magnetofon unitra ZRK dama pik m 2403 sd
magnetofon unitra ZRK dama pik m 2403 sd
Dobrý den,potřeboval bych vědět,jak tento tip magnetofonu zprovoznit tak,aby hrál:A ještě malá otázka na závěr.Opravdu se magnetofonové pásky ničí zhoršuje kvalita????Děkuji za odpovědě.
Re: magnetofon unitra ZRK dama pik m 2403 sd
Za předpokladu že je ten cívkáč v pořádku tak stačí zesilovač a bedny, jinak jde samostatně připojit na sluchátka. Ovšem bude zapotřebí kabel nebo redukce z pětikolíku na cinch, u sluchátek to samé. A ano, pokud se magnetofonové pásy ničí tak se jejich kvalita zhoršuje.
Co vím tak se při přehrávání akorát ničili magnetofonové kazety, pásek se u nich časem prostě natáhl.
Co vím tak se při přehrávání akorát ničili magnetofonové kazety, pásek se u nich časem prostě natáhl.
Já myslel že věkem se ničí a zhoršuje kvalita.
Naopak, magnetofonový pásek se používá pro dlouhodobou archivaci dat a jedná se defakto o nejspolehlivější nosič. Akorát je riziko že při špatném skladování se do něj s chutí pustí plíseň.
Pak ale stačí VIZÍR nebo trošku SAVA 

Takže i potom je pásek ok? Mám zkušenosti z jiného odvětví kdy plíseň žere antireflex na objektivu a tam to je většinou průser.
Platí to i o 40 leté pásce.
Mám originál pásky např. z minulého století např. 1972 LZ nebo 1976 BS, a hrají jak z praku. Kamarád mi nedávno přinesl krabici kazet, ležela na půdě cca.35 roků, jsou z období kdy se chodilo na burzy ( Letná ), chtěl je vyhodit, asi 2 kousky šly do popelnice , jinak super. A jsou tam nahrané většinou nové LP, které se hned za týden zase prodali dále. Takže taková nostalgie mého mládí.
Takže i po takové spoustě let nic pásce nestane???
Myslím, že dojde každopádně k částečné demagnetizaci, zvlášť na vyšších kmitočtech a dále k prokopírování záznamu mezi jednotlivými závity pásku či kazety. Zvlášťě když nosiče nebyly převíjené celá desetiletí. Proto profesionální studiové a archivní rozhlasové pásy měly mnohem vyšší tloušťku, 50 mikrometrů oproti komerčním pásům, které měly sílu jen 18 mikrometrů...jestli se nepletu. Dále byly nahrávané vyšší rychlostí posuvu, převážně 38 cm/sec a tak nebyly znát úbytky výšek vlivem postupné demagnetizace...
Je z 90% zapojením identický jak Unitra M2405S Forte co se dovážel k nám akorát je to deck bez stupně výkonů. Náhradní díly (motor, trafo, převody, hlavy, pásková dráha, kladka...) většinou pasují. Unitra trpěla deformaci jemných pásků (Maxell, Scotch) zejména na začátku cívky...dalo se to na chvíli poštelovat ale...dokumentace je na netu dost, rovněž Bozděch III str. 222. Vf předmagnetizace (bias) se nastaví 2 keramickými kapacitními trimry vpravo pod horním krytem.
18 μm pásky jsou moc tenké a nedoporučuji se, 25 μm (Emgeton, Basf, Agfa, Stilon) a 35 μm běžně vyhoví. Samozřejmě, provozem se páska mírně obrušuje ale přece nahraješ 12h denně takže klídek.
18 μm pásky jsou moc tenké a nedoporučuji se, 25 μm (Emgeton, Basf, Agfa, Stilon) a 35 μm běžně vyhoví. Samozřejmě, provozem se páska mírně obrušuje ale přece nahraješ 12h denně takže klídek.
Samozřejmě stářím dochází k částečné demagnetizaci, ale originál pásky byly nahrávané většinou 19cm / s nebo dokonce 38cm, když pustím např. Black Sabbath -- Paranoid ( originál ), tak ten zvuk se nedá srovnávat s dnešními nosiči.
Samozřejmě se musí skladovat v čistém prostředí, nesmí navlhnout, nebo nedej bože přejít mrazem ( asi před 20. roky k Vánocům mi jeden sběratel posílal origo pásky ze států a asi přemrzly ), pásek se úplně rozdrolil zbyly jen originál krabičky a cívky.
Co mě ale fascinuje výdrž kazet, hlavně chromek a metalek, mám ještě kupované v Tuzexu a většina plně provozu schopná.
Samozřejmě se musí skladovat v čistém prostředí, nesmí navlhnout, nebo nedej bože přejít mrazem ( asi před 20. roky k Vánocům mi jeden sběratel posílal origo pásky ze států a asi přemrzly ), pásek se úplně rozdrolil zbyly jen originál krabičky a cívky.
Co mě ale fascinuje výdrž kazet, hlavně chromek a metalek, mám ještě kupované v Tuzexu a většina plně provozu schopná.
Též ty tuzexové jakosti nebyly levné k tehdejším platům...Sony, Basf, TDK, Fuji...to si člověk sakra rozmyslel či koupit normal nebo chrom aby zbylo na vlak domů. No, existovaly burzy hudebnin pod širákem kde se daly levnějc obstarat což bylo komančům dlouhodobě trnem v oku a sem-tam na lidi poštvali hordu drábů SNB. Namnoze zabavovali nosiče, aby si doma potajmo poslechli Sabbath, Maiden a Kiss.
Zkoušel jsem magneták zapojit a hrál,jenže když jsem ztlumil hlasitost a slišel jsem podivuhodné rachtání.Odmontoval jsem kryt hlavy a všiml jsem si ,že páska ,která by měla ležet na tom kolečku se jeden čas z toho kolečka sklouzává,nevím co s tím mám dělat.Prosím poradte mi.
Myslíš to gumové kolečko? Zkus je opatrně očistit lihem a dále to může být velkým tahem na straně navíjení. Velký tah právě míval za následwk putování pásku nahoru a dolů .. a to je cesta ke zničení a vytahání pásku, zvlášť, když je tenký…
Myslím, že se to dá nastavit … ale nikdy jsem tento magič neměl v ruce …
Doporučuji se obrátit na toto fórum:
http://www.ps-service.cz/forum/
Myslím, že se to dá nastavit … ale nikdy jsem tento magič neměl v ruce …
Doporučuji se obrátit na toto fórum:
http://www.ps-service.cz/forum/