Kvalita zvuku zdroj/medium
Re: Kvalita zvuku zdroj/medium
Díky za rady, vezmu to zase postupně. Asi to bude znít divně, ale upřímně řečeno neoplývám ani vlastnictvím mikroskopu, lupy nebo ohmmetru a upřímně řečeno bych to celé raději svěřil do rukou odborníka. Samozřejmě si to všechno můžu nakoupit a začít do toho pronikat, ale finančně to vyjde asi nastejno a budu klidnější, že mi hrají vinyly tak, jak mají.
Tímto se tedy ptám, jsem z Ostravy, existuje někdo v blízkém okolí, kdo by byl ochotný pomoci?
Gramofon mám od března, novou jehlu tak dva měsíce, ta původní upadla během přehrávání... to asi může znít hodně divně.
CD/DVD a všechny další komponenty hrají parádně. Repro je jemné, dokáže hudbu rozjasnit, snímá krásně činely a vysoké tóny. Jediné co mě trápí jsou ty vinyly. Proto se taky ozývám až skoro po půl roce. Na začátku jsem kupoval hlavně diskografii Prince a jeho singly 45rpm, které ale hrály a stále hrají naprosto bezvadně, problém nastal až v momentě když jsem začal ve větším nakupovat všehochuť žánrů a interpretů a začal jsem si všímat nedokonalostí.
P.S.: Když tak nad tím přemýšlím, je možné, že po výměně nové jehly, stačí mi měnit hrot, který se dá koupit samostatně, se problém se sykavkami prohloubil... ale to neumím říct s jistotou.
Tímto se tedy ptám, jsem z Ostravy, existuje někdo v blízkém okolí, kdo by byl ochotný pomoci?
Gramofon mám od března, novou jehlu tak dva měsíce, ta původní upadla během přehrávání... to asi může znít hodně divně.
CD/DVD a všechny další komponenty hrají parádně. Repro je jemné, dokáže hudbu rozjasnit, snímá krásně činely a vysoké tóny. Jediné co mě trápí jsou ty vinyly. Proto se taky ozývám až skoro po půl roce. Na začátku jsem kupoval hlavně diskografii Prince a jeho singly 45rpm, které ale hrály a stále hrají naprosto bezvadně, problém nastal až v momentě když jsem začal ve větším nakupovat všehochuť žánrů a interpretů a začal jsem si všímat nedokonalostí.
P.S.: Když tak nad tím přemýšlím, je možné, že po výměně nové jehly, stačí mi měnit hrot, který se dá koupit samostatně, se problém se sykavkami prohloubil... ale to neumím říct s jistotou.
Mám ten dojem že v Dualu je z fabriky vložena přenoska Ortofon OM10 je to tak ? leda někde zapůjčit (u známého apod.) stejný typ hrotu a vyzkoušet doma co to udělá, samostatný hrot lze samosebou dokoupit (nový) za polovic ceny kompletní přenosky tak asi, to jen pro úplnost. Ale, osobně bych po tvých zkušenostech zvolil jiný typ !
Ostravské gešefty audio neznám, tuhle bižuterii nakupuji v Helkon Havířov, jinej v mém v okolí není.
Ostravské gešefty audio neznám, tuhle bižuterii nakupuji v Helkon Havířov, jinej v mém v okolí není.
Už to, že jehla upadla během přehrávání svědčí o ledasčem. Přenosku jsi koupil jakou? Měnil sis ji sám? Z toho mi vychází špatný kontakt mezi PINy přenosky a kabílky headshellu. Zkus zda nejsou kabely volné, případně doztlačit nadoraz.
Lidumil: Koupil jsem komplet celý gramofon, celou hifi sestavu jsem koupil v Brně. Žádné zásahy jsem nedělal, kromě teda výměny hrotu (vysunout-nasadit). Přenoska je tam ULM 68E, pokud to píšu správně. Hrot jsem koupil neoriginál DN 165E (168E není k sehnání), prý to nemá na reprodukci vliv a cena je poloviční, že by problém?
Pokud je to problém můžete mi poslat odkaz, kde bych koupil příslušný hrot tak jak má být? Koupím cokoliv, pokud se tím problém vyřeší. Nebo alespoň jeden vyřadí. Na nové ortofony red atd. jsem se ptal, ale prý se to nevyplatí a to co mám, je stejně na úrovni red.
Káblíky jsem zrovna prohlédnul, vizuálně vše ok, zatlačené nadoraz. Přítlak 1,4 a antiskating 0,3 v eliptické zone, vše dle papíru nastavení od prodejce. Srovnávací vinyl beru ten AC/DC - Rock or Bust, koupil jsem to ve verzi s CD a vycházím z toho, že vinyl by měl hrát stejně nebo lépe než CD a to se neděje. Resp. kdyby nebyly zkreslené výšky, tak bude hrát lépe než CD.
Pokud je to problém můžete mi poslat odkaz, kde bych koupil příslušný hrot tak jak má být? Koupím cokoliv, pokud se tím problém vyřeší. Nebo alespoň jeden vyřadí. Na nové ortofony red atd. jsem se ptal, ale prý se to nevyplatí a to co mám, je stejně na úrovni red.
Káblíky jsem zrovna prohlédnul, vizuálně vše ok, zatlačené nadoraz. Přítlak 1,4 a antiskating 0,3 v eliptické zone, vše dle papíru nastavení od prodejce. Srovnávací vinyl beru ten AC/DC - Rock or Bust, koupil jsem to ve verzi s CD a vycházím z toho, že vinyl by měl hrát stejně nebo lépe než CD a to se neděje. Resp. kdyby nebyly zkreslené výšky, tak bude hrát lépe než CD.
Tak ti mi něco napovídá,žes tam ten hrot nasadil blbě,popř. na tu přenosku nepatří. Ty problémy by tomu odpovídaly.
Možná jen ještě není zkažený audiofilií, protože deska má vždy větší zkreslení na výškách, než CD. Je pravda, že při správném nastavení přenosky by nemělo být až tak slyšet, pokud to není mizerná deska a vnitřní drážka. Je potřeba zkontrolovat i geometrickou polohu hrotu, jestli není příliš vpředu nebo vzadu, zkreslení pak letí nahoru. Zkontolovat i rovinnost raménka. A pochopitelně sílu na hrot. Deska sice zkresluje, ale při správném nastavení to neruší. Líp než kvalitní CD hrát nebude, to je mýtus.
Pavel Macura Audio
to se doopravdy stávalo, mně hrot přenosky upadl (bez vnější příčiny) Shure M75 (tenkrát vzácně z Tuzexu) nikdy jsem nepřišel na to jak to
Tak se s delší odmlkou ozývám s postřehy a zejména s prosbou o radu. Posledních pár dní jsem prolézal fóra, opětovně poslouchal desky, které mám a všiml jsem si dalších věcí. Ohledně sykavek, objevují se i u dobře znějících desek, například desky Glenna Hughese paráda, ale jakmile se objeví sykavka je to rušivé, ale ne tak vyrázně jako u jiných desek. Každá strana má různě intenzivní sykavky. Opravdu brutální zkreslení a desky jsou takřka neposlouchatelné mám asi 3 až 4. Bohužel se mi ale stalo, že v průběhu přehrávání mi vypadl levý kanál. Zvednout přenosku a znovu pustit nepomohlo. Když jsem ručně zahýbal s kabelama u vložky, tak zase vše hrálo jak má. Takže začínám mít podezření a ostatně to jste zde i psali, že problém bude mimo jiné v kabelech. Těžko říct, do jaké míry můžou mít ty kabely vliv i na přenos výšek a zejména sykavek...
Paralelně k těmto postřehům jsem lustroval fóra a strávil dost času zájmem o svoji vložku a hrot. Vložka, kterou mám ULM 68 E, tak k ní už asi neseženu příslušný hrot DN 168 E nikdy. Koupil jsem a k dostaní už je pouze hrot DN 165 E, což je nižší třída, někdo tvrdí, že samotný hrot nemá vliv, někdo tvrdí opat. Já začínám věřit, že to asi vliv má. Možná proto mám také problém s těmi sykavkami atd. Dále jsem se dočetl, že moje vložka je stejná jako ortofon OM 20, tudíž jsem zkusil napsat na ortofon, zdali si mohu koupit nový hrot OM 20 a dát ho na svou vložku ULM 68 E. Na forech psali, že je to plně kompatibilní a mělo by to fungovat, ale nechce se mi vyhazovat jen tak 4 litry. Výsledek je takový, že z ortofonu, resektive českého zastoupení, mi napsali, že netuší, ale že na můj gramec standardně montují přenosky 2M Blue nebo Bronze. To mě přivedli na novou myšlenku.
Kabely budu muset řešit tak jako tak, a než se trápit tím, jestli je něco špatně nebo není, tak bych mohl zainvestovat do celé nové přenosky, úplně nové, která je bez problémů dostupná a měl bych mít klid nebo alespoň jasno. A chci se zeptat, vyplatí se mi vůbec do mé sestavy jako celku kupovat relativně drahou Blue nebo dokonce Bronze? Aby se mi výhody těchto přenosek vůbec projevily s ohledem na ostatní komponenty. Přece jenom série začíná na 2M Red a na forech se lze dočíst, že bych tím měl mít zhruba to, co mám teď ale snad bez sykavek, zkreslení a výpadků.
Může mi s tím prosím někdo poradit, vyjádřit se, prostě cokoliv ať se někam hnu? Našel jsem v Ostravě člověka, který dělá servis Hifi a má dobré reference, takže bych tím měl mít teoreticky pokrytou i kvalitně provedenou práci.
P.S.: Co dělat s tím, když se mi k podložce neustále přilepují desky? Už mě to rozčiluje...
Paralelně k těmto postřehům jsem lustroval fóra a strávil dost času zájmem o svoji vložku a hrot. Vložka, kterou mám ULM 68 E, tak k ní už asi neseženu příslušný hrot DN 168 E nikdy. Koupil jsem a k dostaní už je pouze hrot DN 165 E, což je nižší třída, někdo tvrdí, že samotný hrot nemá vliv, někdo tvrdí opat. Já začínám věřit, že to asi vliv má. Možná proto mám také problém s těmi sykavkami atd. Dále jsem se dočetl, že moje vložka je stejná jako ortofon OM 20, tudíž jsem zkusil napsat na ortofon, zdali si mohu koupit nový hrot OM 20 a dát ho na svou vložku ULM 68 E. Na forech psali, že je to plně kompatibilní a mělo by to fungovat, ale nechce se mi vyhazovat jen tak 4 litry. Výsledek je takový, že z ortofonu, resektive českého zastoupení, mi napsali, že netuší, ale že na můj gramec standardně montují přenosky 2M Blue nebo Bronze. To mě přivedli na novou myšlenku.
Kabely budu muset řešit tak jako tak, a než se trápit tím, jestli je něco špatně nebo není, tak bych mohl zainvestovat do celé nové přenosky, úplně nové, která je bez problémů dostupná a měl bych mít klid nebo alespoň jasno. A chci se zeptat, vyplatí se mi vůbec do mé sestavy jako celku kupovat relativně drahou Blue nebo dokonce Bronze? Aby se mi výhody těchto přenosek vůbec projevily s ohledem na ostatní komponenty. Přece jenom série začíná na 2M Red a na forech se lze dočíst, že bych tím měl mít zhruba to, co mám teď ale snad bez sykavek, zkreslení a výpadků.
Může mi s tím prosím někdo poradit, vyjádřit se, prostě cokoliv ať se někam hnu? Našel jsem v Ostravě člověka, který dělá servis Hifi a má dobré reference, takže bych tím měl mít teoreticky pokrytou i kvalitně provedenou práci.
P.S.: Co dělat s tím, když se mi k podložce neustále přilepují desky? Už mě to rozčiluje...
zajíc v pytli naslepo, bez předchozí zkoušky ? v žádném případě ! další zklamání víc než pravděpodobné
začni prokablováním ramínka (s odbornou pomocí, fakt to není napoprvé zrovna snadné) a pak se uvidí
podložku vyper v roztoku saponátu na nádobí s přídavkem aviváže, opláchni a usušit
začni prokablováním ramínka (s odbornou pomocí, fakt to není napoprvé zrovna snadné) a pak se uvidí
podložku vyper v roztoku saponátu na nádobí s přídavkem aviváže, opláchni a usušit
Uplynulo několik týdnů a mám další postřehy se zajímavým vývojem. Gramofon jsem nechal kompletně vyservisovat od zkušeného odborníka na Ostravsku, z čehož mám radost, protože mám do budoucna člověka, který se mi o všechny komponenty postará. Nicméně co se týče gramce, tak k mému překvapení se našlo spoustu věcí. Ramínko nebylo dostatečně upevněné a byla tam vůle, sklon jehly nebyl správný, nebylo dobré vyvážení a důsledkem byla slabší hlasitost v levém kanálu a možná i další věci. Každopádně vše je opravené, levý kanál už nevypadává a gramofon hraje snad i lépe, ALE problém se sykavkami zůstal a pokud není stejný, tak je ještě malinko horší. Když si vezmu naši předchozí diskuzi, tak už se vše dá zúžit na 3 věci. Jehla, celá přenoska, vinyly obecně. Neumím posoudit co s tím dál, protože některé vinyly hrajou bez problémů, na druhou stranu si myslím, že by se vše dalo ještě vylepšit, ale nerad bych byl zklamaný koupí nové ortofonky za 10k a více a zjistil, že je vše stejné. Problematiku jehel jsem rozepsal v příspěvku výše, to mě ještě láká zkusit. Co dál???
Dál bych zkusil prověřit phono část zesilovače.
Problém uzavřen a je to až trochu trapné, ale poslední střípek k dokonalosti byla opravdu nová jehla. Koupil jsem ortofon stylus 20 za lehce přes 4k, která pasuje k ULM 68 E a světě div se, veškeré sykavky jsou pryč. Vše hraje dokonale a já už nikdy nenaletím na rady, že stačí koupit neznačkový hrot. Užívám si poslech vinylů a konečně začíná ta pravá hifi zábava. Vše je seřízené a snad dlouho vydrží. Docela by mě zajímalo, jestli je další výrazný rozdíl mezi stylusem 30 a dokonce 40 kromě ceny, ale to mě zatím netrápí.
Tímto se může celé toto vlákno smazat, nebo zamknout a děkuji všem za rady a za ochotu.
Tímto se může celé toto vlákno smazat, nebo zamknout a děkuji všem za rady a za ochotu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Dotaz? Kdopak je ten šikovný odborník na Ostravsku?
-
- Kontaktovat uživatele:
Odborník na Ostravsku by mě také zajímal
TESLA NC470, AT-VM95E, Kenwood KA-660D