Ortofon 2m red vs. 2m blue
S přenoskou Ortofon 2m red jsem byl v mém Technics SL1200-mk2 docela spokojený, hlavně po přechodu ze Shure M35-X na Ortofon 2m red. Přesto mě trochu vadilo větší zkreslení v drážkách ke konci desky a občas slyšitelné zkreslení obecně, tak jsem se rozhodl vyzkoušet Ortofon 2m blue. Neměl jsem žádná velká očekávání, takže výsledek mě docela šokoval – v pozitivním slova smyslu. Napřed jsem dělal čistě poslechové srovnání, bez jakékohokoliv měření. Po poslechu jsem udělal i pár měření pomocí měřicí desky Supraphon č. 3 (70-tá léta minulého století).
Poslechově
2m blue je mnohem čistší, je otevřenější, basy jsou důraznější a definovanější, středy čitelnější a středy i výšky mnohem čistší. Slyšitelné zkreslení ke konci desky zmizelo. Povrchový hluk je nižší.
Měřením
2m blue odpovídá parametrům výrobce. Má lepší přeslechy než 2m red, konkrétně 25dB na 315Hz na 1kHz, 20dB na 6.3kHz.
Harmonické zkreslení na nízkých kmitočtech je při menších výchylkách srovnatelné jako u 2m red, na větších výchylkách (50um, 60um) jasně menší pro 2m blue. Na výškách je harmonické zkreslení 2m blue 3-5x nižší, než u 2m red, měřeno na 6.3kHz. To je podle mě důvod proč 2m blue nevykazuje slyšitelné zkreslení na hudebním signálu, kdežto 2m red ano.
Závěr
Na mé sestavě je 2m blue proti 2m red skok k lepšímu, ve zvukové kvalitě. Gramofon už jsem zmínil, další komponenty mám vyjmenované ve “vybavení”, předzesilovač pro MM je
http://pmacura.cz/phonofet_cz.htm
mimochodem, podle mého názoru jde o naprosto špičkový MM gramo předzesilovač.
Zvukové dojmy v tomto případě naprosto odpovídají změřeným rozdílům. Nenašel jsem žádnou desku, kde bych preferoval 2m red proti 2m blue.
Pavel Macura Audio
Re: Ortofon 2m red vs. 2m blue
Zajímavá informace, dík. Ortofon 2m blue nám časem v hledáčku a kamarád si nemůže vynachválit 2m black, ale to už je vzhledem k tomu, jak často si gramofon pouštím varianta pro mě úplně mimo. Zajímalo by mě srovnání 2m blue s mou Pick It 25A.
Modrá by z červené měla vzniknout i výměnou jehly. Kvalitativně mezi nimi je stříbrná. I ta je kompatibilní.
Ovšem názory na její přínos se na fórech různí...
Mám "jen" červenou. Vyšší modely jsem neslyšel.
O bronzové (fineline) a černé (shibata) se mi může jen zdát .... znásobil by jimi cenu gramofonu
Ovšem názory na její přínos se na fórech různí...
Mám "jen" červenou. Vyšší modely jsem neslyšel.
O bronzové (fineline) a černé (shibata) se mi může jen zdát .... znásobil by jimi cenu gramofonu

To je pravda. Naštěstí jsem to tak neudělal, rozdíl mezi cenou hrotu a kompletní přenosky byl cca 300,- Kč, tak jsem koupil celou, a bylo to štěstí. Napřed jsem vyměnil jen hrot, ale blue hrot byl v tělese od red volný red a red hrot v tělese blue zase tak těsný, že nešel nasunout do konce. Tak jsem vyměnil celou přenosku. Zřejmě v nástrojích může dojít během let k malé změně rozměru. Komplety se teď prodávají s certifikační kartou s ev. čísly od výrobce pro tělo a hrot. Takže před nákupem pouze hrotu varuju, nemusí to vyjít.Modrá by z červené měla vzniknout i výměnou jehly.
Pavel Macura Audio
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Moje dojmy ze srovnani 2M Red a Bronze tehdy na Project Debut III, Project Phono Box II, NAD C320 BEE a Shan E-500:
raj-analogu/2m-a-preamp-t12883.html#p118578
Treba to nekomu take pomuze, prestoze vlakno je o Red vs Blue.
raj-analogu/2m-a-preamp-t12883.html#p118578
Treba to nekomu take pomuze, prestoze vlakno je o Red vs Blue.
Měl jsem 2M Red...při čištění jsem o ni zavadil hadříkem a zničil...tak jsem dokoupil kompatibilní silver hrot...a hraje o poznání líp....měli ho v akci přímo v e-shopu ortofon...cca o 200 dražší než red...nebylo co řešit
Zdravím, zvažují na svůj Technics 1210 ortofon 2m blue ale teď mi do toho rozhodování výrazně promlouvá Nagaoka MP 110. Ma někdo srovnání ze zkušenosti? Diky
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Sorry za OT, ale nepochádza ten "špičkový MM gramo predzesilovac" z vašej dielne?PMA píše: ↑12 říj 2019 18:25Ortofon 2m red vs. 2m blue
S přenoskou Ortofon 2m red jsem byl v mém Technics SL1200-mk2 docela spokojený, hlavně po přechodu ze Shure M35-X na Ortofon 2m red. Přesto mě trochu vadilo větší zkreslení v drážkách ke konci desky a občas slyšitelné zkreslení obecně, tak jsem se rozhodl vyzkoušet Ortofon 2m blue. Neměl jsem žádná velká očekávání, takže výsledek mě docela šokoval – v pozitivním slova smyslu. Napřed jsem dělal čistě poslechové srovnání, bez jakékohokoliv měření. Po poslechu jsem udělal i pár měření pomocí měřicí desky Supraphon č. 3 (70-tá léta minulého století).
Poslechově
2m blue je mnohem čistší, je otevřenější, basy jsou důraznější a definovanější, středy čitelnější a středy i výšky mnohem čistší. Slyšitelné zkreslení ke konci desky zmizelo. Povrchový hluk je nižší.
Měřením
2m blue odpovídá parametrům výrobce. Má lepší přeslechy než 2m red, konkrétně 25dB na 315Hz na 1kHz, 20dB na 6.3kHz.
Harmonické zkreslení na nízkých kmitočtech je při menších výchylkách srovnatelné jako u 2m red, na větších výchylkách (50um, 60um) jasně menší pro 2m blue. Na výškách je harmonické zkreslení 2m blue 3-5x nižší, než u 2m red, měřeno na 6.3kHz. To je podle mě důvod proč 2m blue nevykazuje slyšitelné zkreslení na hudebním signálu, kdežto 2m red ano.
Závěr
Na mé sestavě je 2m blue proti 2m red skok k lepšímu, ve zvukové kvalitě. Gramofon už jsem zmínil, další komponenty mám vyjmenované ve “vybavení”, předzesilovač pro MM je
http://pmacura.cz/phonofet_cz.htm
mimochodem, podle mého názoru jde o naprosto špičkový MM gramo předzesilovač.
Zvukové dojmy v tomto případě naprosto odpovídají změřeným rozdílům. Nenašel jsem žádnou desku, kde bych preferoval 2m red proti 2m blue.