Jaký koupit gramofon?

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
domacisestava
Kontaktovat uživatele:

Jaký koupit gramofon?

Příspěvek od domacisestava »

Ahoj,
uvažuji o koupi nějaké domácí sestavy (gramofon, blu-ray přehrávač, zesilovač, reprobedny) - řešeno zde jako samostatné téma. Celkem jsem si představovala cenu dohromady za sestavu do 40 000 Kč, ale začínám zjišťovat, že to není reálné. Nekoupím tedy dohromady, ale budu kupovat zvlášť - postupně, jak dovolí finanční situace.
Našla jsem na půdě spoustu vinyl. desek a úplně mě to uchvátilo! Taky to máte tak? Nechápu, jak jsem bez toho mohla existovat. Hudba z CD je tak strašně čistá a digitalizovaná a upravená.
Hodlám si jako první pořídit gramofon.
Spolu s deskami jsem na půdě objevila i gramofon Tesla HC-16, bohužel funguje jen jeden konektor (druhý je jakoby proražený) a tedy lze připojit jen jedna reprobedna. Nechci se pouštět do oprav (kdyby měl někdo zájem, za symbolickou částku/odvoz přenechám i s původními reproduktory).
Moc toho o gramofonech nevím, jen co jsem se dočetla na internetu.
- do 5 000 Kč nekupovat
- vyvarovat se dalším funkcionalitám jako rádio, USB port, CD přehrávač, z toho mi tedy vyplývá, že je lepší koupit "holý gramofon"
- každá jehla ničí gramofon (tím jak přejíždí po deskách, ale u levných kusů je pak po 100x puštění deska k vyhození, kdežto u dražších modelů je jehla kvalitnější a desky tolik neničí).
Je to tak?
Velmi mne trápí otázka ohledně gramofonů a příslušenství, především to, jak jsou nabízené.
- gramofon, který již má v sobě zesilovač/předzesilovač
- gramofon bez zesilovače
- gramofon, který již má v sobě zesilovač/předzesilovač + reprobedny

Může mi tedy někdo prosím vysvětit, ZDA je a jestli že ano, tak PROČ potřebuji i ke gramofonu, který již má nějaký zesilovač v sobě další externí dokupovat? Proč to některé obchody doporučují jako zařízení k dokoupení a jiné ne? Gramofon s předzesilovačem (třeba ta moje stará Tesla) hrál a stačilo pouze zapojit bedny. Nebo to je obdobné jako s gramofonem s vestavěnými reproduktory, kdy taktéž mohu připojit externí?
Jinak jsem neuváženě koupila "krám" za 1.999Kč - https://www.alza.cz/gogen-msg-262-btu-d ... .htm#popis, který budu vracet, nebo co na něj říkáte?
Jaký gramofon máte, nebo byste doporučili? Přemýšlím nad značkou Denon nebo Pro-Ject, cca 10 000 - 15 000 Kč - to by snad nemusel být takový šunt, je to tak?
Je pro mne důležitá kvalita a aby neničil desky a nebo co nejméně.
Na co si dá při koupi gramofonu pozor? Co by měl "umět/mít" a co naopak ne? Jaké hledat parametry?
Budu vděčná za konkrétní odkazy na gramofony a konkrétní poznatky.

Deskám zdar :-)

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jaký koupit gramofon?

Příspěvek od Dinosaurjr »

Kvalitně řešenou sestavu složenou z jednotlivých (dražších) komponentů Gramofon - - Přenoska - Phono kabel - Phono předzesilovač, lze měnit či uprgradovat. All in One systémy jsou kompaktní, levnější řešení, které obvykle nelze rozdělit po jednotlivých součástech.
Gramofony/Přenosky/Phono kabel/Phono předzesilovače se liší kvalitou i cenou přibližně od 3.000 do 500.000/50.000/20.000/30.000 Kč. Šíře kombinací k výběru je opravdu obrovská, avšak nejvíce komponent se prodává ve střední kategorii.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

ocuj, domacisestavo, ze ty si delas tak trosku srandu ?

domacisestava
Kontaktovat uživatele:

Srandu si nedělám. Na základní dotazy viz. výše mi odpovídat nemusíte. Odpovědi jsem dostala na jiném fóru.
Spíš se zeptám:
1) jaký gramofon konkrétně byste mi doporučili a proč? (cenové rozpětí cca do 15 000 Kč)
2) Na co si dát obecně pozor při koupi gramofonu, co by měl mít a co vůbec nebrat (jehla, přenoska, automat/manual, antiskating)
3) značka DENON vs. PRO-JECT, co upřednostňujete a proč?
4) Případně přímo odkaz na doporuč. gramofon?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Není to jen o moznostech denon či pro-ject,velmi slušné gramofony vyrábí treba také audio technica nebo rega ( Planar) a nejsou v tvé cenovce samotní.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Domácísestava,
Nejprve dvě věci.Toto je diskusní fórum, kde členové navzájem sdílí svoje zkušenosti.Předpokládám, že Ty žádné zkušenosti zřejmě sdílet nebudeš, chceš se pouze zeptat, proto si myslím, že lepší než žádat, by bylo poprosit o radu.Žádat lze např.na matrice o kopii rodného listu.
2.Bylo by dobré napsat, do jaké míry se chceš reprodukcí z gramofonových desek zabývat, jestli si chceš pouze poslechnout nalezené desky z půdy, než je definitivně odložíš,nebo plánuješ do budoucna vybudování sbírky oblíbených interpretů, či kapel.
3.Můj názor na Tvůj dotaz je takový, že v cenově relaci do 15.tisic bych nešel do značky Pro-ject, protože levné gramofony této značky jsou chudší na nižší kmitočty a nezřídka bývají i hlučnější (motorek,ložisko)
Gramofony této značky jsou vynikající až od cenové relace, která začíná kolem třiceti tisíc, což je mimo Tvůj udávaný limit.
Volil bych nějaký Direct drive system od Audiotechnika, buď LP120, nebo i vyšší model, který má stát kolem 11. tisíc
Tyto modely mají zabudovaný předzesilovač, který lze po předřazení kvalitnějšího vyřadit.Ktěmto strojům je dodávána přenoska AT95, která kvalitou předčí např.základní přenosky od Ortofonu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

gramofon s rychlostní přenoskou (typu MM, jiné se vyskytují dost málo) potřebuje korekční předzesil k úpravě signálu a teprv ten se napojí na samostatný výkonový nebo receiver (lidově rádio) jo pokud ten má vstup PHONO gramec se zapojí sem a napřímo - bez toho korekčáku, dnes velmi často je korekčák vložen již z fabriky tudíž nic dokupovat netřeba ovšem, napojení repro boxů samozřejmě zde není možné, zesilovač (receiver) s výstupem na repráky musí být
typický příklad je Sony PS LX300, má navíc USB port pro přímej rip analogu do formátu MP3, hodí se to
sorry za celkem laický výklad pro mě samozřejmých věcí ale možná někomu pomůže

domacisestava
Kontaktovat uživatele:

Děkuji všem za dosavadní reakce.
Samozřejmě, že to s posloucháním myslím vážně. Před lety jsem se stěhovala a všechno zařízení vyházela, protože bylo staré a nepoužívala jsem jej. Tudíž doma nemám kromě notebooku a TV nic. Žádné reprobedny, DVD ani jiný přehrávač, natož pak gramofon. Na gramofon a desky jsem narazila náhodou při úklidu půdy, což se změnilo na cca 4 hodinový zásek a poslouchání toho, co jsem našla. I když jsou některé desky špatné, přesto vydávaný zvuk nelze s CD srovnávat. Omlouvám se, možná jsem až "příliš nadšená a horlivá". Každopádně od té doby jsem tím jak posedlá. Uvažuju o nějaké menší sbírce oblíbené muziky, proto nyní zjišťuji jak co funguje, jak se o desky starat, atd.
Zatím mi byly doporučeny tyto gramofony (jenže ono když nevím, co by tak nějak který gramec měl mít, těžko se pro nějaký mohu rozhodnout), proto jsem se na vás, zkušenější, obrátila s prosbou o radu. Protože i do mé akceptované cenové kateg. 15 000 Kč je spousta druhů.
Zatím mi bylo doporuč. toto:
1) http://www.aq.cz/obchod/project-rpm-lin ... -red-2241/ Pro-ject RPM 1 Carbon + 2M Red
2) https://www.hifi-audio.cz/gramofon-pro- ... /?vid=7175 Gramofon Pro-Ject Debut Carbon DC + přenoska 2MRed - bílá
3) https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... ony/DP-400 Denon DP-400
4) https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... /DP-450USB Denon DP-450USB
5) https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... ny/DP-300F Denon DP-300F

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Klipsch R 51PM. Poměrně levná varianta,kdy není potřeba zesilovače(aktivní repro),ale ani externího predzesilovace,ci integrovaného v gramofonu. Gramo preamp je přímo v bednách samotných. Poslouchal jsem s thorensem,hraje to. Na fajnové přežvýkání lp platní z půdy plně dostačující. Mimochodem,jaks zjistila,ze byl ten poslech kvalitnejsi nez z cd? Psalas,ze ti sel na gramofonu pouze jeden kanál.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

kterýkoliv Denon s ramínkem "S" schvaluji, ze starších aparátů Technics řady BD (řemínek) nebo DD (přímej náhon talíře) stylově čistej, bezproblémovej stroj je to, plnej automat, stroboskop a jemná regulace otáček (pitch-control) fixace přenosky syst.T4P nevadí naopak, někdo považuje za výhodu, kolik lidí tolik názorů že jo

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Trošku téma oživím, třeba přijde někdo další s názorem. Řeším obdobný problém jak "domacisestava". Pomalu mě odchází mé upravené chassis Tesla HC 58, hlučnější motor, nalomený Headsell, ... a tak koukám po novém gramofonu. Vzhledem k tomu že vinyl není můj prioritní poslech, hledám něco střídmého, maximálně jednoduchého, ideálně bez zesilovače nebo s vypínatelným, bez USB, bez Bluetooth a podobných technických vymožeností, za to s kvalitní přenoskou a tichým provozem. Cena by se měla pohybovat někde na pomezí 13tKč. Zatím mám v hledáčku už tady doporučené Denon DP-400, nebo Pro-ject RPM 1 Carbon + 2M Red, Audio-Technica AT-LP5 ? Má někdo další doporučení, nebo i názor a zkušenost, který z přístrojů nebrat a proč, případně zda si tímto nákupem polepším ? Předem díky za přínosné odpovědi.

Odpovědět