2m a preamp

Prostor pro milovníky poslechu LP
nstar
Kontaktovat uživatele:

2m a preamp

Příspěvek od nstar »

Zdravim,

chcem si precitat nazory ludi aby som si mohol dotvorit obraz, pripadne zistit nejake dalsie info.
K Tesle NC 440 by som rad zvolil Ortofon 2m blue ale zamyslam sa aj nad 2m red alebo 2m bronze. Bude k tomu treba preamp a ten chcem od Pro Jectu

Ja by som volil 2m blue a Phono box DS ale ten som nikdy nepocul, poznam iba Tube box
Pocul som nejake Ortofony a Grada, napr OM5, prestige black a ine...
Viem, ze tu mate vselikto kopec skusenosti s tymito vecami a mne ide hlavne o to dotvorit si obraz, co sa robi velmi tazko ked si ich nemozem porovnat nazivo takto je to iba moja nejaka dojmologia z citania.

Tak ak niekto bude mat chut sa podelit, ja vopred dakujem.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: 2m a preamp

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj, neodpovím úplně přesně na to, na co se ptáš, ale třeba ti moje zkušenost k něčemu přispěje.

Můžu porovnat zvuk 2M Red a 2M Bronze na řetězci viz podpis. Dle mého poslechu je zvukový rozdíl mezi redkou a bronzkou rozhodně úměrný cenovému rozdílu. Bronze hraje po všech stránkách líp, což je jednoznačným plusem, ale může být i určitým mínusem.

Plusy bronzky oproti redce:
- jednoznačně lepší rozlišení nástrojů, ty jsou lépe definované v prostoru, mají kolem sebe více místa
- čitelně širší levopravý prostor
- drobné zlepšení předozadního prostoru, ale můj sytém předozadní prostor obecně moc neumí
- mnohem lepší dynamika a mikrodynamika. Hudba je šťavnatější, nástroje znějí reálněji
- celková "barva" zvuku je podobná s tím, že bronzka hraje světleji, klade větší důraz na vyšší středy a výšky, které ale jsou krásně prokreslené, dynamické, barevné a mají sakra daleko do jakékoliv plechovosti nebo plochosti. Citelné zlepšení je u výšek, které redka hraje trochu tlumeně a sykavky znějí leckdy docela zrnitě a zkresleně. To bronzka výrazně zlepšuje. Redka má na první poslech hutnější basy, ale je to za cenu jejich horší definice. Bronzka je má přesnější, rychlejší, lépe definované a rozlišitelné - dobře slyšitelné je to v pasážích, kde např. hraje basová kytara a do toho jsou údery do kopáku, kde má redka tendenci zvuk slévat. Bronzka basuje objemově trochu méně, ale jde hloubš a je výrazně přesnější. Basy jako by se rozkročily a stály na zemi mnohem pevněji.
- obecně bych řekl, že redka hraje pohodověji nebo nudněji, je nenáročná, zvukem vůbec neurazí, dá se v klidu dlouho poslouchat, ale nevtahuje tolik do hudby

Mínusy bronzky oproti redce:
- díky světlejšímu zvuku je analytičtější. V systému, který hraje dopředněji nebo s důrazem na středy, by mohl zvuk být až ostrý a nepříjemný
- bronzka více škáluje nahrávky. Dobře si rozumí s novými dobře masterovanými deskami, ze kterých vytáhne mnohem více než redka. Průměrné nebo staré desky hrají s bronzkou jen o málo lépe než s redkou, nové dobré desky hrají s bronzkou výrazně lépe
- redka je milosrdnější je zbytku řetězce, hlavně ke kvalitě gramce. Bronzka svými kvalitami odhaluje nedostatky. S kvalitativně / cenově úměrným gramcem by bronzka excelovala. V mém řetězci, kde je přenoska dražší než gramo, jasně ukazuje prstem na chyby gramce.

A ještě krátký poznatek k preampu od Pro-Jectu: můj Phono Box II je extrémně citlivý na propojovací kabel mezi ním a zesilovačem. Změna kabelu dělá divy se zvukem a nevhodný kabel je schopen zvuk zcela zabít. Např. se stříbrným kabelem v ceně 1/2 Phono Boxu II to hrálo nechutně ostře, zrnitě, s výrazně méně basy... Neposlouchatelné. I "tkanička" z Datartu za 300 Kč hrála vyrovnaněji a barevněji. Teď mám Monster Cable Interlink 300 MkII, který je dle mých uší "neutrální", resp. zvukově řetězci vyhovuje.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

clovece dakujem za vycerpavajuce info. Ono to zatial v mojich predstavach vyzera na blue a phono box DS. Na druhej strane nechcem za tri mesiace nieco obmienat a tak po Tvojom popise ma bronzka laka este viac. Ja chcem gramo, na ktorom proste pustim platnu a budem uz len pocuvat vtiahnuty do deja, ocareny, spokojny a to pri kazdom posluchu nie len prvy mesiac alebo prvych dvadsat minut ale v tom asi nebudem sam.

Este by ma zaujimalo ci OM5 je teraz vlastne 2m red atd...

na NC 440 potrebujem typ Verso alebo nie?
Plate su samozrejme bazarove, no casto v stave noveho kusu alebo v skvelom stave, zaner snad kazdy a vydania stare. Ale to by malo byt podla mna jedno, netreba to maskovat.
Este raz diky za info, fajnovo som si pocital a urcite sa k tomu este niekolkokrat vratim

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Já jako majitel NC440 bych si dal rozhodně pozor na výběr přenosky. Ta 440 dle mého soudu (i když hodně lidí nebude souhlasit) není vůbec špatný gramofon, ale chce na ní zaroveň koukat i trochu objektivní optikou. Jde o to aby ti nějaká lepší přenoska nezahrála třeba i hlučný pohon. Co jsem slyšel tak 2M Red maskuje, takže se mi zdá jako docela slušná volba pro tenhle gramec.

Jen tak mimochodem. Gramec máš v origo stavu? Jaký máš motorek...M302 nebo SMR300? Taky doporučuju vytlumit původní plechové dno, které hezky zvoní (já to vyřešil vibraflexem). Není taky vůbec špatné zkontrolovat uložení motorku a případně i namáznout ložisko talíře olejem do šicího stroje, poutahovat jemně hroty na raménku P1101. Pokud se tomu věnuje trochu péče a je v gramu osazen původní lepší motorek M302 (bezkolektorový, třífázový), tak by to snad mohlo být v pohodě. Já osobně na něm provozuje vintage přenosku AT12S a jsem spokojený.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

kemo87 píše:Já jako majitel NC440 bych si dal rozhodně pozor na výběr přenosky. Ta 440 dle mého soudu (i když hodně lidí nebude souhlasit) není vůbec špatný gramofon, ale chce na ní zaroveň koukat i trochu objektivní optikou. Jde o to aby ti nějaká lepší přenoska nezahrála třeba i hlučný pohon. Co jsem slyšel tak 2M Red maskuje, takže se mi zdá jako docela slušná volba pro tenhle gramec.

Jen tak mimochodem. Gramec máš v origo stavu? Jaký máš motorek...M302 nebo SMR300? Taky doporučuju vytlumit původní plechové dno, které hezky zvoní (já to vyřešil vibraflexem). Není taky vůbec špatné zkontrolovat uložení motorku a případně i namáznout ložisko talíře olejem do šicího stroje, poutahovat jemně hroty na raménku P1101. Pokud se tomu věnuje trochu péče a je v gramu osazen původní lepší motorek M302 (bezkolektorový, třífázový), tak by to snad mohlo být v pohodě. Já osobně na něm provozuje vintage přenosku AT12S a jsem spokojený.

diky za reakciu, predpokladajme, ze je v spicovom stave ale typ motora neviem, bol som v tom, ze vsetky su bezkolektorove v NC 440. Paci sa mi myslienka 2m black a phono box Sykora. Chcem to tak aby som s to mal uz "navzdy".

kemo87
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kemo87 »

Nejsou. M302 se dával jen zezačátku a pozdější kusy mají SMR. Vem si že ten gramofon je skoro 40 let starý, takže nějakou tu údržbu je potřeba mu dát. ;)

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

vraj lacne mc nehraju a lepsie su mm. Ale po aku cenovu uroven je to stale lacna mc, ktora nehra? A naco ju potom vyrabaju? Preco tam kde koncia mm nezacnu s mc? A preco ked je mc "lepsi" system zakladne hraju horsie ako mm? Preco vobec vyrabaju mm ked je to uz prekonane? Uz som to tu preluskal cele aj vseliake ine fora a nikde som sa toho neodpatral.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Mám skúsenosti s tými najlacnejšími MC a hrajú oproti MM vyššej strednej triedy dobre. Skúsenosti s tými najdrahšími MM nemám.
MM sa stále vyrábajú preto, lebo technológia výroby MC vložiek neumožňuje valiť ich "ako Baťa cvičky" a predávať ich za pár šušňov.
Na záver: V HiFi neexistuje jednoznačná hranica lepšie/horšie. Našťastie. Inak by sme všetci počúvali na rovnakom aparáte.
Treba vyskúšať, inej cesty niet.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

prosim Ta a konkretne to co znamena? Prezrad typ, ktory mas vyskusany...predstavit si strednu triedu mozeme rozne. Skus to trochu porovnat ak mas cas. Dikes

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Tak z MM prenosiek mám vyskúšané napr. Shure V15 od III po V, M 97 HE, Audio Technicu AT-120, Ortofonky radu OM až po OM 40, Stanton 681 (ktorá sa mne z MM prenosiek páči najviac), Pickering XV 15 (čo je vlastne tiež ten Stanton), nejaké Gradá etc.
No a z MC mám skúsenosti s Denon DL-103, DL-110 a momentálne k plnej spokojnosti používam vintage Dual MCC 110 a MCC 120.
Ale dovolím si ešte raz upozorniť - táto skúsenosť je neprenositeľná!

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

diky za reakciu,

zaujimalo by ma porovnanie napr Ortofon 2m bronze a black voci napr Rondo red alebo podobne

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

zdarec, prosim mate niekto info aka je efective mass ramienka Tesla NC 440 (1101)?

diky

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Dávat na NC440 přenosku 2M black ? Neblbni. Vždyť ta přenoska má minimálně čtyřnásobnou cenu.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

fox píše:Dávat na NC440 přenosku 2M black ? Neblbni. Vždyť ta přenoska má minimálně čtyřnásobnou cenu.
2m black, rondo red/blue, nejaka dobra grado mozno aj nieco ine len potrebujem vediet aku to ma hmotnost, teda to ramienko a neviem sa toho dopatrat.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

nstar máš NC 440 a tak se Ti líbí? Proč ne.
Chceš si spočítat rezonanční kmitočet?

Ramínko je dlouhé téměř 10 palců, je kovové a má celkem těžkou hlavičku na přenosku.Taková ramínka jsou od 13 do (odhadem) 19 g.
Řek bych středně těžké ramínko. Srovnávám s japonským osvědčeným Jelco v 9" má 13,48

Dále bych upozornil na možné rezonance vinou vůle v ložiskách a já měl vůli v konektoru k hlavičce s přenoskou.
:?
Protože Ortofon Rondo Red je těžká : Hmotnost přenosky: 10,5 g
a má Poddajnost : 15 μm / mN

Rowing má za to, že ramínko na NC440 nemá správně spočítanou montážní vzdálenost. Řešení je přepočítat jiný null point aby se dostal alespoň slušný rozsah úhlového zkreslení Baerwald.

Medová Ortofon ROndo Red !
Basová Ortofon Rondo Blue s vybroušeným hrotem Fritz Gyger pro tišší přehrání bez šumu.

Na ten gramec moc dobrá přenoska, když nevadí ten hluk pohonu, může být.
Moje definice dobrého HiFi je taková : jak se to majiteli líbí tak to bude! *thumbs up*

Odpovědět