NZC431 Tesla

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

NZC431 Tesla

Příspěvek od CZJKP1 »

Zdravím, už jsem to probíral ve více dizkusích, ale nedostal jsem se ke konečnému závěru......

Mám gramofon NZC431, ve stavu dobrým, ale přehazuje blbě otáčky, ten řemínek se napíchává na ten přehazovací trn, a krom toho se při mých experimentech přetrhnul (on byl dost zpuchřelý) nakonec možná to bylo tím, že to nepřehazovalo..

Ale můj umýsl je jiný, v gramci je synchronní motorek Tesla M303, na obalu je uvedeno 300ot/min, 24V(tento) http://www.elida.cz/cze/elida/scripts/d ... 0198800606

Sbírám desky 78 otáček, a pro jejich přehrávání nemám nejlepší gramofon. Proto bych chtěl tento upravit, aby uměl i těch 78 otáček! Dospěl jsem k tomu, že nejlepší je tomu změnou frekvence. Ale nemám žádné konkrétní zapojení, dle kterého bych něco jednoduchého postavil. Nejradši bych aby to mělo plynulou regulaci, pokud by šlo něco takového postavit pro tento typ motoru (zařadil bych tam nějáký ten převod ručně) zdemontoval bych měchanický přepínač, a dal místo něj nějáký potenciometr, když by to bylo plynulé, tak by to alespoň umělo i 16,5ot/min (takové desky mam taky, ne teda mnoho ale mam).....

Jinak kdyby to plynule nešlo, tak bych musel ten mechanický přepínač rozchodit, někde z boku přidělat malý spínač, ten spínač by se sepnul, v jisté poloze mechanického přepínače (pravděpodobně 45 ot) a tím by se zvýšila frekvence na motoru a točilo by to těch 78ot.......

Jinak tento motor je prej jen synchronní a není krokový, a tak mě radily ať tam dám nějáký SMR ale zase až takhle se mě to překutávat nechce......

BTW: mám ještě v krabici uschovaný M305, uplně stejné parametry jako M303, je ale na 230V/50Hz, montoval se do šasí HC43, které byly ve skeletu bez zesilovače, a zakončené DINkem (aby nebyla nutnost trafa na 24V, žejo?)

Přenosku jsem zatím neřešil, tamta je K.O buďto seženu VM2102 nebo VM2103 nebo koupím Music Hall, či OMB5,

A na těch 78 mě vychází nejlevněji AT78, audiotechncia

S pozdravem Jirka

Jelen
Kontaktovat uživatele:

Re: NZC431 Tesla

Příspěvek od Jelen »

Zdravím,

Právě se snažím z restaurovat staré šasi HC 43 a zjistil jsem že má vadný motorek. Zkusil jsem z jiného vraku SM300 ale ten má kratší hřídel, takže nelze použít.
Pokud máš M305 navíc, hodila by se mi.
Díky za info.

Jelen

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Poměrně jednoduché řízení pro tyhle motorky je třeba tohle : http://www.norre.dk/TTPSU/TTPSU.html .
Tohle je konkrétně pro motorek na 220V, ale teoreticky by se to asi dalo po úpravě výstupního zesilovače použít bez výstupního trafa napřímo.
Jinak ty motorky M303,5,7 jsou v podstatě stejné jako typ SMR300-100 a liší se pouze jiným průměrem hřídelky.

Jelen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jelen »

..a i délkou. A to je ten problém, potřebuji originál M305.

Díky za reakci.

Jelen

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

šásko HC43 a 78 ot/min ? zbytečná námaha...jo můžeš vyměnit řemeničku na pohonném motorku
za jiný průměr, zkušený vytočí z duralu, hliníku či nerezi ale stejně je to provizorium

Odpovědět