Takže včera jsem si zajel pro novou přenosku Ortofon 2M Bronze a hned jsem ji samozřejmě vyměnil s 2M Red na mém PJ Xperience a po pečlivém nastavení přítlaku a VTA ji pustil.Sedl jsem si na zadek a jen měnil desky a poslouchal a poslouchal.

Našel jsem to co jsem dlouho hledal.Oproti Redce má jasnější charakter zvuku,vše zní průzračně a to holka ještě není pořádně rozehraná a tudíž v plné kondici.Dost se zvukově přibližuje k Sumiku BP II,které jsem měl tu čest na pár dní mít doma ke zkoušce,ale jak píše Efičák ta si moc s PB II SE nerozumí.Musí se udělat úprava kapacity u preampu a jelikož tento je v záruce,tak jsem do toho moc po dlouhé úvaze raději nešel.Sumiko si krásně rozumí s Aldovým GTP a u mě vše hrálo čarovně.No vrátím se k Bronzce a jejímu srovnání s Redkou.
Bronze má nádherně průzračné výšky,skvělou dynamiku a prostor,ale při prvních hodinách poslechu mi jaksi chyběly basy,které ovšem pozvolna přibývají jak se dostává do kondice.Redka nezní tak čistě na výškách,má méně prostoru,ale zato hutné basy skvělé pro rockovou muziku.Jak jsem psal již dříve ve vláknu gramo pro ject srovnával jsem ji s ortofonkou OMB5E a rozdíl mezi něma není zase tak propastný jeko mezi Red a Bronze.OMB5 má méně prostoru,slabší dynamiku,výšky jsou trošinku nejasné,ale celkově to ujde.Ortofon Bronze při poslechu Rondo Veneziano učaruje nádherným podáním barvy smyčců,hlavně kontrabas zní úžasně-jeho zvuk basů spojený kovovým zvukem strun to je zážitek.Kytarové tóny zní přesně tak jak jsem zvyklý slyšet když si brnkám na mého Furcha se strunami Elixir když relaxuji na zahradě.

.Iron Maiden album Number Of the Beast,tak to je parádička jak si S.Harris vyhrává s basou,zase jde nádherně slyšet jak při jeho stylu hry zní bas a jemné drčení o pražce,šikovně nahrané bicí i kytary,jen Bruce nechce se svým zpěvem nějak vylézt moc dopředu před bedny.Dire Straits-Brothers ...,Private Investigation nádhera,tak bylo určitě myšleno aby tyto nahrávky zněly,kytary se nádherně prolínají z leva doprava.J.M.Jaare a jeho výběrové album zase Bronzka ukazuje,že pro ni není žádný problém při přechodu mezi jednotlivými styly hudby a prostě jakoby jen tak mimochodem přehraje bez újmy vše co pod ni vložím. 2M Red zněla podobně,ale ne s takovým rozlišením a prostorem,přesto byla to dost dobrá přenoska

Teď ji jen nechám pořádně rozehrát těch 30-50 hodin a pak ještě přistoupím k výměně prodrátování raménka kdy vyndám původní kabel a nahradím jej stříbrným VDH 150.Uvidíme (uslyším) co to udělá se zvukem.Pokud zbyde zase troška času,tak napíšu zde své dojmy.V každém případě díky Vám pánové za pomoc při mém analogovém tápání a obměnách.(oni ví komu děkuji).