digitální nahrávka na vinylu
digitální nahrávka na vinylu
Neřeším problémy z vlákna CD vs vinyl. U mne má každý z nich svoje místo. Právě se nacházím v období upgradu analogové cesty a narazil jsem na problém.
Gramofon jsem dostal skoro na špičku a je na něm sakra slyšet dobrá a špatná nahrávka nebo jestli je to Jugoton,Supraphon, made in USA,Japan ,Holland,England... Problém je v tom,jestli kupovat a hrát muziku,která byla původně nahraná digitálně a je na vinylu.Nikdy jsem to neřešil a taky jsem zjistil,že takových mám dost. Sláva,hlavně že je muzika na vinylu. Digitál na analog a pak lisování nahoře oříznutého formátu? Taky by to ale znamenalo končit cca rokem 1982,kdy se začalo nahrávat digitálně.
Tady jsem na vážkách,protože třeba Brothers in Arms nebo Stingovo So jsou parádní i na vinylu. Ale třeba u Al Di Meoly jsem pak kupoval vinyly jen z analogové doby. Když jsem nevěděl,napověděla stopáž. Do 40min.- nahrávka určená pro vinyl.
Extra si dám Pink Floyd. Na vinylu by měli končit s The Final Cut,ale mydleji to dál.Takže na A Momentary Lapse Of Reason z r.1987 drobným písmem najdeme že je to digitální nahrávka s výjimkou baskytary a bicích,ty jsou nahrány analogově.Nic proti tomu,když to hraje dobře
Gramofon jsem dostal skoro na špičku a je na něm sakra slyšet dobrá a špatná nahrávka nebo jestli je to Jugoton,Supraphon, made in USA,Japan ,Holland,England... Problém je v tom,jestli kupovat a hrát muziku,která byla původně nahraná digitálně a je na vinylu.Nikdy jsem to neřešil a taky jsem zjistil,že takových mám dost. Sláva,hlavně že je muzika na vinylu. Digitál na analog a pak lisování nahoře oříznutého formátu? Taky by to ale znamenalo končit cca rokem 1982,kdy se začalo nahrávat digitálně.
Tady jsem na vážkách,protože třeba Brothers in Arms nebo Stingovo So jsou parádní i na vinylu. Ale třeba u Al Di Meoly jsem pak kupoval vinyly jen z analogové doby. Když jsem nevěděl,napověděla stopáž. Do 40min.- nahrávka určená pro vinyl.
Extra si dám Pink Floyd. Na vinylu by měli končit s The Final Cut,ale mydleji to dál.Takže na A Momentary Lapse Of Reason z r.1987 drobným písmem najdeme že je to digitální nahrávka s výjimkou baskytary a bicích,ty jsou nahrány analogově.Nic proti tomu,když to hraje dobře
Re: digitální nahrávka na vinylu
Já to vyřešil tak, že kupuji LP právě ze sedmdesátých a počátku osmdesátých - novejší mě nezajímají. Od r. 1982 tu máme CD formát, a to zas já rád shánět stará CD do cca půlky devadesátých let, pěkně si vybírat podle DR databáze slušnou dynamiku ..no a to mi stačí ke spokojenosti ( a vlastně musí, pokud chci kvalitu). Opravdu nemám nejmenší důvod honit LP z devadesátých let a dneška. Ani dnešní CD mně neberou - za prvý mám rád povětšinou hudbu svého mládí, za druhý víme jak je to s kvalitou.
V této souvislosti by mne zajímalo zda jsou dnes nahrávací studia, kde je zvuk zaznamenáván, ukládán (zachytáván) analogově a pokud ano tak konkrétně na co?
Jedna technická
Ale k věci. Nedá se paušalizovat - mám doma několik nově vydaných LP a třeba Dave Matthews mi hraje z vynilu skvěle na rozdíl třeba od Springsteena.
nemyslels Gabrielovo?fajfka píše:Stingovo So
Ale k věci. Nedá se paušalizovat - mám doma několik nově vydaných LP a třeba Dave Matthews mi hraje z vynilu skvěle na rozdíl třeba od Springsteena.
Novinka od bratrů Ebenových byla nahrána analogově a vyjde i na LP. Sem tam se objeví analogová nahrávka, ale mnoho jich není.reta píše:V této souvislosti by mne zajímalo zda jsou dnes nahrávací studia, kde je zvuk zaznamenáván, ukládán (zachytáván) analogově a pokud ano tak konkrétně na co?
-
- Kontaktovat uživatele:
Napríklad Analogue Productions pracujú výhradne s analógovou páskou. Ja tiež uprednostňujem staršie čiste analógové LP, ale proti formátu 24/192 prevedenému na LP by už nemali byť žiadne námietky 

Naim - True stereo, citujem "All recordings : AKG 414EB mocrophones in ORTF stereo array to Nagra IV-S analog reel to reel. All performances are recorded live with no overdubbing."reta píše:V této souvislosti by mne zajímalo zda jsou dnes nahrávací studia, kde je zvuk zaznamenáván, ukládán (zachytáván) analogově a pokud ano tak konkrétně na co?
Chcesky records - staršie vydania
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
fajfka píše:Taky by to ale znamenalo končit cca rokem 1982,kdy se začalo nahrávat digitálně.
Nechci Ti brát iluze, ale špičkové, převážně Japonské vydavatelství, jako například NIPPON COLUMBIA (Denon) nahrávaly master digitálně už od roku 1972.
V ČSSR se digitálně mastery pro nahrávky LP (vážná hudba) pořizovaly od roku 1976.
Následně se digitální master přehrával na analogový pás, potože v té době ještě nebylo zařízení pro digitální mix a střih a následné úpravy už probíhaly analogově.
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No zrovna těm bych moc nevěřil, ti napíšou to, co podle nich přinese větší zisk...viz jejich podvody s Hi-Res nahrávkama...timcs píše:reta píše: Chcesky records - staršie vydania
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nebyl bych tak příkrý. Pokud ses o celý problém trochu zajímal, víš, že to nebyl podvod inscenovaný a chtěný Chesky Records, ale že se díky chybně důvěřivé otevřenosti jejich systému dostaly do jejich prodejní sítě soubory třetích stran deklarované jako hi-res, které ale hi-res nebyly. Chesky to pro provalení začali promptně řešit.vonvichousch píše:viz jejich podvody s Hi-Res nahrávkama
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
No moc promptně to podle mého neřešili, k takovýmto "přehmatům" u nich dochází opakovaně, navíc to mazání upozornění na "podvodné" konkrétní nahrávky z fcb stránek mi taky moc na důvěry nepřidalo...PítrsPraha píše:Nebyl bych tak příkrý. Pokud ses o celý problém trochu zajímal, víš, že to nebyl podvod inscenovaný a chtěný Chesky Records, ale že se díky chybně důvěřivé otevřenosti jejich systému dostaly do jejich prodejní sítě soubory třetích stran deklarované jako hi-res, které ale hi-res nebyly. Chesky to pro provalení začali promptně řešit.vonvichousch píše:viz jejich podvody s Hi-Res nahrávkama
Je zajímavá diskuze tady http://www.whatsbestforum.com/showthrea ... lly-Hi-Res
Mo-Fi taky požívají jejich analog na LP Gain 2 (přes Studer). Možná í další audiofilní značky jako AudioFidelity nebo dříve DCC. I když ti asi ne jen lisují na "panenské" vinylyarcheocomp píše:Napríklad Analogue Productions pracujú výhradne s analógovou páskou. Ja tiež uprednostňujem staršie čiste analógové LP, ale proti formátu 24/192 prevedenému na LP by už nemali byť žiadne námietky
Při probírání svých LP jsem narazil na první desku od Yllowjackets z r.1981,kde se na zadní straně pochlubili,že natáční bylo digitální a že je to nejlepší pro zvuk a dynamiku.
- vonvichousch
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Při přečkávání sychravého počasí na chatě, jsem z nostalgie zalistoval v T technickém magazínu..zde je popis digitálního nahrávání masteru pro SUPRAPHON v 1976 roce .http://vonvichousch.rajce.idnes.cz/LP-DAC/