Přenoska pro DUAL 505-3

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
ciza
Kontaktovat uživatele:

Přenoska pro DUAL 505-3

Příspěvek od ciza »

Prosím o radu, koupil jsem starý DUAL 505-3. Při poslechu i nové desky je slyšet různé rušivé zvuky.Doufám, že to vyřeším koupí nové přenosky. Chci investovat max. do 3 tisíc. Jsou přenosky pro tento typ gramofonu, potažmo raménka nevhodné a které byste naopak doporučili? Docela se mi líbí Shure M97xE. Dále existuje v Brně a okolí servis nebo dobrá duše, kdo gramec seřídí.(nastavení raménka s novou přenoskou).
Díky moc za tipy.

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Re: Přenoska pro DUAL 505-3

Příspěvek od enregistree »

Gramofon musi byt v prvni rade spravne nastaveny, doporucuji naucit se to sam. Zkus tam dat jinou prenosku, abys overil, ze ta stara zpusobuje ty zvuky, problem muze byt i jinde. Da se koupit "Red Ed", tady: http://www.edsaunders.com/reded.htm, za 350 Kc (cena 16 + 2 USD), na vyzkouseni a pak jako nahradni.

Dual hodne osazoval svoje gramofony prenoskami Audio Technica a Ortofon. Me se osvedcila prenoska Grado Prestige (Silver), ma i stejnou vysku jako puvodni Dual prenosky (17 mm).

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Red Ed je taky jako Music Hall Tracker.
Výborná přenoska. *thumbs up*

Grada jsem zkoušel Blue a Gold. Byly velmi háklivé 8-) *sunglases* *fnuk* *headbang* :arrow: na ohrané LP. Silný zvuk škrábanců. Rády bručely, uzemnění bylo normální do uhlíkového ramínka a phona.
Ale zvuk se mi velmi líbil. Po čase bylo všechno přecejen hodně jednobarevně vyumělkované a zvolil jsem méně zabarvené, ale také "dobře temperované" Sumiko Blue Point 2.

Music Hall se dal sehnat kolem 300 kč,Audiotechnika 91 a 95 jsou správně analogové, jen pozor na co nejkratší phono kabel. 95 je nejdynamičtější s nejmenší možnou zátěží.
Dodnes vzpomínám na vintage trojkombinaci Panasonic s integrovaným phonem hned za ramínkem. Dynamica bellisima.
*klanimse* *offtopic*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Vzhledem k tomu, ze ma Dual 505-3 pomerne tenke a lehke ramenko bych doporucil nekterou prenosku Ortofon rady OM (napr. 10). OM byla, puvodne pod oznacenim Dual ULM (Ultra Low Mass), Ortofonem vyvinuta specialne pro ramenka Dualu a tak by si s nim mela velmi dobre rozumet. ;)

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

eficak píše:Red Ed je taky jako Music Hall Tracker.
Výborná přenoska. *thumbs up*

Grada jsem zkoušel Blue a Gold. Byly velmi háklivé 8-) *sunglases* *fnuk* *headbang* :arrow: na ohrané LP. Silný zvuk škrábanců. Rády bručely, uzemnění bylo normální do uhlíkového ramínka a phona.
Ale zvuk se mi velmi líbil. Po čase bylo všechno přecejen hodně jednobarevně vyumělkované a zvolil jsem méně zabarvené, ale také "dobře temperované" Sumiko Blue Point 2.
Red Ed, jsem rad, ze to pises ty, take je podobny prenoskam Goldring Elan a Electra.

Grado brum - prenoska neni stinena, a u nekterych gramofonu muze nachytat elmag. pole z motoru.
Prospero píše:Vzhledem k tomu, ze ma Dual 505-3 pomerne tenke a lehke ramenko bych doporucil nekterou prenosku Ortofon rady OM (napr. 10). OM byla, puvodne pod oznacenim Dual ULM (Ultra Low Mass), Ortofonem vyvinuta specialne pro ramenka Dualu a tak by si s nim mela velmi dobre rozumet. ;)
Pojem ULM je pres 30 let stary, a vztahuje se k v te dobe novemu systemu ramen a prenosek Dual, kde nova ULM ramena byla lehci nez soudoby standard. Rameno ma efektivni hmotnost 8.5g, z dnesniho pohledu to zadny extrem neni, takze vyber prenosky neni omezeny, krome malo poddajnych prenosek (se snimavosti pod 15cu).

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Goldring Elan stejne jako Music Hall Tracker nebo Red Ed jsou výrobky jedne firmy. Ta firma sídlí v Japonsku a jmenuje se Nagaoka. Oni vyrábí přenosky i pod vlastní značkou i jako OEM pro jiné firmy.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Ja vim, k cemu se oznaceni vztahuje. ;) Fakt je, ze je tehdy Dual páril prave s temito prenoskami od Ortofonu. Moznosti je ale opravdu vice:
Nagaoka MP 110, Audio Technica AT 120 E II, Shure M 44-7, z Ortofonu take 2M Red nebo WM White nebo i Rega Bias 2. Pred porizenim ale pro jistotu zjistit vysku jednotlivych systemu. VTA u rmenka na 503 totiz neni nastavitely.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Shure M 44-7
Ta značka je pro mne velká neznámá.
Jak jsem obdivoval japonské Sumiko Blue Point 2 a EVO III. napsal mi majitel obou přenosek, že na stejném gramofonu je ta šůrka lepší. Phono byl nějaký Aktidamp.

Vinyl Master v Německu oblíbený, u nás nedostupný, snad jen jako Ortofon Alpha.
Rega se mi velmi líbila s RiAudio phonem. Nadchlo mě to u Jazíka.

ciza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciza »

Ahoj a díky všem za rady. Přiznám se ale, že z toho stejně moc moudrý nejsem. Sumika se mi sice líbí,ale jsou dražší než celý gramec a jsou nad můj rozpočet, Audiotechniky se mi nepodařilo nikde u nás najít.Děkuji za připomínku s náchylností na škrábance. Většina mých desek jsou starší kousky, takže přenoska, která to bude lépe tolerovat se bude hodit.

ciza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciza »

Ahoj, zkusím to ještě jednou. Ta Shure M97xE je podle vás pro tento gramec nevhodná?
Díky

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Nikdo netvrdi, ze je nevhodna. V tehle cenove relaci je ale zkratka spousta dalsich moznosti. Prijde na to, co od zvuku ocekavas. To, co se libi nekomu jinemu, nemusi sedet tobe a naopak. Tak, tak... ;)

ciza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciza »

Rád bych přenosku, která bude zvukově neutrální, ale dynamická. Tolerance ke starým deskám jako jeden z hlavních parametrů.
Protože se vůbec nevyznám v phono alchymii, tak mi šlo i o to, jestli pro mé raménko nebude z nějakého důvodu nevhodná.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Potom tedy Shure M 44-7. Dynamicka, s dobrym rozlisenim. Ma velmi variabilni nastaveni zatizeni od 1,5 do 3g (s tim muzes experimentovat), coz ji umoznuje "projet" i poskrabanejsi LP, aniz by ramenko preskocilo a je proto pro takove desky idealni. A novym neublizi.

ciza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ciza »

Díky za radu, ale tento popis mě odrazuje:
"Velmi oblíbená přenoska určená pro scratchování se zvýšenou odolností vůči přeskakování, výrazným zvukovým zabarvením na basech a vysokým výstupním napětím".
Mám desky staré, lehce poškrábané budou, ale jehla mi nepřeskakuje. Spíš je slyšet praskání. Snad částečně pomůže vyprání desek, které plánuji. Nevím jestli jsou některé přenosky na toto praskání náchylnější než jiné?
Výrazné zbarvení na basech bych taky nerad.
Každopádně díky za každý tip.

Odpovědět