol tu velmi slusny odkladaci priesto pod strechou. Bude s toho posluchovka?
Podorys je 10x10m, napriek tomu akusticky uzitocny priestor je 3,5m sirky (potom uz svetla vyska klesa pod 1,3m a neda sa tam prakticky umiestnit ziadne repro)a celych 10m dlzky (tu je vsak priestor 6m, potom v strede prechadza komin, za nim zvisne 4m kde vyustuje otvor spustacich schodov).
Najhorsie je na tom vyska .
Maximalna vyska stropu je 2m, potom sa zmansuje do oboch stran pod uhlom 28st. (strecha je v tvare A, predna a zadna cast je tehlovy mur)
Dalsi problem su kliestiny prechadzajuce naskrz tymto priestorom. Tieto nevytvaraju suvislu zvukovu barieru. Ich spodna hrana je ale vo vyske 1,3m nad podlahou ! tieto kliestiny su siroke 5cm, visoke 20cm. Su teda v polohe na kant, a obopinaju krokvy (sikme hrady) Strop bude 70cm nad tymito kliescinami. Vzdialenost medzi tymito priecne prechadzajucimi kliestinami je 70cm. Cele to tvori taky raster/mrezu v hornej polovici posluchoveho priestoru. Akoby ste si ponizili doma v izbe strop uzkymi hradami cca vo vyske 40cm nad hlavou ked sedite.
Neda sa tam behat, no da sa postavit v priestore medzi kliestinami tj. tych 70cm medzi nimi. Ale ja pri pozerani filmov a pocuvni hudby sedim . A to dokonca po ,,turecky,,

Ak uvazujem o repro s vyskou 1m, kde vyskove repro je cca 90cm nad podlahou tak tato akusticka prekazka (raster z kliestin) je cca 40cm nad vyskacom.
Samozrejme repro nemusim umiestnit nutne tak aby kliestina bola hned pred reproduktorom, ale kdekolvek v priestore (do volneho priestoru 70cm napr,)
Je doliezite vyzarovanie reproduktore vo vertikalnej rovine ? nieje podstatne skor horizontalne vyzarovanie ?
Pri umiestneni dodrzim tieto zasady :
1- vyskove repro v rovine s usami
2- odstup repro od zadnej steny 1m (lubovolne od 0 do 3m)
3- odstup od bocnych stien min 0,4m (bocnou stenou rozumiem plochu strechy v urovni 30cm nad reproduktorom, potom ostava este priestor 3m kym sa strecha napoji na podlahu)
Problem vytvaraju len tie nestastne kliestiny, ktore rastruju priestor nad repro a stropom po celej sirke a dlzke posluchoveho miesta

Nejake to foto skusim co najskor dolozit.