Zdravím všechny ...
Nějakou dobu "ladím" prostor a zvuk v pokoji 6x4 metry, výška 3m.
Zařízení: CD Lyngdorf CD1, zesilovač Lyngdorf s Roomperfectem, cívkáč ReVox PR99 MK III. Bedny Aurum Cantus Melody 103, kabeláž dodanou studiem Britek Hradec Králové. Subwoofery Dynavoice SW10.
Pokoj příslušně zařízený nábytkem, skřínky a knihovny v rozích, na zdech obrazy. Dozvuk je tedy rozumný.
Po nastavení a doladění akustiky Roomperfectem jsem měl dlouho pocit, že je vše OK, nic nechybělo, nepřebývalo. Zvuk detailní, lokalizace dobrá. Ale po určité době se mi to zdálo detailně suché, bez duše a šťávy, vhodné na poslech komorního orchestru. Vše se odehrávalo tak do výše uší, výš ticho
Měl jsem ve skříni ještě regálovky Ortofon Concorde II, nevyužitý lampáč Sound Luster a tedy jsem udělal pokus:
Na regulovaný výstup Lyngdorfa jsem připojil SoundLuster a k němu Ortofony, postavil je do regálů rohových knihoven tak, aby byly v přímce uši-Cantusy-Ortofon. Lyngdorf dovolí nastavit zpždění i jednotlivých kanálů, i zadní sekce tak, aby zvuk přišel k uším současně.
Měl jsem obavy o "rozostření" lokalizace, ale mám pocit, že naopak se vše zaostřilo ještě víc. Lampáč dodal trochu tepla do studeného zvuku, Ortofony postavené cca o 30cm výš, než výškáč Cantusu zvedl hladinu prostoru podstatně výš.
Přikládám nákres a vidím to jako jedno řešení poslechového prostoru.
HOWGH.