Predpokladám, že veľa z vás okrem počúvania hudby cez Tidal a iné digitálne zdroje uložené na diskoch má v láske aj zbieranie hnuteľných nosičov či sú to už LP-čka, CDs, DVD-A, SACD atď. s tým, že už po niekoľkých rokoch aktívneho zbierania sa začnú kopiť a miešať. Akým spôsobom ich triedite a čo vám príde ako najefektívnejší spôsob? Triedite podľa žánrov, v abecednom poradí alebo nebodaj podľa vizuálnej kvality nosiča? Hudbu som začal zbierať a veľmi vyberaným spôsobom vyberať pred dvoma rokmi a za ten čas sa u mňa nazbieralo okolo 200 platní medzi ktorými sú aj také skvosty ako nerozbalené prvé US vydanie The Nice - Ars Longa, Vita Brevis.
To ma privádza k druhej otázke - Akým spôsobom uskladňujete nosiče, aby došlo k čo najmenšiemu vizuálnemu znehodnoteniu, akým je napríklad kruh od platne na obale, prípadne iné znehodnotenie spôsobené zlým uskladnením.
Vnútro nosiča riešim tak, že každá moja nová platňa prejde kúpeľom a ak nemá antistatický obal, tak putuje do MoFi a celok do plastové obalu o hrúbke 1,3 mm. Pomáhajú tieto obaly z dlhodobého hľadiska voči poškodeniam? Taktiež aký sklon je maximálne prípustný pri uskladnení LP-čiek, prípadne druhý extrém - ako veľmi v polici môžu byť na seba natlačené, aby nedošlo k otlačeniu vinylu do obalu.
Táto téma sa asi skôr bude týkať vinylov, ktoré sú na zaobchádzanie a uskladnenie oveľa citlivejšie ako iné formáty, no feel free sa podeliť o všetky vaše skúsenosti, zážitky a chyby, ktoré ste zatiaľ pri zbieraní spravili.