Nový nebo starý gramofon?

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
lutero
Kontaktovat uživatele:

Nový nebo starý gramofon?

Příspěvek od lutero »

Zdravím místní osazenstvo a přeji pěknou neděli :)

Chápu, že dotazů typu "Poraďte gramec do XYZ,- Kč" tu máte plno takže se budu snažit ptát trochu srozumitelněji.
Jakožto milovník hudby dob minulých se koukám po svém prvním gramofonu pro poslech zlatých let rocku. Lecos jsem si již nastudoval ale stále se nemůžu rozhodnout, zda vybrat gramofon starý nebo nový.

Pro upřesnění, rozhoduji se mezi nákupem pěkně udržované, staré Tesly NZC431, které se dají už v setu i reproduktory pořídit kolem pěti tisíc a novým gramofonem od Pro-ject, kde se model s integrovaným zesilovačem pohybuje kolem dvanácti + reproduktory.

Více mě to táhne k Tesle a to jednak pro nižší cenu a hlavně proto jak vypadá a celkově kvuli lepšímu dojmu ze starého krásné kousku.
Na druhou stranu mám u starého gramofonu obavu z daleko větší, technické náročnosti na uživatele na údržbu a opravy (nemám doma ani pájku) a s novým přístrojem a zárukou je to předpokládám daleko více "v klidu". Jen pro upřesnění, záměrně volím modely s vestavěným zesilovačem, který chci kvuli úspoře místa. Čím méně další kabeláže a krabiček, tím lépe :) Bohužel z nových gramofonů sem nic levnějšího v rozumné kvalitě nenašel.

Co myslíte, mám si jako laik troufnout na starší kousek nebo sáhnout po "blbuvzdorné" variantě nového gramofonu ? :)

BuboKE
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Nový nebo starý gramofon?

Příspěvek od BuboKE »

Cau.

Pred dvoma rokmi som riesil podobny problem. Nakoniec som sa rozhodol pre novy gramofon, tiez som sa bal, ze nebudem vediet "servisovat" starsi gramofon (pajku doma mam :) ). Tiez som cital "miloin" recenzii a nakoniec som si kupil Pro-Ject Essential II a predzosilovac Pro-Ject Phono Box E. Spolu ma to stalo cca 300€. Potom, po roku som vymenil zakladnu prenosku za novu Ortofon 2M Red, dokonca mi ju v predajni vymenili a nastavili zadarmo. A zatial som velmi spokojny.

Mne sa toto rozhodnutie nakoniec osvedcilo a teraz nelutujem. Ale je to iba moj subjektivny pocit. Mozno niekto napise,,ze sa rozhodol pre starsi gramofon a urobil dobre.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

NZC 431 patří (i tenkrát patřil) do nižší třídy, na tomhle přístroji se ti poslech vinylu brzo znechutí a gramec brzo "kopneš pod postel".
Taková pomůcka pro laiky hledající kvalitnější staré tesly. Dobré gramofony mají značení od NC440 výše. (ale neplatí, že vyšší číslo vyšší kvalita, třeba takové NC470 říkám "nejhorší dobrý gramofon" ) A gramofon by měl být samostatným přístrojem bez integrovaného výkonového zesilovače, dobrý zes. se dá levně koupit na Aukru. Pořád lepší než NZC 431.

lutero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lutero »

Zeptám se z jakého důvodu zesilovač zvlášť?

Do teď jsem se díval záměrně po variantách se zabudovaným z důvodu úspory místa a financí. Doma jsem momentálně úplně bez audia takže nemám do čeho zapojit, vše budu pořizovat od nuly.
I když se mi moc líbí i nové kousky od Pro-ject, vyžadovala by tato varianta nákup předzesilovače, zesilovače a beden popřípadě aktivních beden se vším což už leze do peněz a zabere dost místa, elektroniku mám doma nejraději co nejminimalističtější, co nejméně kabelů a škatulí navíc :))

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Z toho důvodu, že "kompaktní gramofony" představují kompromisní řešení jak technické tak zvukové. Když se mám vyjádřit "živočišně" a stručně tak ta nzc431 i s těmi dodávanými repráky je SRAČKA !/to prostě není o hifi/ Kdybys ji měl , tak dobře, poslouchej a čím dál tím víc budeš toužit po pořádném gramci. Ale dávat za to pět litrů... Za to dostaneš nový gramec .. třeba tohle https://gramofony.heureka.cz/lenco-l-3808/ dobrý standard na začátek
a zhruba do 4000.- pořídíš na aukru starší dobrý zesík , možná i bedny. Pokud ti zatím nezbude na bedny, tak poslouchej na sluchátka (do 2000.-) a šetři, brigáduj, vydělávej, abgrejduj. Téměř nikdo z nás si nepořídil najednou vybavení za 300 litrů.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

On je totiz rozdil kupovat gramo se zabudovanym predzes.,což je urcite na danou kategorii jeste v poradku a nebo nesmysl se zesilovacem a integrovanými repro- opravdu zvuková blbost. V tvem pripade bych klidne volil variantu gramce s integrovanym predzesilovacem a slusné aktivni reprobudky. Vubec to nemusí vyjít na majlant ;)

lutero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lutero »

Takže jako varianta by mohl být například gramec Pro-ject Debut III, který se dá už sehnat za slušné peníze a k němu rovnou levné bedýnky s předzesilovačem zabudovaným a mám hotovo? S tím že by se časem nahradily kvalitnějšími a zůstane mi slušný gramofon ?

Jediné, které sem našel prodejné v česku jsou tyhle:
https://www.electronic-star.cz/HiFi-a-T ... 0PEALw_wcB

netuším, jestli to nehledám špatně, to je to tak nedostatkové zboží v nižších cenách?

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Ne,myslim to obracene,gramec s predzes a obyč aktivní monitory.

lutero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lutero »

Rozumím. Bohužel z nabídky nových gramofonů se mi líbí jen Pro-Ject a ty v základních modelech předzesilovač nemají. Pokud bych tedy ke gramci koupil předzesilovač externí, jaké repra do něj jdou? Jaké musejí mít parametry/vstupy aby šli do předzesilovače zapojit?

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

v tom pripade potrebujes zesilovac ... ach jo

lutero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lutero »

Nepotřebuji když budou aktivní monitory nebo repra s phono vstupy, achjo :)

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Koukni na aktivni monitory od klipsch,myslim,ze jsou v zaplatitelne castce 10-13.000,-

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

lutero - můžu Ti nabídnout gramo NC 470 po tátovi za 800 Kč + předzesilovač Tesla Litovel /konektory DIN/ + nové vložky Ortofon, myslím že to je typ OM 10.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Transiwatte, dneska bych asi zvolil "čistý manuál" NC440 před 450 jakkoliv ten má fotoelektrický vypínač koncák (440 ne) což low-end šásko HC43 (NC430) patřilo k základní výbavičce nemajetného audiomana začátečníka no a s dobrou přenoskou ortofon, shure někde hraje dodnes...

Odpovědět