Gramofon do 10 000 kč
Re: Gramofon do 10 000 kč
Automat je zařízení pro komfort, zvukový přínos nemá žádný, spíše naopak, čím více funkcí,tim větší možnost zhoršení kvality.
U stroje za deset tisíc, bych o automatu neuvažoval vůbec.
Kdo uvažuje vážně o reprodukci gramofonových desek,bude spíše vždy volit manuál ,pokud možno bez zakomponovaného preampu.
Kdo si chce pustit naposledy sbírku lp po dědovi,kterou našel na půdě, než ji definitivně vyhodí, může i na plném automatu.
U stroje za deset tisíc, bych o automatu neuvažoval vůbec.
Kdo uvažuje vážně o reprodukci gramofonových desek,bude spíše vždy volit manuál ,pokud možno bez zakomponovaného preampu.
Kdo si chce pustit naposledy sbírku lp po dědovi,kterou našel na půdě, než ji definitivně vyhodí, může i na plném automatu.
Zjednodušují si všichni všechno.
Z neschopnosti vyrobit direct drive se udělala přednost gumičkového pohonu,který se nadřazuje a prosazuje se jako jediný hifi.
Hlavně v kombinaci s mdf.
Plný manuál má však své opodstatnění, nicméně každého věc co si vybere.
Z neschopnosti vyrobit direct drive se udělala přednost gumičkového pohonu,který se nadřazuje a prosazuje se jako jediný hifi.
Hlavně v kombinaci s mdf.
Plný manuál má však své opodstatnění, nicméně každého věc co si vybere.
Ja teda nevim, ale neni problem zakoupit i plny automat, i direct drive. Dobre udelany automat kvalitu nezhorsuje.
A presne, kazdy si vybere dle sveho.
A presne, kazdy si vybere dle sveho.
Absence automatu v gramofonu je neschopnosti (nebo neochotou) tento uspokojivě vyřešit, vyrobit
pro srovnání: koupili by jste kazeťák bez koncového vypínání (auto-stop)? já teda ne
tento obsahovaly i ty nejlevnější východoasijské plastové křápy (tehda z Tuzexu)
navrhuji vyvinout gramec automat se zrušením funkce auto je-li potřeba taková...
pro srovnání: koupili by jste kazeťák bez koncového vypínání (auto-stop)? já teda ne
tento obsahovaly i ty nejlevnější východoasijské plastové křápy (tehda z Tuzexu)
navrhuji vyvinout gramec automat se zrušením funkce auto je-li potřeba taková...

Tve prirovnani vypinani na konci ala kazetak splnuje poloautomat. A ano delaji se gramofony, nejen poloautomaty s moznosti vypnuti funkce.
lechosi ten se ti zase jednou poved, srovnávat s koncovým vypínáním u kazeťáku
, ale pobavilo, to jo.
A DD vs řemínek? Problém je, že udělat kvalitní DD je složitější a dražší, u levných DD gramofonů se snadno může stát, že se budou z motorku přenášek kdejaký vibrace atd. Řemínek je levnější, jednodušší a vibrace z motorku se přes něj prakticky žádný nepřenáší. Pohon řemínkem je tak výhodnější a zejména u levných gramofonů je s ním možný dosáhnout vyšší kvality.
A (polo)automatika? Nepotřebná zbytečnost, jen hromada součástek navíc a k ničemu to není, jen se to může časem rozštelovat nebo "vysypat" a nic jinýho mi to nepřinese. Nikdy jsem gramo s poloautomatikou ani automatikou neměl, zámarně se takovým gramofonům vyhýbám. Nepotřebuju vodit za ručičku, Já umím gramofon používat i bez pomocnejch berliček. (polo)automatika je stejně zbytečná a nesmyslná jako ty moderní jízdní asistenti, co ti strhávají volant do protisměru, a řvou na tebe, že se máš držet uprostřed jízdního pruhu, když ty přitom chceš odbočit na vedlejší silnici.

A DD vs řemínek? Problém je, že udělat kvalitní DD je složitější a dražší, u levných DD gramofonů se snadno může stát, že se budou z motorku přenášek kdejaký vibrace atd. Řemínek je levnější, jednodušší a vibrace z motorku se přes něj prakticky žádný nepřenáší. Pohon řemínkem je tak výhodnější a zejména u levných gramofonů je s ním možný dosáhnout vyšší kvality.
A (polo)automatika? Nepotřebná zbytečnost, jen hromada součástek navíc a k ničemu to není, jen se to může časem rozštelovat nebo "vysypat" a nic jinýho mi to nepřinese. Nikdy jsem gramo s poloautomatikou ani automatikou neměl, zámarně se takovým gramofonům vyhýbám. Nepotřebuju vodit za ručičku, Já umím gramofon používat i bez pomocnejch berliček. (polo)automatika je stejně zbytečná a nesmyslná jako ty moderní jízdní asistenti, co ti strhávají volant do protisměru, a řvou na tebe, že se máš držet uprostřed jízdního pruhu, když ty přitom chceš odbočit na vedlejší silnici.
S asistenty je to zcela zcestne prirovnání. Koukám, ze cim je delsi tato diskuze, tim zoufalejsi argumenty proc ano/ne tohleto a tamhleto. Kazdemu vyhovuje neco jineho, nekdo muze necekane odejit, usnout a jine veci, na konci desky se gramofon zastavi a treba nadzvedne ramenko. To zadna zbytecnost neni. Ani za 45 let se me to nepokazilo ani u jednoho gramofonu (JVC, Technics, Dual). Takze asi tak. Ja se spokojim i s plnym manualem (Dual), bavi me pokladat a spoustet ramenko. Polovicku radsi poustim jen na plny automat. 
Jinak Dual dnes dela vlastni DD, velice kvalitní vlastni motor, ktery navrhnul sam Dual a patri mezi spicku. Jde to, kdyz se chce.

Jinak Dual dnes dela vlastni DD, velice kvalitní vlastni motor, ktery navrhnul sam Dual a patri mezi spicku. Jde to, kdyz se chce.
Tak třeba Technics - má v portfoliu plné automaty, polo i čisté manuály, řemínky, direct, půlpalec (1/2") i syst. T4P
no a kterýž to gramec má vypínací automatiku?
no a kterýž to gramec má vypínací automatiku?
No, nemyslím si, že to, aby se na gramofonu na konci přehrání zvedlo raménko a vypnul se, je nějaká berlička a užvatel potřebuje vodit za ručičku, mě to přijde jako samozřejmost, tak jako když se cd po přehrání zastaví. Bohužel si na ten plný manuál u gramofonů všichni nějak zvykli a berou to jako standart a jede se na této vlně jakože je to strašně hifi. Nevím, jak to bylo ve zlaté éře vinylu v 70 a 80 letech ale nyní je většina gramofonu manuální. Já měl při shánění poloautomatu tedy dost stížený výběr, nyní poloautomat mám a plný manuál už bych tedy nikdy nechtěl. A to jsem ještě u předchozího gramofonu musel při změně otáček sundat talíř a ručně přehodit řemínek, no u některých DJ desek fakt porod, nikdy více. Ale každému samozřejmě vyhovuje něco jiného.Liamee píše: ↑15 zář 2023 18:49lechosi ten se ti zase jednou poved, srovnávat s koncovým vypínáním u kazeťáku![]()
![]()
, ale pobavilo, to jo.
Já měl manuál, plný automat i poloautomat, vše DD. Automat jsem poslal do světa a poloautomat a manuál mám stále. Jsou to vintage stroje po repasy. Pioneer pl 550 a pl 518. oba naprosto spolehlivé gramofony.
A přitom by stačilo zakoupit Pro-Ject Q UP...
Jezis, hlavne ne takovy paskvil.
Pro někoho záchrana v nouzi 

Gramec s vypínací automatikou - to by bylo řešení, už i prastarý vehikl NC420
měl zrušení zvedáčku na konci desky, vypínač pohonu neměl, řešilo se doma
"na koleně" viz AR2/1981 nebo 4/1981, hanba monopolnímu výrobci Tesla
Litovel...technicky nadaným uživatelům event. dopošlu návod "jak na to".
měl zrušení zvedáčku na konci desky, vypínač pohonu neměl, řešilo se doma
"na koleně" viz AR2/1981 nebo 4/1981, hanba monopolnímu výrobci Tesla
Litovel...technicky nadaným uživatelům event. dopošlu návod "jak na to".