NC 470 špatný zvuk

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
bretbrodak
Kontaktovat uživatele:

NC 470 špatný zvuk

Příspěvek od bretbrodak »

Přeji pěkný večer,

jsem se zde na fóru nový a zároveň i amatér na poli gramofonového poslechu a rád bych Vás zkušenější poprosil o radu. Pořídil jsem gramofon model NC 470 osazený přenoskou SHURE V15, optický stav přístroje se zdál dobrý a cena jakbysmet. Po instalaci a připojení k receiveru jsem začal postupně odhalovat neduhy, které jsem na přístroji objevil:

- padající řemínek - natažen, spadl ještě několikrát, asi objednám nový
- nakloněné šasi, asi vlivem transportu bez utažení stabilizačního systému - podařilo se mi jakžtakž srovnat
- ulomený drát u kontaktu s přenoskou - opraveno připájením konektoru
- chybějící zemnící kabel - vyveden nový od patky přenosky
- kovový talíř "hází" - teprve budu řešit, zatím nevím jak
- seřízen podle návodu, přítlak jehly nastaven na cca 1,9 g, jediné co jsem neřešil, je seřízení antirezonátoru - nevím nakolik je klíčové...

Nyní k samotnému problému - po připojení k PHONO vstupu na receiveru, to vyluzuje hodně hluboké zvuky což jsem řešil maximálním stažením bassů, ale i tak je zvuk zkreslený a celkově nekvalitní, už po zapnutí bez puštění desky se z beden line hučení. Reciever a bedny přitom po připojení jiného zařízení hrají velmi slušně (PIONEER SA-750, r.v. 1984, bedny HECO). Gramofon má dále udělané RCA konektory, namísto původního pětikolíku a celý vnitřní prostor je vyplněn modelínou, k receiveru jsem ho připojil hodně obyčejným kabelem HAMA 0,75m za pár kaček, tak nevím jestli to nemůže být problém. Dále se mi zdá kabeláž v raménku přenosky u konektorů k přenosce v trochu horším stavu (jak jsem psal, jeden byl ulomený, zbytek opticky drží - jestli to tedy nepřepájet). Zatím nevím, v jakém stavu je jehla, ale netuším, zda horší může mít takový vliv na ony hluboké tóny. Přenoska by podle internetu měla patřit do kategorie těch lepších. Mám doma ještě nezávislý předzesilovač, tak je varianta zkusit připojit přes něj... Prosím o rady, jestli Vás napadne, kde by mohl být problém... Předem díky moc.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: NC 470 špatný zvuk

Příspěvek od lechos »

může, může ! vyzkoušej jinou přenosku, někdo to přebastlil na kolíky cinch (RCA) ? a jak odborně, důvěryhodně ? externí pre-amp každopádně vyzkoušej, zemní propoj kovu šáska na recívr (GND)
není nutný a někdy stav spíš zhoršuje, opět vyzkoušet

bretbrodak
Kontaktovat uživatele:

Lechos, díky za náměty, vše vyzkouším a dám sem vědět.

Jinak jsem ještě někde jinde na webu četl, že jak je to celé odpružené na desce pomocí pružin vyplněných molitanem, tak je někdy ta výplň v dost blbém stavu a celé to spíše zhoršuje reprodukci (rezonance vibrací přes přenosku do reprodukce). Prvně jsem si všiml, že ten molitan mám opravdu dost "sešlapaný", takže možná v kombinaci s trochu házejícím talířem to opravdu dělá paseku. Zkusím ještě toto nějak revitalizovat - dát nové výplně a projít další možnosti. Dále mám asi moc velký přítlak na té přenosce, podle EN zdrojů, má být někde kolem 1.25g (u SHURE) a ne skoro 2g...

bretbrodak
Kontaktovat uživatele:

Tak problém byl úplně někde jinde. Předchozí majitel do NCéčka v rámci přestavby instaloval desku s dodatečným předzesilovačem, která u tohoto modelu standardně není, vše dobře zapatláno plastelínou. O této skutečnosti mě předchozí majitel jaksi zapomněl informovat, takže po přípojení k phono vstupu receiveru byly zapojeny dva preamp za sebou a vyluzovalo o opravdu hrozný zvuk. Nyní zvuk příjemný a čistý, přenoska SHURE V15V zní subjektivně dobře, ale zatím nemám srovnání.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

a to je dobré ! taky můžeš interní pre-amp napojit do vstupu CD toho recívru a posoudit poslechem který je lepší

Odpovědět