Charaktery prenosek nizkovystupnich (LO)

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Charaktery prenosek nizkovystupnich (LO)

Příspěvek od Prospero »

Dovoluji si obnovit „nedopatrnim“ zanikle vlakno o MC prenoskach s nizkym vystupnim napetim.
Na uvod vkladam opetovny test prenosky „Ortofon Kontrapunkt b“ a prenosky Lyra „Delos“.
Kontrapunkt pro toto porovnani jsem v sobotu „vyzebral“ od kamarada, ktery ho bude prodavat, Lyra je muj soucasny „milacek“. :D

http://www.imgbank.cz/images/2012/12/30/n0dUJ.jpg
http://www.imgbank.cz/images/2012/12/31/bFvkR.jpg

Balení a popis prvních dojmu.
Ortofon obdrzíte ve velké papírové krabici, vyplnené polystirénovým„obkladem“, uvnitr presne vyformovaným na dalsí, tentokrát plastikovo-hliníkovou oválnou krabicku, ve které je na sametovém podkladu pevne prisroubována samotná prenoska. Pri jejím otevírání jsem se v duchu musel pousmát. Na té krabicce je, pro její otevrení, napsána poznámka: Please isert coin (prosíme vsunte minci), coz mi, pri cene prenosky 1.200€, prislo velice zábavné. Prilozeny jsou také kablíky pro headshell a 2 páry nemagnetických sroubku ruzné délky, papírek s technickými daty a malá plastiková váha. Vzhledem k tomu, ze jsou do prenosky vyrezány závity, odpadá nepríjemná manipulace s matkami. Ochraný kryt hrotu je stabilní, vyzaduje ale, zvláste pri opetném nasazování, trochu opatrnosti. Schránka prenosky je totiz vylisována z nerezové oceli a hliníku (oba materiály jsou spojeny pod tlakem, bez pouzití sroubku) a pripomíná tvarem tak trochu trup tankeru. Její povrch je velmi hladký a tak by se mohlo snadno stát, ze se kryt pri nasazování sveze spatným smerem. Po uspesném dotlacení na správné místo se uz vsak není ceho obávat. Také svou hmotností 10g vzbudí prenoska kazdopádne první respekt.
Lyra se oproti tomu, i pres temer stejnou cenu, „skryva“ jen v absolutne nenápadné papírové krabicce. Zato priloha obsahuje krom technickych dat i vynikajici tabulku s hodnotami pro pripojeni s ruznymi zakoncovacimi odpory. Udaje vyrobce jsou prikladne rozvedeny, zohlednuji dokonce kapacitu mezi prenoskou a smotnym phono-vstupem a predstavuji tak jakousi malou exkurzi touto prblematikou. Nechybi ani karbonový kartácek na cistení hrotu, malý inbusový klícek a 3x2 nemagnetické sroubky ruzné délky. I do Lyry jsou vyrezány závity a upevneni je proto stejne komfortni jako u Ortofonu. Nejvice ale asi potesí absolutne perfektní ochraný kryt hrotu. Proslo mi rukama jiz dost ruzných prenosek, ale s takhle stabilním a spolehlive nasaditelným krytem jsem se zatím jeste nesetkal. Vzhledem k tomu, ze se jedná o „nahou“ prenosku bez vnejsí schránky, stojí totiz chvejka pomerne daleko vpred a tudíz je, pri neopatrnosti, nachylná zpusobit nemilá prekvapení. Je proto skutecne dobré ponechat kryt na míste po celou dobu nastavení a sejmout ho opravdu teprve pri nastaveni zatízení.

Nastavení
K nemu jsem pouzil pouze papírovou (polaminátovanou) sablonu od firmy Clearaudio, která má jen jeden bod pro nastavení a to 90mm od stredu osy talíre, tuhu do versatilky pro nastavení úhlu a previsu, zrcátko pro kontrolu azimutu a elektronickou váhu s rozsahem 0,01-5,00g.
Ortofon je, jak uz jsem se zmínil, lehce zaobleny, takze jediná rovná hrana je ta prední. Ale i tak to stací k tomu, aby clovek po urcité nejistote a tápání a za pomoci nalepené tenké tuhy, dospel k uspokojivému nastavení. Vzhledem k tomu, ze má prenoska zakriveny i spodek, musíte VTA nastavit tak, ze se raménko pri provozu lehce naklání dozadu smerem k lozisku. To je ale jen otázka zvyku. Nastavil jsem výrobcem doporucené zatízení na 2,5g (25N)
Lyra sice postrádá vnejsí schránku, její tvar je ale vyfrézován (z hliníku) tak dobre, ze poskytuje dostatek rovných hran pro správné nastavení. Nastavil jsem výrobcem predepsané zatízení 1,75g (17,5N). Toto je velice dulezité, nebot geometrie chvejky je konstruována tak, ze se tato v idealním úhlu 20°nachazí teprve po dosednutí hrotu na LP.
Diky zvedácku „VTA Lifter“ od Clearaudia je procedura nastavení VTA u obou prenosek naprosto komfortni. (VTA lze upravit i behem prehravani.)

Poslech.
Na gramofonu Clearaudio “Performance” s raménkem Satisfy Carbon Directwire, pres integrovany zesilovac Marantz PM 17 Mk II. Namisto serioveho phona Marantze ale pouzivam externi phono pre Trigon „Vanguard II“ doplneny zdrojem „Volcano III“. To vse pres reproduktory KEF XQ40, pripojene kabelem „inakustik Black & White Referenz 1202“.
Vsechna alba jsou vyprána.
Muj prvni dojem u Delosu (LP Kari Bremnes – Over En By), jeste dríve nez zaznel první tón – neskutecne ticho! Brus hrotu “Microridge” je v tomto ohledu lepsí nez “Fritz Giger 80” Ortofonu Kontrapunkt b. Ten rozdíl je slysitelný i pres to, ze ani Kontrapunkt neni na jemne skrabance a mala prachova zrnka prave alergicky a ani on nadmerny sum prazdne drazky neprenasi. Prvni + tedy pro Delos.
Druhý dojem – velmi autenticka prostorovost. Pódium je dostatecne siroke a nechybi ani dulezita informace o jeho hloubce. To zvladaji obe prenosky s naprostym prehledem. Vsechny nástroje stoji stale na svých místech a jejich vzájemné rozestupy logicky odvoditelné. U Delosu jsou ale mirne vetsi a zvuk se jeste snadneji odlepí od boxu. Hlas paní Bremnes zni sice u obou presne ze stredu, u Lyry se ale zpev rozline temer holograficky mezi boxy, takze clovek mimodek hledá stredový reproduktor. Velikost té které místnosti, kde nahrávka vznikala lze take dobre rozpoznat u obou prenosek, Delos ale posviti do jejich tmavych koutu a prida tim jeste nekolik fajnovych informaci navic. Jazzové trio se prezentuje v (témer viditelné) zakourené kavárne, zatimco symfonický orchestr zaujme své místo na pódiu prostorného koncertního sálu. Mirne + pro “Japonce”.
Tretí dojem: Tonální vyvázenost. Zpocátku jsem mel pocit, ze je Delos oproti Kontrapunktu vylazen vice do výsek, ze chybí basy. Tak tomu ale ve skutecnosti opravdu není. Schválne jsem tedy vybalil nekolik LP s dobre nahraným basem. Tedy: Výber Massive Attack - Collected, Dvorákovu 9 symfonii, Gentle Giant - Free Hand. Basy jsou i u Delosu absolutne cisté, “suché” a rychlé. Nejsou vubec stíhlejsí nez u Ortofonu. Ten první dojem u Delosu vzniká jen díky jeste lepsímu prokreslení vyssích frekvencí. Triangl ve dvorákove “Novosvetské” stojí tak zretelne v prostoru a zní tak nádherne “kovove”, jak jsem ho u Ortofonu neslysel. Charly Antolini - Crash je dalsi taková LP. Druhá, stejnojmená skladba zaciná jemným cinkáním zvonecku ke kterému se pridá pomerne “vysoko” vypichovaná baskytara Wolfganga Schmida. Ortofon zvlada tento "skvost" s prehledem a naprosto komplexne, Delos se venuje i drobnejsim detailum ve vyssich frekvencich. Toto „Více“ ve výskách u Delosu jsem z pocátku povazoval za „Méne“ v basech. Ale nejpozdeji poté, co se Antolini hezky brutálne oprel do celé bicí soupravy a Schmid hrábnul i do nejhlubsích registru, jsem pochopil, ze ani na spodním konci frekvencí nechybí zhola nic. Ode mne male + pro Delos, jinak ale spise otazka vyladeni sestavy.
Existuji prenosky, které s nekterymi LP maji problémy. Myslim tim problémy se zkreslením, které cloveka prvokují k nekonecným vecerum, stáveným zmenami nastavení ruzných parametru, ve snaze dockat se konecne uspokojivého výsledku, aby nakonec dospel k názoru, ze ta ci ona LP je pravdepodobne prílis ohraná ci spatne vylisována. Pro posouzeni, zda prenoska takova uskali zvladne, mam nekolik "favoritu", ktere jsem pouzil i tentokrat. Nevinikají zvláste dobrou nahrávkou a také ani obzvláste dobrou kvalitou výlisku. A nekterym prenoskam skutecne zatopi.
Postupne se tedy prichazeji: Crosby, Stills, Nash & Young - "4 Way Street" (Live), Free - "Free & Easy, Rough & Ready", rockova opera - "Jesus Christ Superstar" (2LP s Ianem Gillanem), Prazský Výber - "1", výber Hawkwind - "Twice Upon A Time" a také sólový projekt Boba Calverta - "Captain Lockheed & The Starfigters".
Kontrapunkt i Delos tyto kousky zdolávji absolutne hrave, bez nejmensí známky zkreslení ci nepresnosti. Nektere sice neznejí audiofilne, vsechny ale rozhodne prijatelne, dokonce bych rekl i docela príjemne. Jak Ortofon tak Lyra jsou, co se snimavosti tyka, na naprosto spickove urovni. I tady nerozhodne.
Oba vyrobci dobre vedi, co se od nich v teto cenove kategorii ocekava a oba se svych “domacich ukolu” zhostili na jednicku. Ortofon nabizi presnost a dynamiku a take velmi dobrou prostorovost a spoustu informaci. Lyra za nim nezustava ani o krok pozadu, spise naopak - ke vsem ctnostem Ortofonu pridava jeste bonusovou porci emoci!
Kratce receno: Ortofon za 1, Lyra za 1*. *palec*

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Re: Charaktery prenosek nizkovystupnich (LO)

Příspěvek od tujatuja »

Prospero, díky za podrobný rozbor, který mě zajímá o to víc, že v nejbližší době se snad konečně už dočkám dodávky s Lyrou Delos (čekám už 7 týdnů). Mám jako ty Clearaudio Performance, ale bez možnosti plynulého nastavení VTA. Ještě řeším předzesilovač (snad Pro-ject Phono Box RS nebo Primare R32), dosud nejsem rozhodnut.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Ja cekat nemusel, ale nevim, jak je tomu ted. Kvalita Delosu se rychle rozkrikla a tak Lyra mozna nestiha. Prehraje i drazsiho brasku "Aygo" a zaslouzi si phono na dobre urovni. Primare znam pouze z testu v LP Magazinu, osobne jsem ho neslysel. S vykonem meho Trigonu Vanguard jsem spokojen, coz ale neznamena, ze to musi byt "konecna". :D
Dobry je i Trigon Advance, Clearaudio Symphono+, Perreaux SXV2 nebo Tom Evans Micro Groove. Nezbyde ti, nez otestovat a "rozhodnout se usima". ;)
A i VTA Lifter posunul Performance dal. Jediny problem je v tom, ze nestaci koupit jen samotny Lifter, ale musi se prikoupit i nova zakladna. Do te puvodli se totiz prisroubovat neda. :(

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Právě to rozhodování ušima je problém, protože existuje spousta phono předzesilovačů, ale možnosti poslechu jsou alespoň u nás dosti omezené.

Já vím, že na výrobky Pro-Ject se dívají audiofilové jako na něco podřadného, ale Phono Box RS mě zajímá proto, že má symetrický výstup a slyšel jsem na tento přístroj jenom samou chválu.

Taky jsem uvažoval o Lehmann Black Cube SEII - neměl jsi náhodou možnost to slyšet?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Nemyslim, ze Pro-Jecty jsou spatne, Delos si ale zaslouzi i neco lepsiho. (Ty mnou uvadene modely povazuji tak za minimum.)
Lehmanna jsem pred lety slysel v jeho prvni verzi - Black Cube SE, v porovnani s ASR Mini Basis a Vanguardem I od Trigonu. Poslech byl prijemny, v basech se mi ale zdal trochu „stihly“. Hlavne mi ale vadila omezena moznost nastaveni. “Zvenci” jde nastavit jen zesileni bud pro MM nebo MC a impedance 470 Ohm nebo 47kOhm. Jine impedance, pozadovane pro tu kterou prenosku, lze (neprakticky) dosahnout pouze vymenou nastrkovacich odporu primo uvnitr. A navic se mi nelibilo, ze je jeho externi zdroj skoro 2x vetsi nez on sam. Tenkrat jsem nakonec vzdal vsechny tri, ted ale zakotvil u Trigonu. Uz samotny hraje lepe nez Lehmann a ve spojeni s Volcanem je “nedostizny”. Pokud bys je sehnal napriklad za tuto cenu: http://www.fono.de/HiFi-Schnaeppchen (s plnou zarukou!), prislo by to na stejne penize jako Lehmann. A v pripade regulerni ceny muzes Volcano dokoupit pozdeji a vydaje tak rozdelit na dvakrat. ;)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Těch nedokonalostí a rušivých vlivů a do toho můj vkus či nerealistické představy o možnostech reprodukce snímající chvějkou v 3D drážce vylisované...

Tak co, máte MC phono a dobrý gramofon ? Víte jak velká je "efektivní hmotnost" ramínka, nemá li vůli v svislých či vodorovných ložiskách?
A na rovinu je li gramec na racku ze skla, zapomeňte. Hraje všechno.

Umíte si vybrat novou přenosku podle hmotnosti a snímavosti hrotu?
Jaký typ hrotu si vyberete a tušíte jak působí tvar diamantu na zvuk...
On totiž ovlivňuje dost, ale ne tolik, jako kvalita nahrávky a výlisku. :-)

Sbírka je rozsáhlá? Drahé 180gr., nějaké ty špičkové nahrávky z osumdesátých z ciziny. Nebo dokonce USA. Gratuluji. Můžete si je užít. Pak je to jak s nejlepší cukrárně a pan vrchní v žaketu s příručníkem v bílých rukavicích, přináší jako předkrm šálek horké čokolády. Usaďte se v polstrovaném křesle s podnožníkem a dejte plynout hudbě. Ta totiž v deskách je.

A teď soulad pro phono... alespoň slušné výstupní napětí, nebo špičkové přenosky pod 0,3 mV?
A co impendace, jaká je skutečná výstupní z přenosky a co to udělá ve Vašem phonu... jako jestli umí pro Ortofon 10 až 30 nebo tam páli 100 do všeho...

Dobrá MC přenoska mi přijde rychlejší, je-li aparátek dóóst dobrý. Ale přechod od povedené Audiotechniky 95 s pidikraťounkým kabelem do phona, na něco tak opulentního v třídě MC ?

Za podstatně lepší peníze a ještě jestli, spíš určitě jinak...

Takže je nám Ortofon 2M Red málo ? Dobře si to promysleme.
Tolik cest ...

Pilotek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pilotek »

Ja Tvojmu príspevku akosi nerozumiem......

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Efičáku, prosím o vysvětlení, co tím chtěl básník říci? Nějak mi nedochází souvislosti.

Martin76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin76 »

No asi, že méně je někdy více :)

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

No jo, to se nedá číst.
*thumbs down*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Cist se to da, ale pochopit? :D
To Martin76: Mene bude vzdycky mene, stejne jako nic zustane NIC! :lol:

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Velmi mě zajímá technika MC LO přenosek od Audiotechnica, jíž se tu nedostává podpory a naše oba malé audiofilské soustátí neoplývá zkušenostmi.

Má jediná zkušenost se týká upravené Audiotechnica MC přenosky.

To je zvláštní případ Jozefínou Lichtenneger na míru upravené MC přenosky EAT Yosegi.
Tlumení rafinovanou technikou maličkých hranolků různých typů dřevin, nejlépe ještě instalovaný na headschel téže konstrukce.
Obrázek
Výsledek je excelentní a uchulibý. Cena ... odpovídá zvuku.
Pro dostupnější kvalitu nejlepšího rozlišení záznamu z drážek, ale za rozumnou cenu, by tedy šlo použít současného aktuálního modelu podobné konstrukce.
Přijdeme sice o účinný systém tlumení, na druhou stranu neodlehčíme tolik kontu...

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Nova prenoska japonske firmy Lyra se, diky sve cene, asi prodejnim slagrem nestane, po strance zvukove by to ale vyjit mohlo:

Obrázek

Technická Data:
• Type:Medium weight, medium compliance, low-impedance moving coil cartridge
• Stylus: Lyra-designed long-footprint variable-radius line-contact nude diamond (3μm×70μm), slot-mounted
• Cantilever system: Diamond-coated solid boron rod with short one-point wire suspension, directly mounted into cartridge body via high pressure knife-edge system
• Coils: 2-layer deep, 6 N high-purity copper, chemically-purified high-purity iron cross-shaped former, 4.2 ohm self-impedance, 11μH inductance
• Output voltage: 0.56 mV@5 cm/sec., zero to peak, 45 degrees (CBS test record, other test records may alter results)
• Frequency range: 10 Hz~50 kHz
• Channel separation: 35 dB or better at 1 kHz
• Compliance: Approx. 12×10 cm/dyne at 100 Hz
• Vertical tracking angle: 20 degrees
• Cartridge mounting screws: 2.6 mm 0.45 pitch JIS standard
• Cartridge weight (without stylus cover): 9.2 g
• Distance from mounting holes to stylus tip: 9.5 mm
• Recommended tracking force: 1.65~1.75 g (1.72 g recommended)

Cena: 6,995,-US$ :mrgreen:

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Půjčuju nám s úctou foto z Vinyl Asylum. *thumbs up*

Pře - krá - sné !

Dr. Tominari - Dynavector Carat

Obrázek

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Opravdu krasna fotka! Ktery je to model?
V kazdem pripade ale jen 17mm (!) dlouhy cantilever. *thumbs up* (Tehdejsi specialita Dynavectoru!)
“Vlajkovou lodi” byl “Karat 17D 2” s chvejkou z diamantu, tohle ale vypada spise na bor. I tak je to ale uzasna prace.

A tohle je zase jeho braska “Karat 23R”, se stejne kratkou chvejkou, ale z rubinu:

Obrázek

(I diky nemu jsem na cas "ulitnul" na vybornem Ortofonu "Kontrapunkt b"! :P )

Odpovědět