Zdravím všechny znalce. Mám gramofon Akai AP 100CC. Výstupní cinche jsou zapojeny tak, že červený a zelený je na pravý kanál a bílý a modrý je na levý kanál. Dva černé vodiče(uzemnění ramínka) jsou připojeny na uzamňovací káblík který vede ven z přístroje. Gramofon je do sítě připojen třemi vodiči L-N-PE. PE je dále propojen s plechovým šasi gramofonu a motorkem který je na 220V.
A teď můj problém. Gramofon nechám vypnutý ze sítě a propojím signálovou cestu se zesilovačem do Phono vstupu. Ozve se středně silný brum. Připojím uzemňovací káblík gramofonu na zesilovač pod šroubek k tomu určený a brum zcela zmizí. Připojím gramofon do sítě a ozve se zcela silný nesnesitený brum. Pak zapnu motor gramofonu a brum ještě zesílí.
Pak jsem vzal gramofon a připojil jsem jej ke starému minisystému Panasonic který má PHONO vstup a zde nebyl žádný brum.
Gramofon i zesilovač jsou ve stejné zásuvce a v době zkoušení nebyl v této zásuvce žádný jiný spotřebič. Zesilovač je připojen taky třemi vodiči L-N-PE.
S kostrama jsem už vyzkoušel všechny pokusy- odpojování a připojování. V zapojení jak je to teď je to nejlepší, ale poslouchat se to nedá. Rovněž jsem gramofon zkoušel připojit přes předzesilovač do jiného vstupu, ale je to stejné.
Prosím PORAĎTE!!!!!! Děkuji.
Nesnesitelný brum gramofonu
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nesnesitelný brum gramofonu
Tak při pokusu o nápravu bych gramec naopak zapojil do jiné zásuvky, přes prodlužku do jiné místnosti a to takové která je napájena přes jiný jistič v rozváděči, nic se nepokazí. pokus-omyl.
Zeme cinchov (RCA) sú spojené s PE? Zmeraj ohmetrom..Ten minisytém Panasonic má určite dvojvodičový sieťový kábel (trieda II.), nie je tam zemná slučka, preto to nebrumí.Gramofon je do sítě připojen třemi vodiči L-N-PE. PE je dále propojen s plechovým šasi gramofonu a motorkem který je na 220V.
-
- Kontaktovat uživatele:
Země cinnchů nejsou spojené s PE a rovněž země raménka není spojená s PE. Panasonic má dvuvodičový kabel!!
Viděl jsem v životě asi 100 gramofonů ale žádný (!) neměl 3-pramenný síťový přívod tedy uzeměný plech šáska, no ale když píšeš žes zkoušel tento odpojit...ještě můžeš proměřit "odpor" obou systémů přenosky na výstupu signálního kablíku (cinch) musí být přibližně stejný (pro Shure M75 je to asi 2 x 600Ω) to abys měl jistotu že vedení je v pořádku. při tomto experimentu gramec musí být zapnutý (někdy bývá instalován zkratovač signálu pokud je off).
Toto je OK.Gramofon nechám vypnutý ze sítě a propojím signálovou cestu se zesilovačem do Phono vstupu. Ozve se středně silný brum. Připojím uzemňovací káblík gramofonu na zesilovač pod šroubek k tomu určený a brum zcela zmizí.
Toto je vada. Nejaký problém, určite sa vytvorí zemná slučka, takže systém prenosky a ramienko je nejako spojené s PE, možno nejaký zvod, kondenzátor..Meraním je to 100% v poriadku?? A je PE vodič neprerušený? Pretože ak sa odpojením PE od gremofónu nič nezmení (audioweb..), tak niečo "nesedí"..Připojím gramofon do sítě a ozve se zcela silný nesnesitený brum. Pak zapnu motor gramofonu a brum ještě zesílí.
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Tak provedeny úpravy. VIZ NÁHLEDY VÝŠE. Gramofon zcela bez brumu. REKLAMA NA TICHO!!!!! Super!!!! Síťový přívod jsem přemístil vlevo a vede kolem motoru na vývody pl. spoje. Vpravo jsem otočil mikrospínač motorku kontakty od signálové cesty a vodiče od něj jsem vedl po celém obvodu gramofonu, kolem motoru na plošný spoj. U signálové cesty tedy nejsou žádné vodiče napájení. Plošný spoj pro připojené signálových vodičů jsem zmenšil a umístil více k okraji gramofonu. Cinche jsem odstranil a použil původní káblík s cinchi. Signálové drátky z přenosky jse zkroutil k sobě a odstínil měděnou punčochou. Spojil jsem všechny země co tu byly a vyvedl jsem je ven černým káblíkem.