uvažuji o koupi nějaké domácí sestavy (gramofon, blu-ray přehrávač, zesilovač, reprobedny) - řešeno zde jako samostatné téma. Celkem jsem si představovala cenu dohromady za sestavu do 40 000 Kč, ale začínám zjišťovat, že to není reálné. Nekoupím tedy dohromady, ale budu kupovat zvlášť - postupně, jak dovolí finanční situace.
Našla jsem na půdě spoustu vinyl. desek a úplně mě to uchvátilo! Taky to máte tak? Nechápu, jak jsem bez toho mohla existovat. Hudba z CD je tak strašně čistá a digitalizovaná a upravená.
Hodlám si jako první pořídit gramofon.
Spolu s deskami jsem na půdě objevila i gramofon Tesla HC-16, bohužel funguje jen jeden konektor (druhý je jakoby proražený) a tedy lze připojit jen jedna reprobedna. Nechci se pouštět do oprav (kdyby měl někdo zájem, za symbolickou částku/odvoz přenechám i s původními reproduktory).
Moc toho o gramofonech nevím, jen co jsem se dočetla na internetu.
- do 5 000 Kč nekupovat
- vyvarovat se dalším funkcionalitám jako rádio, USB port, CD přehrávač, z toho mi tedy vyplývá, že je lepší koupit "holý gramofon"
- každá jehla ničí gramofon (tím jak přejíždí po deskách, ale u levných kusů je pak po 100x puštění deska k vyhození, kdežto u dražších modelů je jehla kvalitnější a desky tolik neničí).
Je to tak?
Velmi mne trápí otázka ohledně gramofonů a příslušenství, především to, jak jsou nabízené.
- gramofon, který již má v sobě zesilovač/předzesilovač
- gramofon bez zesilovače
- gramofon, který již má v sobě zesilovač/předzesilovač + reprobedny
Může mi tedy někdo prosím vysvětit, ZDA je a jestli že ano, tak PROČ potřebuji i ke gramofonu, který již má nějaký zesilovač v sobě další externí dokupovat? Proč to některé obchody doporučují jako zařízení k dokoupení a jiné ne? Gramofon s předzesilovačem (třeba ta moje stará Tesla) hrál a stačilo pouze zapojit bedny. Nebo to je obdobné jako s gramofonem s vestavěnými reproduktory, kdy taktéž mohu připojit externí?
Jinak jsem neuváženě koupila "krám" za 1.999Kč - https://www.alza.cz/gogen-msg-262-btu-d ... .htm#popis, který budu vracet, nebo co na něj říkáte?
Jaký gramofon máte, nebo byste doporučili? Přemýšlím nad značkou Denon nebo Pro-Ject, cca 10 000 - 15 000 Kč - to by snad nemusel být takový šunt, je to tak?
Je pro mne důležitá kvalita a aby neničil desky a nebo co nejméně.
Na co si dá při koupi gramofonu pozor? Co by měl "umět/mít" a co naopak ne? Jaké hledat parametry?
Budu vděčná za konkrétní odkazy na gramofony a konkrétní poznatky.
Deskám zdar