Jen mimochodem se Renown ve vlákně o Denon DL-103 zmínil o výpočtu závislosti hmotnosti ramene, přenosky a snímavosti přenosky.
Chci tomu dát vykvést k porozumění jevů fyziky a alespoň "zjednodušeně" prosím vědoucí, o přehledné osvětlení, např. jako článek na titulní stránku. RowingůvPro-Ject Debut SE nese těžkou japonskou Dynavector. Vyžádalo si to objednávku těžšího proti závaží.
A přesto je rezonanční kmitočet v pořádku.
Rezonanční kmitočet té soustavy (rameno a přenoska) je závislý na efektivní hmotnosti ramena, na hmotnosti šroubků které drží přenosku a na hmotnosti přenosky samotné.
Efektivní hmotnost ramene není vlastní hmotnost ramene. Vlastně je to tak, že se na ní uplatňují váhy jednotlivých částí ramane v závislosti na jejich vzdálenesti od středu otáčení přenosky. Ta vzdálenost je v tom vzorci s druhou mocninou a tak se tedy dá říci, že se uplatňuje skoro jenom headshell, který je vlastně těžší než trubka ramene a je umístěn na samém konci ramene. Výrobci ramen uvádějí běžně tuto hodnotu uvádějí.
Pro příklad třeba : legendární SME3009/2 = 6,5 gr (samozřejmě pouze s originálním velmi lehkým headshellem), na druhou stranu třeba Thorens TP90 = 17gramů, Project 9cc Evolution = 8gr. a 12cc Evolution = 10,5gr.
Přenosky mají parametr, který se nazývá snímavost a ten udává jakou silou je třeba na hrot zatlačit, aby se vychýlil o určenou vzdálenost. Asi se to trochu liší v horizontálním i vertikálním směru, udává se však jedna hodnota.
Zase třeba příklad :
Denon DL-103, vlastní váha 8,5 gramu a snímavost 5. Jako opačný extrém Shure V15 III, váha 6gramů a snímavost 30 !!!
Hmotnost upevňovacích šroubků se pohybuje mezi 0,5 gramů u hliníkových a 1 gram u mosazných co používá Ortofon u dražších přenosek
No a ten vzorec je : Rezonanční kmitočet = 159/odmocnina z ((hmotnost přenosky + hmotnost šroubků + efektivní hmotnost ramene) x snímavost)
Místo výpočtu se to taky dá změřit. Nejjednodušší je to měřící deskou, ale jsou i jiné metody, které jsou popsány např. v knize pana Pešáka.
Za optimální hodnotu se považuje 9 až 11 Hz.
Neznáte někdo odkaz na přenosky Ortofonu, kde by byly i specifikace jejich MM přenosek? Na jejich webu jsme našel pouze MC přenosky (http://www.ortofon.com/html/body_moving ... l_data.asp) a něco málo MM+disko.
Hodně by mne zajímala data O.Alpha.
Možná by stálo za to, postupně sem doplňovat databázi nejčastěji používaných rámenek a přenosek (váha, snímavost, doporučený přítlak, efektivní hmotnost ramene).
eficak píše:
RowingůvPro-Ject Debut SE nese těžkou japonskou Dynavector. Vyžádalo si to objednávku těžšího proti závaží.
A přesto je rezonanční kmitočet v pořádku.
Ty žabáku jeden, pořád něco pleteš Do toho Dynavectoru jsem šel proto, že ta přenoska je právě velmi lehká. Dokonce možná nejlehčí MC LO přenoska vůbec. Má 5,3 gramu a tak je k tomu raménku na Debutu OK, jak dokazuje i měření. Závažíčko je původní, těžší jsem sháněl kvůli jiným přenoskám, ale nakonec jsem se rozhodl pro toto řešení.
Na srazu v Rožnově to můžeme patřičně probrat
Pěkně prosím Renowne, jaké přenosky pro dosažení rezonančního kmitočtu 10-14 Hz, se hodí na Kuzmu Stogi S?
Kuzma udává raménku Stogi S, efektivní hmotnost 11 gramů.
Valencia používá bronzové šroubky.
jednoduchým dosazením do tabulky z Tvého odkazu spočítáme, že má-li Valencie 10 gramů a snímavost 12um/mN, šroubky mají 0,5 gramů a efektivní hmotnost ramene je 10 gramů, pak vychází rezonanční kmitočet dokonalých 9,9 Hz
Příspěvek výše doporučuje nezávislé informace k volbě přenosky.
Vlastní názor má Ortofon, a přináší poradní službu na nové funkční tabulce k velkému počtu značek a modelů.
Ovšem jen s jedinou značkou přenosek.
Přesto je to příjemná služba a Ortofon slibuje, že se bude snažit seznam rozšířit.
K mému překvapení jsem tam našel Foxův Pioneer s tangenciálním ramínkem.
Dualy, Soňáci, Regy ...
Nebral bych to moc vážně.
Například k raménku Micro Seiki MAX282 za asi tak 2500-3000 EUR (použité) doporučují (spíše jim to databáze vyhazuje, než že by to doporučovali) 2M bronze a Rondo Bronze.
eficak píše:Vlastní názor má Ortofon, a přináší poradní službu na nové funkční tabulce k velkému počtu značek a modelů.
Ovšem jen s jedinou značkou přenosek.
Přesto je to příjemná služba a Ortofon slibuje, že se bude snažit seznam rozšířit.
K mému překvapení jsem tam našel Foxův Pioneer s tangenciálním ramínkem.
Dualy, Soňáci, Regy ...
Koukal jsem na ten link, myslim, ze v prvni rade budou muset databazi rozsirit uzivatele, Ortofon tam toho moc nedal… Kdo pouzivate jejich prenosky, zadejte tam fungujici kombinace (Send your cartridge recommendations for turntable/tonearm here.
Napriklad Rega tam ma dve zakladni ramenka. I kdyz je mozne, ze u vsech ramenek (typu RB300 az RB1000) by melo byt doporuceni stejne, vzhledem ke shodne specifikaci parametru, ktere maji vliv na kombinaci prenoska-ramenko. Nebo nejak zohlednuji cenu prenosky a cenu ramenka? Asi jo. Cena ale neni technicka specifikace (smile).
EDIT: Kdo chce mit klid, at jde na vinylengine, je tam vic informaci a nejsou kontrolovane jednim vyrobcem (prijdou mi tim padem vic relevantni).